Hlavní obsah

Co dělat, když partner nevychází se svými rodiči

Říká se, že vztah partnera k rodičům napovídá, jakým směrem se bude vyvíjet jeho partnerský vztah. Bohužel, najdou se muži, kteří se svými rodiči nemají růžový vztah plný lásky a podpory. Máte si v takovou chvíli dělat vrásky? A doopravdy platí, že vztah s rodiči se promítá také do romantického partnerství?

Foto: Profimedia.cz

Ne všichni muži mají se svými rodiči idylický vztah.

Článek

Možná jste už také slyšela o tom, že vztah partnera k rodičům je předobrazem vašeho partnerského soužití. Pokud tedy žijete s partnerem, jehož vztah k mámě či tátovi lze označit slovem „problematický“, pak vám možná zatrnulo.

Podle klinického psychologa Johna Mayera je ale důležité, abychom k rodinám přistupovaly individuálně. „Rodiny jsou mocné entity a jeden člen rodiny je často vůči celkové dynamice rodiny bezmocný,“ upozorňuje psycholog.

V důsledku toho se partner může nechat vtáhnout do dusné rodinné atmosféry.

Obecně platí, že špatné rodinné vztahy ještě nemusí nutně znamenat, že váš vztah bude dříve nebo později čelit problémům. Přesto psycholog upozorňuje, že rodinné zázemí a vztahy uvnitř rodiny pokaždé hrají v romantickém vztahu určitou roli.

Velmi křehké rodinné vztahy aneb Co dělat, když vám vadí partnerova rodina

Vztahy a sex

„Uvědomte si, že i vaše rodinná dynamika ovlivňuje partnerský vztah,“ říká psycholožka Ramani Durvasulová. S tímto názorem souhlasí také psycholožka Karin Abrellová, podle které má vztah člověka s jeho rodinou obrovský a hluboký dopad na to, jak se chová v jiných vztazích.

Kdy mají rodinné vztahy vliv na romantický vztah?

Jak už bylo zmíněno, pokud váš partner má problematický vztah se svými rodiči, není důvod k panice. Problém nastává až ve chvíli, kdy partner rodinný problém popírá, nebo ospravedlňuje. „Pokud váš partner popírá negativní rodinnou dynamiku, je to problém,“ říká psycholožka Durvasulová.

To se projevuje například tím, že o daném rodinném problému nechce za žádnou cenu hovořit.

Stejně tak můžete za určitý varovný signál vnímat to, když partner přerušil veškeré rodinné vazby. „Úplné emocionální přerušení a odpoutání se od rodiny má smysl pouze tehdy, když je v rodinném vztahu přítomna nekontrolovatelná toxicita. Pokud tomu tak není, nejde o emocionálně nejzralejší reakci,“ upozorňuje Ramani Durvasulová pro Well and Good.

Na druhou stranu v některých případech se stává, že se partner od rodiny „pouze“ vzdálí. „To je něco jiného než naprosté odříznutí. Partner si tímto krokem vytvořil zdravé hranice s rodiči,“ dodává psycholožka.

Jak rodiče ovlivnili váš milostný život a jak se vymanit z naučených vzorců

Vztahy a sex

Získejte více informací

Každý člověk je jiný a každý přistupuje k řešení problémů po svém. Pokud ale chcete mít naprostou jistotu, že partnerův negativní vztah s rodiči neovlivní také vztah partnerský, pak nezbývá nic jiného než si s partnerem na toto téma otevřeně pohovořit.

„Získejte podrobnosti o jeho rodinném příběhu. Zjistěte, proč jeho rodina nefunguje tak, jak by měla,“ navrhuje psycholog John Mayer.

Možná se společnými silami doberete k řešení rodinné krize, možná zjistíte, že jedinou cestou je rodinná terapie. „V konečném důsledku je nejdůležitější, aby si partner nezdravou rodinnou dynamiku uvědomil a dokázal přijmout, že ho určitým způsobem ovlivnila,“ dodává psycholožka Karin Abrellová.

Reklama

Výběr článků

Načítám