Až milion korun stojí příprava na sezonu provozovatele venkovního areálu Vodní ráj Jihlava. „Začali jsme koncem března. Potřebujeme opravit obklady a dlažbu. Vyměníme skluzavky u toboganu. Na půl milionu korun vyjdou obklady, na půl milionu skluzavky,“ informoval Martin Málek mluvčí Služeb města Jihlavy, které Vodní ráj provozují. S napouštěním vody v Jihlavě teprve začnou. Oficiální datum otevření je jedenáctý červen.

Do vody se první vodomilové na Vysočině ponoří většinou v červnu. Koupací sezonu zahájí ale už koncem května v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. „S přípravou jsme začali od dubna. Na koupališti jsme vyměnili čerpadla v šachtě. Ta původní již byla ve velmi špatném stavu,“ informovala Hana Mikulincová, vedoucí oddělení technických služeb. V květnu čeká koupaliště velká zátěžová zkouška, protože se tu po dvouleté přestávce koná kulturní akce Přibyslavský běh 2022. V sezoně návštěvníci v Přibyslavi využijí bazén dlouhý pětadvacet metrů s hloubkou metr třicet. „Jsou zde masážní trysky, houpací záliv, masážní lavice a skluzavka,“ upozornila Mikulincová.

Vodní ráj v Jihlavě. Ilustrační foto.
Dražší koupání i bruslení. V Jihlavě bojují s dopady zdražování

Letní koupaliště Havlíčkův Brod provozují technické služby města. Po rekonstrukci za čtyřicet milionů korun se dočkalo van z nerezu. „Koupaliště se teprve čistí, vodu napustíme příští týden,“ řekla včera Lucie Melounová z technických služeb. Lákadlem jsou barevné nafukovací trampolíny poblíž dětského hřiště. Celý areál kvůli bezpečnosti sledují kamery. Plavecký bazén má šest drah, v areálu je rekreační bazén pro dospělé a větší děti s divokou řekou a lekníny.

Zajímavosti z koupališť
Přibyslav: dlouhý bazén, masážní trysky, houpací záliv, skluzavka
Havlíčkův Brod: nové nerezové vany, bazén s šesti drahami, bazén pro dospělé s divokou řekou a lekníny, barevné trampolíny, kamery v areálu
Moravské Budějovice: bazén 50 metrů, tobogan, minigolf, dětské lodičky, autodráha
Nimpšov: bazén na klíč, domácí mají každý vlastní, cizí jen na požádání
Luka nad Jihlavou: nová nerezová vana, duhová skluzavka, vodní stěna
Vodní ráj Jihlava: tobogan, dvojskluzavka, divoká řeka, perličková lůžka

Na návštěvu brodského koupaliště se chystá například Ladislav Marek z Havlíčkova Brodu. „Chodíme plavat každý rok s rodinou, jen mám obavy, kolik bude stát letos vstupné,“ povzdechl si Marek.

Snad největším bazénem na Třebíčsku se podle ředitelky areálu Miroslavy Bendové chlubí koupaliště v Moravských Budějovicích, kde už také čistí a uklízí. Návštěvníci tam mohou hrát minigolf, vodní fotbal, pro děti je autodráha a zvláštní bazén, kde mohou zájemci jezdit na lodičkách. „Náš bazén je původní, víc než třicet let starý. Nemá vany z nerezu, přesto dobře slouží,“ dodala Bendová.

Vlastní klíč

Koupaliště na klíč mají v obci Nimpšov u Nových Syrovic na Třebíčsku. „Tento týden hasiči koupaliště vyčistí a napustí. V červnu se už koupeme,“ sdělila starostka Božena Novotná a vysvětlila, proč je koupaliště zamčené. „Jezdili k nám nepřizpůsobiví. Dělali nepořádek a obtěžovali místní. Tak jsme koupaliště zamkli. Domácí mají svoje klíče,“ upřesnila starostka.

Památku roku má Třebíč. Jsou jí říční lázně.
Památku roku má Třebíč: podívejte se, jak vypadají říční lázně teď i v minulosti

Koupaliště v Lukách nad Jihlavou provozuje městys. Koupaliště bylo proslulé studenou vodou, která se v průběhu sezóny musela kvůli čistotě vypustit a opakovaně napouštět. Ale to je minulost. „Nechali jsme vyměnit starou vanu za nerezovou. Pro návštěvníky máme různé atrakce jako duhovou skluzavku, chrliče, vodní stěnu. Ovšem máme i starosti. Sehnat brigádníky na léto jako plavčíky. Neuvěřitelný problém,“ informovala za provozovatele koupaliště Lada Salátová.