© Unsplash - Ehimetalor Akhere Unuabona

Zrušte všechna obvinění proti pokojným demonstrantům, vyzývá Amnesty Srí Lanku

  Článek

Při pokojných protestech na Srí Lance pořádaných kvůli tamní zhoršující se ekonomické situaci začíná policie používat represivní metody. Minulý týden zatkla nejméně 12 poklidných demonstrantů. Amnesty proto vyzývá ke stažení veškerých obviněních, kterým nyní čelí.

Policie na Srí Lance neprávem minulý týden 4. května zadržela při pokojných protestech před budovou parlamentu nejméně 12 protestujících. Údajně měli totiž bránit v průjezdu autům poslanců. Amnesty proto tamní vládu a jurisdikci vyzývá, aby stáhly veškerá obvinění proti zmíněným protestujícím. Zatčení totiž byli pouze kvůli využívání jejich lidského práva na svobodu slova.

„Zatčení demonstranti mají veškeré právo na pokojné protesty i svobodu projevu nebo diskuzi se svými poslanci. Zvláště na pozadí ekonomické krize, která v současnosti zemi drtí,“ vyjádřila se k dění na Srí Lance ředitelka Amnesty pro jižní Asii Yamini Mishra. Dodala, že jakékoli omezení práv musí být nezbytné, proporcionální a na základě zákona. Zatčení na Srí lance však byla naopak svévolná a nezákonná.

„Instituce na Srí Lance musí respektovat, chránit, propagovat a naplňovat práva na svobodu slova, mírové shromažďování a využívání lidských práv.“

Yamini Mishra, ředitelka Amnesty pro jižní Asii 

Podle záznamů dostupných Amnesty při protestech držela menší skupina lidí plakáty volající po tom, aby poslanci podpořili vyjádření nedůvěry současné vládě. V den protestu totiž návrh na hlasování oznámila opozice. Následně však byli demonstranti silou natlačeni do policejního autobusu. Později ale byli po zaplacení kauce propuštěni.

„Instituce na Srí Lance musí respektovat, chránit, propagovat a naplňovat práva na svobodu slova, mírové shromažďování a využívání lidských práv,“ okomentovala dále situaci Mishra. Existují také důkazy, že po nedávných protestech ve městě Mirihana na Srí Lance tamní úřady jiné zatčené protestující podrobily ve vazbě zneužívání. Jejich pracovníci také odmítli zatčeným poskytnout přístup k zákonnému poradci.

Nepatřičné použití síly, zastrašování a nezákonné zatčení proto začínají vytvářet vzorec, kterým tamní úřady odpovídají na disent a mírové protesty. „Je proto zásadní, aby se státní instituce nedopouštěly dalších podobných porušování lidských práv. Takové represivní chování jednoznačně neodpovídá závazkům Srí Lanky pod mezinárodním lidskoprávním právem,“ popsala ředitelka Amnesty pro jižní Asii Yamini Mishra.

Aktuální petice

  Bahrajn

Nespravedlivě vězněný obránce lidských práv v ohrožení života. Pomůžete?

Bahrajnský akademik a obránce lidských práv Abduldžalil al-Singace byl odsouzen k doživotnímu trestu za své pokojné aktivity během protivládních protestů v Bahrajnu v roce 2011. Ve vězení je již přes deset let, posledních několik měsíců drží protestní hladovku a jeho zdravotní stav je velmi vážný.

 

Aktuální počet podpisů: 1596 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...