Hlavní obsah

Kdo bude mít nárok na srpnový příspěvek 5000 Kč na dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle rozhodnutí vlády by měla řada domácností dostat kvůli rostoucím cenám energií, potravin i dalšího zboží jednorázový příspěvek pět tisíc korun na každé dítě. Návrh zákona se teprve připravuje, přesto jsou už některé podrobnosti známé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Roční příjem do milionu hrubého

Nárok se týká domácností s ročními příjmy do jednoho milionu korun nikoliv čistého, jak původně uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), ale hrubého, což je asi 83 333 korun hrubého měsíčně.

To při zjednodušeném výpočtu na kalkulačce Měšec.cz při jedné mzdě v této výši u jednoho dítěte znamená zhruba 65 493 korun čistého měsíčně, u dvou dětí 67 353 a u tří 69 673 korun.

Zaměstnanci i OSVČ

Pokud by oba rodiče měli stejný příjem ve výši 500 tisíc korun ročně, přičemž děti si uplatňuje jeden z nich, činil by čistý měsíční příjem domácnosti při jednom dítěti 68 061 korun čistého, u dvou 69 921, u tří pak 72 241.

Životní minimum by mohlo vzrůst od července o pět procent

Domácí

Nárok by měli mít i živnostníci či lidé na mateřské nebo rodičovské.

Do příjmů se mají zahrnovat i dávky

Podle informací na webu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) se do příjmů pro nárok na příspěvek budou zřejmě zahrnovat i sociální dávky.

Podle informací, které ministerstvo dalo deníku Blesk, by se pak pravděpodobně mohl posuzovat příjem za loňský rok. Ale konkrétně to bude jasné, až bude předložen návrh příslušného zákona.

Na děti do 18 let

Jednorázový příspěvek by se měl vztahovat na děti, které budou v den výplaty příspěvku již narozené a kterým bude do osmnácti let. „Nárok zaniká dnem osmnáctých narozenin,“ napsala Právu mluvčí MPSV Eva Davidová.

Pokud se tedy nezaopatřené dítě narodí měsíc poté nebo mu je 18 a více let let a studuje, můžete podle dosud známých podmínek na jeho výplatu zapomenout.

Rodičovský příspěvek se zvýší, plánuje vláda

Domácí

I pro adoptivní rodiče a pěstouny

Adoptivní rodiče budou mít na příspěvek nárok, protože jsou zákonnými zástupci. Záměrem MPSV je umožnit čerpání příspěvku také pěstounům. Podle vší logiky pak budou mít na příspěvek nárok ti rodiče, se kterými dítě v domácnosti žije.

Vyplácet se má v srpnu

V současné době se počítá se srpnem. Jednak se v tu dobu budou podle vlády výrazně projevovat největší dopady zdražování.

Plyn domácnostem zdraží letos ještě nejméně o polovinu

Ekonomika

„Důvodem jsou i výdaje spojené s nástupem dětí do školy,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Prokazování příjmu

Jak se bude prokazovat příjem pro získání příspěvku, zatím není upřesněné. Pravděpodobně však část rodičů nebude muset příjem prokazovat, protože potřebná data o nich stát již má.

„Chceme co nejvíce spoléhat na databáze, kterými stát disponuje, aby administrace příspěvku byla co nejjednodušší, ale zároveň spolehlivá,“ řekl Jakub Augusta z tiskového odboru MPSV.

Inflace ohrožuje pětinu zaměstnanců

Finance

V tuto chvíli se podle něj zvažuje více možností a prověřuje propojení registrů. „Nabízí se využití dat České správy sociálního zabezpečení, finančních úřadů a podobně,“ dodal.

Způsob výplaty

I to, která instituce příspěvek vyplatí, se v současnosti ještě řeší. Podle nedávného rozhovoru Práva s ministrem práce Jurečkou je variant více.

„Jsou tu zhruba tyto možnosti: jsme schopni zabezpečit vyplácení buď přes standardní úřady, jako jsou Finanční úřad, Česká správa sociálního zabezpečení, teoreticky úřad práce, ale to bych byl nerad, protože tam je té agendy dnes velmi mnoho. Pak jsou dvě možnosti, které budeme také zvažovat, a to je prostřednictvím bank, nebo České pošty,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám