Deskový statek čeká derniéra, rozloučí se 15. května

Dva roky byla na repertoáru Slováckého divadla laskavá komedie Deskový statek. „Diváci ji měli moc rádi a my taky. Ale máme několik nových inscenací, Tři sestry, Kočku v oreganu, Teror, Lihcožrouty a brzy přibyde i Limonádový Joe. Proto se zkrátka některých musíme vzdát,“ říká mluvčí divadla a herec Josef Kubáník, který v inscenaci ztvárnil hlavní roli obchodníka Fistra.

Laskavou komedii Deskový statek čeká derniéra

„Do zkoušení nám zasáhla pandemie, premiéru jsme museli několikrát odložit a pak jsme ji zase pro změnu rychle naplánovali, když se na jaře 2020 uvolnila protikoronavirová opatření. Byla to ale i tak krásná práce. Když je inscenace dobrá, není co řešit. Deskový statek vlastně úplně stačilo převyprávět. Lehce, vtipně a s noblesou,“ dodává Josef Kubáník. Kormě něj se s komedií rozloučí i jeho kolegové Tereza Hrabalová, Tereza Novotná, David Vaculík, Pavel Majkus, Pavel Hromádka a další.

Poslední dvě reprízy příběhu o tom, že lidské charaktery a politická kultura se nemění, jsou naplánovány na sobotu 14. a neděli 15. května. Vstupenky jsou už nyní k dispozici v pokladně a na webu Slováckého divadla.

Režisér Igor Stránský o Deskovém statku

„Ta hra je z roku 1908, ze začátku minulého století. Ale svým obsahem je natolik současná, že jsem zvolil podtitul: bylo, je a bude. Je to o komunální politice a myslím si, že diváci poznají, že v tomto směru se doba vlastně nemění. Šla by udělat i současně, ale to jsem nechtěl. Zvolil jsem pro inscenaci atmosféru 30. let, to vládl funkcionalismus a krásná architektura, je to období Adiny Mandlové a Oldřicha Nového.“