close
Stack,Of,Colorful,Terry,Towels,Empty,Space,Design.,Colorful,Laundry.household.

Zbavte se zatuchlých a tvrdých ručníků jednou pro vždy. Ukážeme vám, jak se zbavit bakterií, udržet je měkké a zajistit, aby vypadaly pořád jako nové. Stačí při praní ručníků dodržovat několik našich tipů a úspěch je zaručen!

Nádherně jemné a nadýchané ručníky – po koupeli neexistuje nic lepšího! Jenomže realita je často zcela jiná. Abyste měli doma v koupelně měkké a nadýchané froté ručníky, které vám budou závidět i návštěvy, je potřeba je správně prát.

Oživení starších ručníků

Také necháváte starší ručníky schválně ležet ve spodních poličkách skříně? Důvodů je více. Jakmile do nich jednou otřete umyté ruce, začnou podivně páchnout, jsou již zaprané, zhrubly nebo zkrátka už nevypadají tak dobře, jako když jste je koupili.

Pravdou je, že ručník používáte denně a nejen jednou. Po ranní sprše se utřete, po náročném dni si napustíte vanu, pro relaxaci přidáte do vody směs vonných olejů, a potom otřete do čistého ručníku své tělo. Na těle vám ulpěl nejen olej, ale i částečky vaší kůže. Ve vlhku pak můžou na ručníkách vznikat bakterie a plísně. Proto je potřeba ručníky pořádně vyprat, na to nestačí 40 °C, je potřeba ručníkům trochu přitopit. Ideální je 60 °C, při kterých se bakterie ničí.

Dvojité praní ručníků s octem a jedlou sodou

Díky tomu se vám podaří ručníky změkčit a zbavit případné zatuchlosti, která trápí tento textil nejčastěji.

První praní – ručníky, které chcete oživit, vložte do bubnu pračky. Potom nalijte do bubnu ocet, jeden hrnek do dávkovače pracího prostředku a druhý hrnek přímo do bubnu k ručníkům. Ocet odstraní nečistoty i skvrny, zbaví ručníky zápachu, a navíc pročistí samotnou pračku. Ručníky perte na dlouhý program a na co nejvyšší povolený stupeň. Ručníky se obvykle mohou prát i na 90 °C, ale ne vždy tomu tak je. Zkontrolujte proto raději lísteček od výrobce.

Druhé praní – ručníky po vyprání nechte v pračce a připravte se na druhý cyklus praní. Tentokrát budete potřebovat jedlou sodu. Tu přisypte přímo k ručníkům. Poté použijte klasický prací prášek a zapněte pračku na tentýž dlouhý program. Jedlá soda neutralizuje ocet a odstraní jeho typický odér a odstraní i zašlé skvrny.

2x ročně dopřejte ručníkům lázeň

Až to vyzkoušíte, nebudete chtít věřit vlastním očím. Vaše čisté ručníky ze skříně v sobě mají totiž dost špíny, kterou byste tam ani nehledali. Naplňte vanu do půlky horkou vodou, přidejte půl hrnku boraxu, půl hrnku prací sody, hrnek pracího prostředku a promíchejte. Dejte do vody ručníky a osušky a nechte je naložené, než voda vychladne. Po vychladnutí vody vypusťte vanu a z ručníků vymačkejte přebytečnou vodu. Ručníky dejte do pračky, přidejte běžný prací prostředek a vyperte.

Jak prát ručníky

Podívejte se na pár tipů, které vám zaručí, že budou ručníky čisté:

  • nepřehánějte to s pracím prostředkem, usazoval by se na ručnících, slepoval vlákna k sobě a ručníky by tuhly
  • vyhněte se aviváži
  • nechte ručníky při praní dýchat – perte raději méně ručníků pohromadě
  • žehlení je zakázáno
  • nečistá pračka = nečisté ručníky, nezapomeňte pravidelně čistit pračku
  • rozdělujte před praním ručníky podle barvy
  • perte na správný program
  • před vložením do pračky každý ručník zkontrolujte, když najdete flek, naneste odstraňovač skvrn

Další možnost, jak mít doma měkké a jemné ručníky, je prádelna nebo čistírna. Profesionálové vám vrátí domů ručníky jako z hotelu. Tedy měkké a příjemné na dotyk.

Zdroj náhledového obrázku: NYS  / Shutterstock.com

The author Dalibor Navrátil

Leave a Response