11. května 2022 • 06:40

SESTŘIHY: Pastrňák je zápas od MS, Boston prohrál. Konec hrozí i Tampě

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Caroliny vyhráli i díky přihrávce Martina Nečase doma nad Bostonem 5:1 a vedou v sérii 1. kola play off NHL 3:2. Hostující útočník David Pastrňák nebodoval. Asistence Ondřeje Paláta nestačila Tampě Bay, která podlehla v Torontu 3:4 a prohrává 2:3 na zápasy. Vladimir Tarasenko zařídil čistým hattrickem ve třetí třetině vítězství St. Louis 5:2 na ledě Minnesoty a vedení 3:2 v sérii.



Hokejisté Caroliny vyhráli i díky přihrávce Martina Nečase doma nad Bostonem 5:1 a vedou v sérii 1. kola play off NHL 3:2. Hostující útočník David Pastrňák nebodoval. Asistence Ondřeje Paláta nestačila Tampě Bay, která podlehla v Torontu 3:4 a prohrává 2:3 na zápasy. Vladimir Tarasenko zařídil čistým hattrickem ve třetí třetině vítězství St. Louis 5:2 na ledě Minnesoty a vedení 3:2 v sérii. Mečbol získal v pátém utkání série i tým Los Angeles, který vydřel v Edmontonu výhru 5:4 v prodloužení.

S Carolinou nezamávalo, že ztratila v sérii dvouzápasové vedení a od začátku směrovala za výhrou. Hurricanes si vypracovali v úvodní třetině dvoubrankový náskok po trefách obránců Jaccoba Slavina a Tonyho DeAngela. Poté zvýšil dvěma góly Seth Jarvis na 4:0. Jediný úspěch Bostonu zaznamenal Connor Clifton v 51. minutě, ale při hře bez brankáře zpečetil výhru Vincent Trocheck, jehož vyslal na zteč Nečas chytrou přihrávkou o mantinel.

Hlavní hvězdou zápasu byl vyhlášen gólman Caroliny Antti Raanta, který zneškodnil 33 střel včetně šesti pokusů Pastrňáka. Havířovský rodák v sérii nezískal venku ještě ani bod, zatímco doma si ve dvou zápasech připsal dva góly a dvě asistence.

„Potřebujeme ze sebe dostat víc. Hrát obětavěji a tvrději, abychom nedostávali tolik branek. Dohrávat souboje tak, aby nemohli podpořit přečíslení, musíme lépe zakončovat naše šance. Taky potřebujeme, aby se někteří hráči rozjeli,“ uvedl trenér Bostonu Bruce Cassidy, jehož svěřenci v posledních třech letech Carolinu dvakrát vyřadili a prohráli tehdy v obou sériích jen zápas.

Tampa: Proklouzlo nám utkání, ne série

Palát si připsal druhou asistenci u úvodní branky, kterou vstřelil Steven Stamkos, a bodoval potřetí za sebou (2+2). Victor Hedman zvýšil v sedmé minutě na 2:0, ale ve druhé třetině snížil John Tavares a na začátku třetího dějství otočili skóre během 73 sekund Morgan Rielly a William Nylander. Tampa vyrovnala trefou Ryana McDonagha, ale z přečíslení dva na jednoho rozhodl z dorážky Auston Matthews v čase 53:54 o výhře Toronta.

„I když jsme prohrávali o dva góly, neztráceli jsme ani na chvíli naději a bojovali jsme. Pořád ale není hotovo, ještě je před námi hodně práce,“ řekl Matthews, nejlepší střelec základní části.

Tampa Bay potřetí v sérii prohrává, ale od play off 2020 se jí nestalo, že by ztratila dvě utkání za sebou. Po porážce má od té doby bilanci 16:0. „Dnešní utkání jsme si nechali proklouznout, ale sérii ne. Tak na to nahlížím, jdeme zápas od zápasu. Chceme postoupit,“ podotkl trenér obhájců Stanleyova poháru Jon Cooper.

Obě branky Minnesoty vstřelil Kirill Kaprizov, který odpověděl v úvodní třetině na trefu Ryana O'Reillyho a otočil na 2:1. Ruský útočník má v letošním play off na kontě sedm gólů a vytvořil tím klubový rekord v počtu branek v jedné sérii. St. Louis vyrovnalo v 36. minutě trefou Brandona Saada a ve třetí třetině vzal osud zápasu do svých rukou Tarasenko.

