Suvenýry, speciální prohlídky i letní kino. Města zabojují o turisty

  12:34
Radnice ve Zlínském kraji se po covidových letech těší na silnou turistickou sezonu. Cílí především na domácí hosty a připravili pro ně řadu novinek. Turisty chtějí lákat novými prohlídkovými okruhy, speciálními kolekcemi suvenýrů a větším počtem kulturních a společenských akcí. Pomoci má i nový videospot.

Před rokem vstupovali do sezony s rozpaky a v nejistotě. Tradiční zahajovací akce Otevírání pramenů měla kvůli protiepidemickým opatřením jen symbolický ráz. Letos je situace v Luhačovicích diametrálně odlišná. Víkendová tradiční přehlídka zaplnila město návštěvníky a vyhlídky na letní sezonu jsou velmi optimistické.

„Už teď je vidět, že k nám hosté míří ve velkém,“ potvrdil starosta Luhačovic Marian Ležák.

Luhačovice jsou podle něj nyní nejnavštěvovanějším lázeňským sídlem v zemi. „Máme výhodu v tom, že k nám tradičně jezdívá česká a slovenská klientela. Oproti jiným lázním jsme tak nepřišli o zahraniční hosty,“ upozornil.

Návštěvnickou sezonu v Luhačovicích zahájila tradiční akce Otevírání pramenů.

Pro lázeňské město, které je na turistickém ruchu do velké míry závislé, je to zásadní zpráva. Dva covidové roky totiž typický život ve městě notně přibrzdily. „V posledních letech jsme byli před létem vždy trochu zoufalí,“ přiznal Ležák. „Naštěstí dopady nebyly tak devastující a nemusely se tu rušit ani zavírat žádné provozy.“

Letošní sezona by měla cestovní ruch znovu nakopnout. Luhačovice i další města proto připravují pro hosty ještě pestřejší nabídku než v letech před covidem.

„Přidali jsme řadu kulturních akcí, aby byl společenský život ve městě ještě pestřejší,“ naznačil luhačovický starosta. „Zákazníky chceme lákat například na letní kino, které začne od června a bude mít zvýšený počet představení.“

Na větší množství aktivit lákají i ostatní města v kraji. Zlín oslovuje potenciální zájemce už od začátku jara prostřednictvím veletrhů cestovního ruchu. Letos chce navíc využít akcí a projektů pořádaných v rámci oslav 700. výročí od první písemné zmínky.

„Mimo to se návštěvníci nejvíce zajímají o zlínskou architekturu, osobnost Tomáše Bati, Památník T. Bati, průvodcovskou službu Zóna Zlín a v neposlední řadě zoo,“ přiblížila vedoucí oddělení cestovního ruchu zlínského magistrátu Eva Manišová.

Komentované procházky i nové expozice v zoo

Město letos připravilo novou trasu v rámci komentovaných procházek, které přibližují místní architekturu. Na ty se mohou návštěvníci vypravit od 18. května do 28. září každou středu a sobotu. Nová prohlídka lidem přiblíží bydlení za baťovských časů.

„Zavede je do první dělnické čtvrti Letná, kde nechal Tomáš Baťa postavit první domky pro své zaměstnance,“ upřesnila Manišová.

Novinkou také je, že na komentované procházky bude možno zakoupit dárkové poukazy. Nové stezky přibyly také v rámci Zlínského architektonického manuálu. Lákadlem budou i nové expozice v zoo na Lešné, kde představují damany, želvy a africké ptáky, a také Jaguar Trek, který lidem ukáže jaguáry, kteří se do zahrady vrací po 25 letech.

Zlín navíc pro letošek připravil novou kolekci suvenýrů. Lidé v ní najdou tašky, hrníčky, klobouky, knihy o zdejších osobnostech, ale i sběratelské předměty, kávy, čaje či slivovici. Letos rovněž přibyly předměty připomínající jubileum města.

Na dovolenou na Slovácku láká videospot

Přitáhnout turisty chtějí i v Uherském Hradišti. Před pandemií tu počet návštěvníků stoupal, covid však turistický ruch přibrzdil. Město letos nechalo vytvořit nový spot, který má ukázat, že dovolenou na Slovácku si lze užít mnoha způsoby.

„Lidé ze vzdálenějších koutů republiky mnohdy ani pořádně neznají Uherské Hradiště, které je pro ně především maloměstem na okraji republiky,“ poznamenal starosta Stanislav Blaha.

Zhruba dvouminutové propagační video může tento postoj přehodnotit. Spot přináší příběh dvou zamilovaných, který odkazuje na místní památky, gastronomii, plavbu po Moravě, sportovní vyžití i folklor a tradice. Video bude k vidění na sociálních sítích a k dispozici ho dostanou i poskytovatelé služeb.

Tradičním cílem turistů je Rožnov pod Radhoštěm, kde město zahájilo sezonu ve spolupráci s místním skanzenem. Hosty tu lákají na velké festivaly a jarmarky, komentované prohlídky nebo příběhovou hru. Radnice se mimo to zaměřuje na cykloturistiku, v místním infocentru půjčují zájemcům kola, elektrokola i koloběžky.

Centrum Kroměříže oživí relaxační zóna

V Rožnově budou přes léto nabízet i řadu kulturních akcí, kurzy golfu nebo speciální letní výstavu ledových soch.

Na domácí návštěvníky chtějí cílit v Kroměříži. Radnice tu spolupracuje se Správou Arcibiskupského zámku a zahrad, aby zpropagovala především památky zapsané na prestižní seznam UNESCO. Ty se objevují i na několika turistických trasách nazvaných Kroměříží pro svých, k nimž město vytisklo mapky s popisem jednotlivých míst.

„Kromě toho se v propagaci soustředíme na nejvýznamnější akce, které město připravuje,“ nastínil starosta Kroměříže Jaroslav Němec.

První velkou akcí bude na začátku června Vybarvený běh, město láká i na akci Kanonýři v Kroměříži za účasti fotbalových legend, v plánu je festival Hudba v zahradách a zámku nebo Mezinárodní festival dechových hudeb.

„Centrum města v létě oživí relaxační zóna, která kromě posezení a oddechu nabídne i zajímavý program,“ podotkl mluvčí radnice Jan Vondrášek.