Jak nejlépe financovat vybavení domu? Podívejte se, jaké jsou možnosti!

Bydlení

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. května 2022 14:41

Na otázku, jak financovat vlastní bydlení, je poměrně jasná odpověď. Buď máte hotovost, půjčí vám rodina, nebo sáhnete po hypotéce. Co ale dělat, když potřebujete půjčit na samotné vybavení? Zjistěte jaké máte možnosti.

Vybavení domácnosti s pomocí hypotéky

Některé banky nabízejí tzv. neúčelové části hypotéky, kterým se někdy říká „hypotéka na cokoli“. V praxi to znamená, že ručíte danou nemovitostí, ale tyto peníze můžete použít třeba na nákup vybavení domácnosti - kuchyň, pračku apod. nebo na rekonstrukci garáže či dětského pokoje.  

V Česku ale najdete i hypotéky, které rovnou počítají s tím, že budete potřebovat finance nejen na samotnou koupi nemovitosti, ale právě i na její následné vybavení. Například Komerční banka nabízí ke klasické hypotéce navíc 800 000 Kč na cokoli. Výhodou je, že si o tuto částku můžete požádat až ve chvíli, kdy ji budete opravdu potřebovat. V praxi to znamená, že již máte klasickou hypotéku např. 10. let splácíte a potřebujete teď peníze na rekonstrukci kuchyně, tak si zažádáte u banky o neúčelovou část hypotéky.  

Po financování vybavení domácnosti pomocí hypoték sáhněte, pokud:

potřebujete půjčit vyšší částku můžete ručit nemovitostí chcete nižší splátky s nižším úrokem oproti klasické půjčce

Na vybavení domácnosti stačí běžná půjčka

Pokud potřebujete na vybavení domu pouze nižší částku a nechcete ručit nemovitostí, je řešením spotřebitelský úvěr. Bance nemusíte dokládat, na co peníze použijete a obvykle vám takovou půjčku schválí poměrně rychle. 

Nevýhodou oproti hypotéce může být vyšší úroková sazba.

I zde platí, jako u všech typů půjček, sledujte nejen výši úrokové sazby, ale i RPSN (roční procentuální sazba nákladů). V té jsou totiž zahrnuté nejen úroky, ale také započítané veškeré poplatky, které jsou s danou půjčkou či hypotékou spojené.

Další možnosti financování vybavení domu

Možností, jak financovat vybavení domu či bytu, je ale mnohem více. Kromě hypotéky a půjčky můžete zvolit i překlenovací úvěr a úvěr ze stavebního spoření nebo nákup vybavení na splátky. Vždy je potřeba zvážit na co konkrétně peníze potřebujete a podle toho se rozhodnout.

Témata: hypotéky Bydlení domácnosti