Pokud doma nemáte dřevěné parkety, nebo třeba keramické dlaždice, s velkou pravděpodobností máte vinylovou podlahu. Jelikož jde o specifický materiál, o který je potřeba se velmi důkladně starat, podíváme se na to, jak postupovat, aby vám tento typ podlahy co nejdéle vydržel.

Vinylová podlaha je termín, který označuje podlahovou pokrývku vyrobenou z PVC. Jelikož se dá sehnat ve vzhledu dřeva a kamene, je v českých domácnostech velice oblíbená. (Navíc, ve srovnání s těmito typy podlah je cenově velmi dostupná.) Je tedy naprosto pochopitelné, že při rekonstrukci bytu, nebo domu, půjde o jednu z vašich prvních voleb, která nezruinuje váš rodinný rozpočet.

Jenže, vinyl, stejně jako podlahy z jiných materiálů, potřebuje konkrétní typ péče. V opačném případě hrozí, že se vám podlaha zkroutí, nebo bude dělat další neplechu, o kterou nestojíte.

Jelikož by to byla promarněná investice, níže se podíváme na to, na co byste měli během péče o vinylovou podlahu myslet.

Správné umývání

Začneme tím nejzásadnějším. Umýváním. Předtím, než se do tohoto úkolu pustíte, myslete na to, že potřebujete úklidový prostředek na vinylové podlahy. Proto proveďte kontrolu toho, který máte doma. (Možná jste měli dříve dřevěnou podlahu, kterou jste myli přípravkem na dřevo.) V případě, že máte prostředek na vinylovou podlahu, nebo univerzální prostředek na všechny typy podlah, mělo by být vše v nejlepším pořádku.

Při umývání vinylové podlahy dále nepoužívejte:

  • Leštidlo
  • Vosk
  • Rozpouštědlo

Vinylové podlaze neudělá dobře ani nic s obsahem chloru, či dokonce s obsaženým odmašťovadlem. (Tím ale může být i obyčejný jar, který může někdo přidávat do vody pro efektivnější čištění.) Za žádných okolností nepoužívejte ani to, co by mohlo podlahu mechanicky poškodit.

První pomoc pro vaši podlahu

Nejlepšího výsledku dosáhnete, když budete podlahu každý den buď zametat, nebo ji rychle vysajete vysavačem. V případě, že vám na ni někde něco ukápne, vždy to okamžitě setřete ubrouskem, kapesníkem nebo hadříkem. Zhruba jednou týdně by pak mělo proběhnout umývání vodou. (S tím, že vody by mělo být jen úplné minimum, protože nadbytečná vlhkost by mohla způsobit, že se podlaha začne samovolně kroutit.)

Takhle vám podlaha dlouho vydrží

Vaše vinylová podlaha neocení ani řadu dalších věcí, které vám v průběhu každodenního života možná nepřijdou vůbec na mysl.

Proto zajistěte:

  • Filcové, nebo gumové podložky na nohy všech židlí
  • Kolečkové židle (pokud je to kvůli velkému riziku poškození povrchu potřeba)
  • Kvalitní rohožku před vstupem do vnitřních prostor (na podlaze se nebude usazovat špína a nebudete muset řešit, jak ji dostanete z drážek)
  • Ochranu podlahy před krbem

Vinylová podlaha nemá dále ráda kontakt s barevnou gumou. (Speciálně černou.) Ta by ji totiž mohla v dlouhodobém horizontu zabarvit.

Extra péče navíc

Péče o vinylovou podlahu

Pokud to bude vaše podlaha potřebovat, můžete jí jednou za čas dopřát důkladné čištění. To se dělá hlavně u vinylových podlah, které na sobě mají nějaký vzorek. (Drážky, zrnitost a podobně.) To uděláte tak, že použijete vodu s přípravkem na PVC podlahy a nylonový kartáč. Následně umyjte podlahu tak, jak to děláte normálně. A nakonec ji vysušte čistým hadrem na podlahu, protože jak už bylo řečeno, nadměrné působení vody nedělá vinylovým podlahám moc dobře.

Máte doma vinylovou podlahu? Pokud ano, jak se o ni staráte?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vinylová_podlaha – Vinylová podlaha (česky)