IT SECURITY NETWORK NEWS je B2B komunitní web zaměřený na IT bezpečnost a související témata. #security #bezpečnost #ITSECNN

Ministryně obrany navštívila slovenský veletrh obranného průmyslu IDEB

veletrh obranného průmyslu IDEB Slovensko

Ministryně obrany Jana Černochová se v úterý 10. května jako čestný host zúčastnila zahájení veletrhu obranných technologií IDEB ve slovenské Bratislavě. V rámci návštěvy si prohlédla stánky nejen českých vystavovatelů, na okraj také bilaterálně jednala se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naďem.

„Spojuje nás, že se dlouhou dobu potýkáme s poměrně zastaralou sovětskou technikou. Proto chceme modernizovat, když máme příležitost navyšovat naše rozpočty. S ministrem Naďem se navíc shodujeme v tom, že opravdu myslíme vážně průmyslovou spolupráci našich zemí. Snažíme se proto, aby část akvizic zůstala v našich zemích navzájem,“ vysvětlila ministryně Černochová.

Právě spolupráce v oblasti průmyslu a akvizic byla hlavním tématem jednání obou ministrů. Navzájem si předali informace o produktech českých a slovenských zbrojařů a jejich výrobních kapacitách. Využili této příležitosti také k tomu, aby navštívili stánky některých českých společností, které nabízejí techniku s potenciálem zaujmout jak českou, tak slovenskou stranu.

Mimo jiné se jednalo o Českou zbrojovku Uherský Brod, která zajišťuje kompletní přezbrojení Armády ČR útočnými puškami BREN 2 a pistolemi P-10. Kromě toho se zastavili také např. u společnosti Aero Vodochody Aerospace, která vyvíjí letouny L-39NG, o něž se zajímají obě strany. Neméně důležité jsou ale produkty společností Tatra Defence Vehicle, Zetor Engineering nebo ERA.

Ministři si také společně prohlédli jak expozici Ministerstva obrany ČR, tak Ministerstva obrany SR. Mezi hlavní exponáty českého resortu obrany patří osobní terénní automobil Toyota Hilux, který u Armády ČR postupně nahrazuje starší modely počínaje sovětskými UAZy. Představen je také lehký zdravotnický automobil na podvozku Iveco nebo bezpilotní prostředek Scan Eagle. Kromě toho si v rámci expozice mohou návštěvníci připomenout 80. výročí operace Anthropoid a zjistit více o projektu Vojenského historického ústavu, který výročí připomíná a vyvrcholí výstavou ve spolupráci s Národním muzeem.

Veletrh IDEB v bratislavském výstavním areálu Incheba probíhá od 10. do 12. května 2022 a představuje se na něm 100 vystavovatelů z 15 zemí, přičemž hlavním partnerem letošního ročníku je německá firma Rheinmetall. Slavnostního zahájení se kromě šéfů obranných resortů ČR a SR zúčastnil také slovenský předseda vlády Eduard Heger a několik dalších členů slovenské vlády. Českou stranu pak reprezentoval také předseda výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost Senátu Parlamentu ČR Pavel Fischer.

Zdroj: mocr.army.cz