Koruna na vysokou inflaci nereagovala, k euru se obchodovala za 25 Kč

foto Peníze, bankovky, euro, česká koruna - ilustrační foto.

Praha - Koruna v úterý prakticky nereagovala na zveřejnění meziroční inflace, která v dubnu stoupla na 14,2 procenta a dostala se na nejvyšší úroveň za posledních téměř 30 let. V 17:00 se česká měna obchodovala v kurzu 25 Kč/EUR, oproti předchozímu závěru ztratila jeden haléř. K dolaru koruna o tři haléře oslabila na 23,75 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Pražská burza oslabila pátý den v řadě.

"Česká koruna se stále drží na svých slabých hodnotách. Dnes byla zveřejněná inflace za měsíc duben, která předčila očekávání a dosáhla hodnoty 14,2 procenta. Meziroční růst inflace tak zrychlil už desátý měsíc v řadě a je nejvyšší od roku 1993. Na zveřejnění vysoké inflace koruna téměř nereagovala, vytvořil se tím ale prostor pro další navýšení centrální úrokové sazby na červnovém zasedání ČNB," uvedl analytik společnosti Purple Trading Jaroslav Tupý.

Koruna k oběma měnám oslabovala v pátek i v pondělí, ve čtvrtek naopak posílila poté, co Česká národní banka (ČNB) znovu zvýšila úrokové sazby o 0,75 procentního bodu. Základní úroková sazba je tak na 5,75 procenta, což je nejvyšší hodnota od roku 1999, a další zvyšování se čeká.

Podle ekonomů inflace v dalších měsících dále poroste, pravděpodobně překoná i patnáctiprocentní hranici a na dvojciferných úrovních zůstane po zbytek roku. Vedle zvyšování úrokových sazeb by v boji proti inflaci mohlo podle některých analytiků krátkodobě pomoci umělé posilování kurzu koruny ze strany centrální banky, které by zlevnilo dovážené zboží.

Burzovní index PX v úterý klesl pod 1300 bodů, níže uzavřel naposledy před dvěma měsíci. Dnes index PX ztratil 0,42 procenta na 1297,84 bodu. Dolů ho táhly především bankovní tituly, naopak se dařilo energetické společnosti ČEZ, která dnes zveřejnila hospodářské výsledky za první čtvrtletí, a pojišťovně VIG. Vyplývá to z dat na burzovním webu.

"Globální akciové trhy po předchozích poklesech korigovaly a dnes se pohybovaly v kladném teritoriu. Nicméně pražská burza prohloubila pondělní mírnou ztrátu," podotkl Josef Dudek z Fio banky.

Nedařilo se především bankovnímu sektoru. Moneta Money Bank odepsala 3,07 procenta na 82 korun, Komerční banka klesla o 1,6 procenta na 738 korun a Erste Bank oslabila o 0,32 procenta na 694,60 koruny. Z menších emisí zlevnily například cenné papíry společnosti Pilulka Lékárny o 6,72 procenta na 1110 korun a akcie Photon Energy o 1,41 procenta na 55,80 koruny.

Naopak ČEZ po ranní prezentaci výsledků, které překonaly očekávání analytiků, rostl a podle makléře společnosti Wood&Company Vojtěcha Boháče uzavřely nejvýše za posledních více než 13 let. Dnes si připsaly 1,09 procenta na 1021 korun.

Vedle ČEZ si polepšily také VIG a Colt CZ. Pojišťovna získala 1,92 procenta na 583 korun a zbrojařská firma si polepšila o 0,68 procenta na 590 korun.

České akcie ztratily podle indexu PX od začátku letošního roku přes osm procent hodnoty, což je výrazně méně než většina hlavních akciových indexů. V nynější době panických výprodejů téměř všech aktiv je však extrémně těžké předpovídat další vývoj, shodli se analytici oslovení ČTK.

"Český trh je vůči propadům na globálních akciových trzích částečně odolný. Hlavní index pražské burzy PX ztratil od začátku roku 8,5 procenta. Naproti tomu globální akciové trhy, měřené indexem MSCI World, stačily od začátku roku ztratit již 17,3 procenta," řekl ČTK analytik společnosti Wood & Company Lukáš Novotný. Nyní predikovat vývoj českého trhu je extrémně těžké, protože bude záležet především na externích faktorech, které se nedají příliš dobře odhadnout - ať je to válka na Ukrajině, velikost inflace či zpomalení ekonomického růstu, dodal Novotný.

"Pražské akcie se zatím drží lépe než americké nebo evropské burzy," souhlasil analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler V hlavním indexu PX jsou totiž zahrnuty dominantně akcie z hodnotových sektorů, tedy banky nebo energetika. Ty neztrácí tak výrazně jako technologické tituly, jež dominují americkým indexům. Kurzový vzestup ČEZ pomohl tlumit celkový pokles indexu. "V dohledné době můžeme očekávat pokles indexu v jednotkách procent," odhadl Pfeiler. Předpokládá, že banky budou ztrácet s ohledem na nejistý ekonomický výhled. Stagnaci či mírné posílení očekává naopak v případě akcií ČEZ a České zbrojovky.

Ve světě je patrná obrovská míra nejistoty, která je aktuálně poháněna válkou na Ukrajině, doplnil analytik společnosti Portu Filip Louženský. Nejistota se podle něj projevuje zvyšováním cen důležitých komodit na světových trzích, což zvyšuje inflaci a nutí centrální banky zvyšovat úrokové sazby. Ty sice mohou inflaci přibrzdit, ale zároveň dusí ekonomiku.

I když válka na Ukrajině pořád trvá, trhy ji už z velké části absorbovaly a odhady analytiků hovoří o cílové hodnotě indexu PX na úrovni 1600 bodů za 12 měsíců, upozornil Louženský. To je potenciál pro výnos přes 22 procent. Podobně je tomu i u akciových indexů S&P 500 a Euro Stoxx 50, kde je potenciál pro výnos přes 28, resp. 36 procent, podotkl.

Tento potenciál ale může velmi rychle pominout v případě, že to centrální banky přeženou se zvyšováním sazeb, zadusí tím ekonomickou aktivitu a přivolají problémy, varoval. "Indexy a jednotlivé akciové tituly se tak mohou zdát velmi levné, a tedy ideální pro nákup. V případě nezvládnutého boje proti inflaci nás ale čeká recese a s ní spojený pokles cen akcií. Negativní vliv na naší malou středoevropskou ekonomiku mohou mít i recese v okolních zemích, například Německu," dodal Louženský.

Kurz české měny:

Předchozí závěr

Úterý kolem 17:00

Kč/EUR

24,99

25,00

Kč/USD

23,72

23,75

 

Zdroj: Patria Online

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď