Obálka

Obálka Zdroj: Lidé a Země

Gruzie
La Graciosa
Mauritánie
Nepál
Pobaltí
7
Fotogalerie

Netradiční Pobaltí, romantická Francie, nebo tajemný nepálský Mustang? Nejen o tom se dočtete v novém čísle LaZ!

Přinášíme vám pravidelnou dávku zážitků z celého světa v novém čísle jediného českého cestovatelského měsíčníku. Tentokrát s námi zavítáte do Evropy, Afriky nebo pod Himálaj.

Pobaltské státy mohou českým turistům v mnohém připomínat domovinu, a proto se jich sem tolik nevydává. Vladimír Lemberk nám však ukáže, jaké krásy chudý, ale malebný venkov v Lotyšsku skrývá, a vezme nás s sebou do největšího močálu v Evropě. Navštívil také hlavní město Riga, které se zbytkem země kontrastuje nejen díky své moderní architektuře, ale také historickému centru, které může místy připomínat Prahu. Z Lotyšska se pozvolna přesuneme do Litvy, kterou svou návštěvou poctil Bronislav Jaroš. Rovinatá země návštěvníkům nabízí kromě čistých jezer a písečných dun i spoustu mohyl či zajímavá města Kaunas nebo Klaipėda. Díky nízkému výškovému profilu si zde na své přijdou zejména nenároční cyklisté. A jako poslední z Pobaltí nám zbývá velmi technologicky vyspělé Estonsko, které procestoval Jiří Kalát. Zejména dříve bohaté přístavní město Tallinn by nemělo ujít všem milovníkům starobylých křivolakých uliček a najdete tu jednu z nejstarších fungujících lékáren v Evropě. Kromě kochání přírodou se můžete poučit o zdejší historii v několika muzeích věnovaných nejen sovětské okupaci. 

Fotograf Peter Belanec vás zavede do Mustangu, jedné z nejodlehlejších částí Nepálu. Tento poslední pozůstatek Tibetu byl do roku 1950 zbytku Nepálu nepřístupný a teprve na počátku devadesátých let minulého století se o jeho existenci postupně dozvídal i svět. I tak je však návštěva této oblasti značně omezená, je možné se sem vydat jen se speciálním povolením za doprovodu průvodce. Peter se tak podělí o výjimečné fotografie a zážitky z cestování hlubokým údolím, které doplní informacemi, jež se dozvěděl od místních domorodců. A na závěr přidá tipy na pět svých nejoblíbenějších zemí a přiblíží, co zajímavého se v nich dá zažít!

V Africe zavítáme s cestovatelkou Lenkou Hrabalovou do Mauritánie, perly Orientu. Lenka zažila nejen dobrodružnou cestu bezútěšnou krajinou na korbě vlaku, ale navštívila i několik měst. Jejím hlavním cílem bylo však starobylé město Chinguetti plné knihoven, které bývalo obchodní křižovatkou, kde se setkávala spousta učenců, kteří svá moudra zaznamenávali ve stovkách svazků, z nichž se poměrně velká část uchovala dodnes. A věděli jste, že Mauritánie byla poslední zemí, jež zrušila otroctví?

Při pohledu na Kompas zjistíme, že naše cesta v červnu povede do Rwandy. Právě v letním období nastává v tomto africkém státě období sucha a také perfektní příležitost na pozorování horských goril. Kromě zvířat se tu turisté mohou těšit i na čajové plantáže nebo krásná jezera či jeskyně.

Pro fanoušky veškeré flóry si v Sedmičce šéfredaktor Honza Čermák připravil přehled míst, kde se můžete pokochat nádhernou květenou a přičichnout si k jaru v jeho plné kráse. Je libo festival růží v Maroku, nebo snad tradiční tulipány v nizozemském Keukenhofu? A pokud vás víc láká exotická destinace, mrkněte se do rubriky Duel, kde se proti sobě postavily ostrovy Réunion a Mauricius s bělostnými plážemi, nádhernou přírodou a netradičními pochoutkami.

Markéta a Michael Foktovi se vydali na jih Francie, avšak nikoli za pozlátkem Azurového pobřeží, ale do oblasti okolo přímořského městečka Cassis, která je oproti rušným městům Cannes či Nice oázou klidu. Tady si můžete vychutnat výborné rybí speciality se sladkým vínem a projít se například do národního parku Calanques, v němž najdete nádherné zálivy, pro něž je typický kontrast bílých vápencových skal a tyrkysové vody. A na závěr dne si můžete s místními zahrát pétanque, který se zrodil v nedaleko ležícím městečku La Ciotat.

Barevnou fotoreportáž z Gruzie si pro čtenáře připravil Pavel Svoboda, jenž na svých fotkách zvěčnil drsnost i krásu kavkazského venkova a horské štíty. Dozvíte se tak například o životě zdejších obyvatel, kteří hospodaří na svých usedlostech a ani po dni tvrdé práce jim nemizí úsměv ze rtů.