„Není čas myslet a užívat si nějaké osobní úspěchy. Nebudu lhát, jsem za hattrick rád, ale nejdůležitější je, že jsme vyhráli. To víme ze zkušenost v roce 2019 (kdy získali Blues Stanleyův pohár). Naučili jsme se, že záleží jen na vítězství,“ řekl Tarasenko. Podobně mluvil i Kaprizov. „Není cílem, aby hrál jedinec dobře. Cílem je, aby hrál dobře tým a my jsme nevyhráli. Ale neklesáme na mysli, stále si věříme. Pořád máme šanci a teď musíme vrátit sérii k nám domů.“

Střelecky aktivnější Los Angeles (43:28) ani jednou neprohrávalo. Po první třetině vedl trefou Troye Stechera a po čtyřiceti minutách hry 3:1. Na vyrovnání Zacka Kassiana reagovali Adrian Kempe a Andreas Athanasiou. Po snížení Connora McDavida vrátil Kings v 52. minutě dvoubrankový náskok Philip Danault, ale Edmonton si dvěma trefami Leona Draisaitla vynutil prodloužení. To po 72 sekundách rozhodl z úniku Kempe.

Góly

Domácí: 06:11. Slavin, 12:17. DeAngelo, 35:52. Jarvis, 43:31. Jarvis, 56:20. Trocheck

Hosté: 50:09. Clifton

Sestavy

Domácí: Raanta (Kočetkov) – DeAngelo, Slavin (A), Pesce, Skjei, Cole, Br. Smith – Jarvis, Aho (A), Svečnikov – Nečas, Trocheck, Teräväinen – Fast, Staal (C), Niederreiter – Stepan, Kotkaniemi, Domi.

Hosté: Swayman (Ullmark) – McAvoy, Reilly, Carlo (A), Grzelcyk, Clifton, Forbort – Pastrňák, Bergeron (C), Marchand (A) – Cr. Smith, Haula, Hall – DeBrusk, Coyle, Nosek – C. Wagner, Lazar, N. Foligno.

Rozhodčí

Furlatt, McIsaac – Gibbons, Kovachik

Stadion

PNC Arena, Raleigh

Góly

Domácí: 23:35. Tavares, 43:01. Rielly, 44:14. Nylander, 53:54. Matthews

Hosté: 05:19. Stamkos, 06:11. Hedman, 48:17. McDonagh

Sestavy

Domácí: Campbell (Källgren) – Rielly (A), Ljubuškin, Brodie, Muzzin, Holl, Giordano – Marner (A), Matthews, Bunting – Kerfoot, Tavares (C), Michejev – Engvall, Kämpf, Nylander – Kaše, Blackwell, Spezza.

Hosté: Vasilevskij (Elliott) – Černák, Hedman (A), Bogosian, McDonagh (A), Foote, Sergačjov – Kučerov, Stamkos (C), Palát – Point, Cirelli, Killorn – Colton, Paul, Hagel – Perry, Bellemare, Maroon.

Rozhodčí

Hanson, Hebert – Nansen, Brisebois

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto

Návštěva

19 434 diváků

Góly

Domácí: 13:15. Kaprizov, 17:07. Kaprizov

Hosté: 04:53. O'Reilly, 35:28. Saad, 41:03. Tarasenko, 42:31. Tarasenko, 58:27. Tarasenko

Sestavy

Domácí: Fleury (Talbot) – Dumba (A), Brodin, Spurgeon (C), Middleton, Goligoski, Merrill – Zuccarello, Hartman, Kaprizov – Boldy, F. Gaudreau, Fiala – M. Foligno (A), Eriksson Ek, Greenway – Duhaime, Jost, Deslauriers.

Hosté: Binnington (Husso) – Parayko (A), Leddy, Faulk, Rosén, Bortuzzo, Mikkola, Perunovich – Perron, O'Reilly (C), Schenn (A) – Kyrou, Thomas, Saad – Tarasenko, Barbašev, Bučněvič – Bozak, Toropčenko.

Rozhodčí

O’Rourke, Pochmara – Mills, Pancich

Stadion

Xcel Energy Center, St. Paul

Návštěva

19 197 diváků

Góly

Domácí: 22:32. Kassian, 42:50. McDavid, 52:33. Draisaitl, 55:08. Draisaitl

Hosté: 03:53. Stecher, 29:29. Kempe, 33:34. Athanasiou, 51:06. Danault, 61:12. Kempe

Sestavy

Domácí: Mi. Smith (Koskinen) – Nurse (A), Ceci, Keith, Bouchard, Kulak, Barrie – Kane, McDavid (C), Yamamoto – McLeod, Draisaitl, Hyman – Archibald, Nugent-Hopkins (A), Puljujärvi – Foegele, Ryan, Kassian.

Hosté: Quick (Petersen) – M. Anderson, Roy, Edler, Stecher, Määttä, Durzi – Iafallo, Kopitar (C), Kempe – Grundström, Danault (A), Moore – Lemieux, B. Lizotte, D. Brown (A) – Athanasiou, Kupari, Kaliyev.

Rozhodčí

Dwyer, StLaurent – Cherrey. Suchánek

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Návštěva

18 347 diváků

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud