Dřevěné vyvýšené záhony jsou hezké a velmi praktické

raised-bed-4392783_640

Už jste se rozhodli, že si pořídíte alespoň jeden, nebo lépe dva vyvýšené záhony, které budou mít obdélníkový či čtvercový tvar a velikost, která vám umožní pohodlně pěstovat kdejakou zeleninu? Nebo stále váháte, zda jahody skutečně vysadit výše, než je vaše ostatní půda, a jak bude celý vyvýšený záhon vypadat? Což takhle jím opticky předělit užitkovou a okrasnou část zahrady? Můžete do něj nasadit okrasnou trávu a zástěna je rázem hotová. Jaké jsou výhody a nevýhody vyvýšených záhonů?

Co vše můžete vysadit, kdy, a kde je umístit?

Do vyvýšených záhonů můžete sadit vše, co vás napadne. Jsou dostatečně vysoké, a tak rostliny dokonale zakoření. Pokud zvolíte zeminu kombinovanou s kompostem, vaše rostliny budou krásně vyživené, voda se bude dobře zachytávat, záhony nebudou příliš vysychat.

Sázet můžete o něco dříve, než u klasických záhonů. Půda je totiž dříve prohřátá.

Umístit můžete vyvýšené záhony podél plotu, také k terase, pokud v nich chcete mít kvítka nebo bylinky, ale i jen tak „nahodile“ do prostoru, pokud v nich budou třeba barevné květiny. Tím na zahradě uděláte ostrůvky plné barev.

Předostí je víc, než záporů

K přednostem vyvýšených záhonů patří jejich dokonalé promrznutí v zimě, takže se zemina zbaví škůdců i chorob. Na úrodu se vám ale škůdci tak snadno nedostanou, právě díky tomu, že jsou rostliny výš. Seniorům i lidem s nemocí pohybového aparátu se bude pracovat lépe, nebudou se muset tolik ohýbat.

Dřevěné nádoby bez dna se dají použít i jako kompostéry. Stačí zvolit vhodnou velikost.

K přednostem patří hezký vzhled, přírodní materiály, možnost dokoupení si i podobného nábytku, takže budete mít zahradu velmi hezkou.

Negativa vyvýšených záhonů

Je potřeba záhony co 4 roky znovu založit, tedy vyměnit půdu. Také je důležité dřevo rok co rok ošetřit. Nevýhodou je vysychání, pokud je záhon založen nevhodně. To lze ovšem napravit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>