Penta Hospitals letos investuje nejvíc do intenzivní péče

0
823
intenzivni_pece
Generální ředitelka Penta Hospitals Barbora Vaculíková [vlevo] přibližuje investice skupiny Penta Hospitals CZ. Vpravo je zdravotní sestra Kamila Zikmundová. / Foto: Penta Hospitals CZ

Skupina Penta Hospitals CZ zainvestuje letos do svých nemocnic přes čtvrt miliardy korun. Peníze do svých zdravotnických zařízení investuje dlouhodobě. Nyní dál zmodernizuje roudnickou a ostrovskou nemocnici a Nemocnici Sokolov. 

Penta Hospitals v Česku provozuje několik nemocničních zařízení, síť specializovaných center péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou a několik poliklinik. Celkově letos plánuje vedení skupiny Penta Hospitals CZ investovat do svých zařízení 265 milionů korun. Do rozšíření a modernizace intenzivní péče v roudnické a ostrovské nemocnici skupina letos zainvestuje 114 milionů korun. Dalších 21 milionů korun půjde do rozšíření intenzivní péče v Sokolově.

„Naším cílem bylo od počátku vytvořit podmínky k zajištění komplexních služeb pro naše pacienty. Tedy jak v oblasti intenzivní péče, tak v navazujících segmentech, jako je dlouhodobá intenzivní ošetřovatelská péče, nebo domácí umělá plicní ventilace,” představila letošní investiční záměry generální ředitelka skupiny Barbora Vaculíková.

77 milionů korun tak půjde do výstavby dvou úplně nových oddělení v nemocnici v Roudnici nad Labem. Konkrétně do dlouhodobé intenzivní péče [DIOP] s kapacitou dvaceti lůžek a následné intenzivní péče [NIP2], ve které se počítá s osmnácti lůžky. Oddělení vzniknou v nevyužívané části nemocnice, která bude kompletně zrekonstruována a současně i stavebně rozšířena. Zatímco oddělení pečovatelské intenzivní péče zahájí svůj provoz ještě letos, s dokončením jednotky NIP se počítá v druhé polovině příštího roku.

Modernizace intenzivní péče v Nemocnici Ostrov

Další část investice skupiny Penta Hospitals CZ ve výši 37 milionů korun zamíří na výstavbu nové jednotky DIOP v Nemocnici Ostrov. Poté je v plánu rekonstrukce rozšíření stávající oddělení následné intenzivní péče v téže nemocnici. Jednotka se totiž nachází v prostorech, které již příliš nevyhovují současným standardům. Nové oddělení DIOP bude podle tiskového mluvčího skupiny Vladislava Podrackého otevřeno ještě v letošním roce.

„S následnou rekonstrukcí NIP se počítá v roce 2023 s předpokládanou výší investice kolem 50 milionů korun,“ přibližuje Podracký.

Dlouhodobá intenzivní péče zahrnuje i péči o pacienty na domácí umělé plicní ventilaci [DUPV]. Právě zdravotníci z nemocnice v Ostrově se specializují na tento druh domácí péče. Což dokládá nedávno získané ocenění v soutěži Sestra roku, kdy tento titul v kategorii přímé ošetřovatelství získala zdravotní sestra ostrovské nemocnice Kamila Zikmundová. Ta se stará o pacienty částečně nebo plně závislé na DUPV.

„Jde často o pacienty, kteří roky žili běžný život. Nehoda, nebo nemoc ale vše změnily. Někdy doslova ze dne na den, jindy postupně, se stali zcela odkázání na umělou plicní ventilaci, která byla dřív k dispozici jen na lůžkových pracovištích,” říká Zikmundová.

Kamila Zikmundová je Sestra roku v ošetřovatelské péči

O tom, že fungování pracoviště domácí umělé plicní ventilace ve skupině Penta Hospitals a práce Kamily Zikmundové i ostatních zdravotníků následné péče dávají smysl, svědčí příklad paní Renaty. Ta kvůli nemoci a závislosti na umělé plicní ventilaci strávila na nemocničním lůžku devět let.

„Dnes můžu chodit ven, můžu žít plnohodnotný život. I když s ventilátorem na vozíku, ale žiju,“ říká pacientka Renata.

Investice v nemocnici Sokolov

Dalších 21 milionů korun letos půjde do rozšíření následné péče v Sokolově. Na této investici se Penta Hospitals podílí společně s Karlovarským krajem. Sokolovská nemocnice vedle dalších specializací poskytuje v kraji jako jediná například služby oční pohotovostní ambulance. Na konci loňského roku taktéž zahájila ostrý provoz nové urogynekologie. Její ambulance je taktéž jediné pracoviště v Karlovarském kraji s atestovaným urogynekologem. Pacienti již nemusejí za specialistou jezdit do Prahy nebo Plzně.

Přirozeně v Nemocnici Sokolov porodí přes 80 % žen

Nemocnice Sokolov vznikla jako městské zdravotnické zařízení v roce 1846. V roce 1911 ji z kapacitních důvodů nahradila nemocnice nová, vybudovaná na vrchu Hart, která se zde nachází dosud. Dnes patří Nemocnice Sokolov mezi páteřní zdravotnická zařízení Karlovarského kraje a zajišťuje akutní a plánovanou péči v širokém rozsahu, od základních oborů až po ty specializované.

Penta Hospitals CZ v Česku provozuje několik nemocničních zařízení, síť specializovaných center péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou a několik poliklinik.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here