Co je to #sundayreset a co dělat, když se z něj stane posedlost

Úklid se z potřeby stal formou terapie, která slouží nejen k úklidu prostředí, ve kterém žijeme, ale také k tomu, aby si člověk udělal pořádek sám v sobě. A ukazuje se, že pro mnoho lidí je to také relaxace. #Sundayreset je jedním z nejsledovanějších a nejčastěji zadávaných hashtagů na Instagramu a TikToku. Při sledování tohoto hashtagu se následně objevují rozmanité fotografie, videa i tipy, jak uklidit domácnost.

#sundayreset jako potřeba dát si domov i život do pořádku

Proč v posledních měsících tolik lidí sleduje fotky a videa, jak někdo uklízí dům, luxuje či načechrává polštáře? Podle psychologů je to způsob, kterým lidé, jejichž spořádaný život narušila nejprve pandemie koronaviru a nyní válka, hledají ztracený řád. Hledání řádu je výrazem touhy znovuobjevit naše jistoty a náš život.

Z psychologického hlediska je úklid domu či bytu totiž způsobem, jak si udělat pořádek a vyčistit mysl. Podmínky prostředí, ve kterém žijeme, mohou ovlivnit náš duševní stav, proto nám úklid domova pomáhá udělat si pořádek i v našich myšlenkách.

Potřeba řádu jako velmi stará forma blahobytu

Ačkoli potřeba řádu je do značné míry vnímána jako součást současného období, je pravda, že i mnoho starých východních filozofií je založeno na hledání harmonie. Tyto filozofie často vycházejí z toho, že nepořádek a chaos vytvářejí stres a že vnější řád vede k většímu vnitřnímu řádu. I filozofie feng shui či metoda KonMari, jejíž největší představitelkou je Marie Kondo, jsou v podstatě založeny na tomto principu.

Žena myje stůl.
zdroj: pexels.com

Pořádek v domácnosti

Člověk má vrozenou potřebu kontroly, což je mechanismus, který nám pomáhá zmírnit napětí. Kontrolou se vyhýbáme všemu rušivému a nečekanému, co by mohlo narušit náš zdánlivý klid a následně nás dostat do situace skutečného nebo zdánlivého nepohodlí. Vše, co vidíme a máme pod kontrolou, nám pomáhá odvrátit to, co nevidíme a co bychom jen těžko zvládli. Kontrola udržuje naši psychiku v klidné situaci, kdy nám nic nemůže ublížit, protože všechno vidíme, nebo si to alespoň myslíme.

Jak #sundayreset videa fungují?

Proto je trend #sundayreset na sociálních sítích tak úspěšný. Domácí videa, obrázky a zvuky pomáhají uvolnit se a snížit hladinu stresu. Pro mnoho lidí se úklid domácnosti stal formou meditace, a to do té míry, že jej provádějí za doprovodu relaxačních zvuků nebo hudby. Může se stát, že určité zvuky, či barvy v člověku vyvolají příjemné pocity, které mohou navodit určitý druh uvolnění. To pak vlastně zakryje či otupí naše myšlenky a vytvoří se zdánlivý klid, který lze chápat jako chvilkové zdržení se od úzkostných myšlenek.

Je však třeba upřesnit, že kromě sledování by tato videa měla také podněcovat a povzbuzovat lidi, aby si znovu vytvořili svůj vnitřní řád a nalezli svou rovnováhu. Je důležité nebýt jen pasivními diváky, ale zapojit se, vstát a začít také něco dělat.

Co to vlastně znamená udělat si doma pořádek?

Co se však skrývá za touhou dát dům do pořádku? Péče o domácnost je projekcí hlubší potřeby vyřešit vnitřní problémy tam, kde je příliš nepříjemné se jimi zabývat, subjekt se přesune k něčemu, co může udělat, například k umytí oken. Dům představuje náš stav, jeho úklid nám dává pocit přívětivosti, je to nejlepší místo, kde můžeme být, naše vnitřní útočiště před vnějším světem.

Péče o domov je také synonymem péče o sebe a o ty, kteří v něm s námi žijí. Uklízení navíc znamená konfrontaci s možností vyhodit každý předmět kolem nás. Rozhodnout se něco si ponechat, stejně jako se rozhodnout něco vyhodit, znamená zamyslet se nad svými potřebami v přítomném okamžiku.

Když se úklid domácnosti stane „příliš náročným“

Buďte však opatrní, protože i tento přístup se může stát „přílišným“. Úklid domácnosti je někdy také projevem nevědomého mechanismu, který nám pomáhá potlačit úzkost, stejně jako všechna ostatní nutkavá gesta, která můžeme během dne dělat a která nám pomáhají mít vše pod kontrolou a myslet si, že vše zvládneme. V některých případech tak vlastně úklid a čištění pomáhá potlačit hluboce zakořeněné úzkosti a obavy.

Zdroj: marieclaire.co.uk, headtopics.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu