Inflace je v rekordu a nový šéf ČNB nechce vyšší úroky. Jak to dolehne na exportéry?

Boj s inflací je ve zlomovém bodě. V úterý přišel rekordní údaj o více než 14procentním dubnovém růstu cen. O den později byl navíc novým guvernérem České národní banky jmenován Aleš Michl, který odmítá jestřábí postoj banky při krocení inflace. Ceny dramaticky rostou i na zahraničních trzích.

Každý měsíc vždycky ještě o něco vyšší, než všichni čekali. Taková je letos v Česku inflace. Český statistický úřad oznámil včera nelibý údaj za duben. V meziročním srovnání se inflace vyšplhala až na 14,2 procenta. Je to smutný rekord – znamená to nejvyšší růst cen za posledních 30 let.

A zřejmě dosud není u konce. Podle ekonomů bude inflace ještě kulminovat. „V květnu se téměř s jistotou opět zvýší a zřejmě se přiblíží hranici 15 procent. Za zvýšením budou pravděpodobně stát stejně jako v dubnu hlavně dražší potraviny, a to i s přispěním nízké základny z loňska, a vyšší ceny elektřiny. Na rozdíl od dubna je také třeba počítat s opětovným zdražením pohonných hmot. Nadále předpokládáme, že inflace bude vrcholit v polovině roku a poté se začne i díky vyšší základně postupně zmírňovat,“ uvedl Patrik Rožumberský, ekonom společnosti UniCredit Bank.

Firmám vzrostou náklady víc než o čtvrtinu

Co znamenají tato čísla pro exportéry? Obecná inflace pro ně není ten nejdůležitější údaj, protože ta se počítá podle spotřebního koše běžného občana. Pro firmy je důležitější cenový vývoj vstupních nákladů, které ale rostou ještě hrozivěji. V nové prognóze Česká národní banka (ČNB) předpovídá, že letos vzrostou ceny výrobců o drtivých 27,6 procenta. Přitom ještě v předešlé prognóze předpokládala jejich růst „jen“ o 12,5 procenta.

I veřejností víc vnímaná celková inflace má ale pro exportéry neblahý dopad. Mimo jiné v tom, že zaměstnanci a odbory ji využívají jako argument při dožadování se vyšších mezd. Podle ankety Hospodářské komory z minulého měsíce bude muset letos zvyšovat mzdy sedm z deseti tuzemských firem. A podle aktuálních výsledků průzkumu kariérního portálu Nelisa si letos už víc než polovina tuzemských pracovníků řekla kvůli inflaci minimálně o 10 procent vyšší mzdu.

Rekordní zdražování, které letos kraluje jako hlavní téma i v hospodských diskusích nebo hádkách na sociálních sítích, ovšem jako argument padá pochopitelně i v dodavatelských řetězcích. „Dvouciferná meziroční míra inflace se stále silněji promítá do dodavatelských smluv. Velkým tématem jsou v posledních týdnech inflační doložky. Využívají je zejména firmy v průmyslu a stavebnictví, jejichž klienti je ve většině případů akceptují, protože vědí, že jinak se dodávka vůbec neuskuteční,“ upozorňuje Petr Kymlička, partner skupiny Moore Czech Republic.

Dalším důsledkem jsou stále vyšší úrokové sazby. Původně plánovala ČNB zastavit růst základní dvoutýdenní reposazby na hranici pěti procent. Minulý týden ale centrální banka potvrdila svůj dosud jestřábí tón a zvedla sazbu nečekaně razantně o dalších 0,75 bodu na 5,75 procenta. A při současné pádivé inflaci se možný horní limit úroků může podle analytiků posunout až někam k sedmi procentům. To samozřejmě bude dál prodražovat firmám úvěry.


Česko si povídá. Zapojte se do diskuze s těmi, kdo svět vidí jinak než vy, a vystupte ze své názorové bubliny. 

Stačí odpovědět na pár otázek. Informace o projektu zde.

Michl míří do křesla guvernéra, koruna ztrácí

Situací ale ještě dál zamíchal prezident Miloš Zeman. Dnes jmenoval novým guvernérem ČNB svého oblíbence Aleše Michla. To může exportéry docela zajímat. Není jasné, k jakým krokům se v čele centrální banky ve složité situaci Michl odhodlá, každopádně některé důsledky jsou zřejmé už nyní.

Především už po oznámení pravděpodobného nového guvernéra začala ztrácet na hodnotě česká měna. Jestliže se ještě v půli minulého týdne držela kolem úrovně 24,50 koruny za euro, když se v médiích objevila zpráva o pravděpodobném jmenování Michla, měna okamžitě oslabila k úrovni 25 korun za euro.

Důvod je zřejmý. Aleš Michl, bývalý poradce Andreje Babiše a od roku 2018 člen bankovní rady ČNB, je dlouhodobě v opozici proti většině rady a hlasuje opakovaně proti zvyšování úrokových sazeb. V sedmičlenné radě tvoří menšinový dvojblok společně s Oldřichem Dědkem, který má podobný názor, tedy že zvyšování sazeb už stejně inflaci nezastaví a naopak může příliš přidusit hospodářský růst. A pokud by Michl v čele centrální banky nakonec zastavení růstu sazeb prosadil, česká koruna by začala být pro investory méně zajímavá. Slabší koruna a nižší úrokové sazby by pak mohly naopak vyhovovat právě českým exportérům.

Jmenování Michla guvernérem ale automaticky neznamená změnu postoje ČNB. Spíš hrozí rozkol uvnitř bankovní rady a nejednoznačná komunikace banky směrem k veřejnosti. Většina radních totiž stále preferuje tvrdší boj proti inflaci za pomoci vyšších sazeb, takže hlasování v radě může stále skončit vítězstvím jestřábí většiny. „I když je známo, že Michl je v otázce sazeb střídmý a nyní je už nehodnotí jako výrazně efektivní nástroj, přece jen bude mít v radě váhu svého jednoho hlasu, v případě rovnosti hlasů má guvernér dva hlasy. A jelikož v bankovní radě stále převažují jestřábí názory na otázku dalšího nastavení úrokových měr, je možné, že k dalšímu zvýšení sazeb dojde už 22. června,“ komentuje Tomáš Volf ze společnosti Citfin – Finanční trhy.

Na druhou stranu bude Michl jako guvernér logicky nejviditelnější tváří a hlasem banky a veřejnost tak může pak být do jisté míry zmatena tím, že hlava instituce hlásá opačný trend, než jaké je potom faktické rozhodnutí rady. Michl také hned po svém jmenování na Pražském hradě řekl, že v srpnu na prvním zasedání bankovní rady, kterému bude předsedat, navrhne ponechání úrokových sazeb beze změn.

Jisté je zatím každopádně jen to, že na Michlovo jmenování reagovala koruna okamžitě oslabením o dalších 30 haléřů zhruba na úroveň 25,30 za euro.

Mnoho povyku pro nic. Dnes nevíme, jaký Michl bude guvernér. Měli bychom mu dát šanci a neodepisovat jej jen proto, že ho jmenoval Zeman

Není „střet zájmů“ jako „střet zájmů“. INFO.CZ exkluzivně získalo posudek k Babišovým dotacím

Růžička & Codr v asijském speciálu Insider: Východ je na vzestupu. Svět se opět dělí na regiony, Evropa bude regulační lídr světa

sinfin.digital