„Naše Carmen je sebevědomá dívka, miluje život, noční kluby, kde také pracuje a kde náš příběh začíná. Má ráda svobodu a volnost a má velmi nekonvenční názory… Všechno, co dělá, dělá v přesvědčení, že tak je to správně. Miluje naplno! Don José je její absolutní protipól – nevěří si, nemá se rád, je nejistý, a tím pádem vlastně neumí milovat ani jiné lidi. Lady M je kamarádka Carmen – do Josého je zamilovaná, chce ho získat pro sebe a má pocit, že se k němu Carmen nehodí. Ale neuvědomuje si až tak jasně, že vlastně intrikaří a vede vztah Josého a Carmen k tragickému konci,“ přibližuje svůj přístup k vyprávění příběhu Jiří Pokorný, mladý český choreograf, pro něhož je ostravská Carmen prvním celovečerním dějovým baletem.

Mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla Cirkulum letos slibuje bohatý program.
Nově i na hradě v Ostravě. Festival Cirkulum odhaluje program na pěti scénách

Díky snímkům fotografa Deníku Lukáše Kaboně ve fotogalerii výše se můžete podívat, jak vypadala generální zkouška baletu na hudbu Rodiona Ščedrina a Georgese Bizeta, která se konala v úterý 10. května na prknech Divadla Jiřího Myrona.

K tématu: Carmen a Jiří Pokorný

Choreograf Jiří Pokorný se ve svém baletním vyprávění soustředí na vztahy v milostném trojúhelníku Carmen – Don José – Lady M a příběh posunul do současnosti. Nový balet má ambice oslovit co nejširší věkovou skupinu včetně mladých od cca 12 let.

„Inscenaci vytvořil originálně přímo pro náš soubor a 12. května budeme mít v Divadle Jiřího Myrona českou (či chceme-li světovou) premiéru,“ informuje šéfka souboru baletu NDM Lenka Dřímalová.

Vyhlídky a ulička Františka Palackého v Hodslavicích.
Pozapomenutý Palacký? Připomeňte si ho. Vyhlídky nad Hodslavicemi berou dech

„Jiří Pokorný byl naše jasná volba. Je jedním z nejžádanějších českých mladých choreografů. Dlouho tančil v Nederlands Dans Theater a v souboru Kidd Pivot, poté začal tvořit vlastní choreografie. Dáli-se to tak říct, je Jiří Pokorný z ‚líhně Jiřího Kyliána‘ a víme, že vždycky přinese svůj originální pohled na věc a přístup k dílu. A to se nám splnilo i u Carmen. Věřím, že to stejně přijmou naši diváci a že se jim balet bude líbit,“ chválí Lenka Dřímalová.