Epoch Times Německo

12. 5. 2022

Světová špička v oblasti klasického čínského tance, soubor Shen Yun Performing Arts sídlící v New Yorku, navštívila Německo, kde v celkem osmi největších městech uspořádala více než 40 představení. Díky starobylým tradicím, příběhům o naději a akrobatickým tanečním technikám okouzlila i diváky na jevišti berlínského divadla, kde si mohli vychutnat tuto renesanci čínské kultury staré 5 000 let.

Jon Barsby, viceprezident společnosti Rolls Royce v Berlíně, který navštívil Shen Yun v berlínském divadle Theater am Potsdamer Platz, byl nadšen úrovní představení. „Tanec byl báječný,“ říká Barsby, který obdivoval „skvělou rozmanitost sólových tanců“.

S nápadem navštívit představení přišla jeho žena, a tak do doby, než společně usedli do divadla, neměl tušení, co může očekávat.

Již po první polovině vystoupení měl velmi pozitivní pocit, který popsal následujícími slovy: „Je to povznášející představení, v tanečnících je mnoho energie.“

Viceprezident společnosti Rolls Royce ocenil koordinaci mezi účinkujícími a „souhru různých materiálů a látek“, které se objevují v jednotlivých příbězích. Barsby je považuje některé příběhy za „velmi zajímavé“.

„Obzvlášť se mi líbil moderní příběh s nehodou a operací dcery,“ říká Barsby o tanečním příběhu „Šílenství na konci dnů“, který odhaluje temné tajemství současné Číny. Umělecké ztvárnění současných událostí ukazuje, jak jsou mírumilovní lidé v Číně zabíjeni kvůli své víře a jsou jim násilím odebírány orgány. Umělci ze Shen Yun však dokáží i takto závažná témata citlivě zpracovávat do příběhů, které mají duchovní poselství provázené nadějí.

Soubor Shen Yun je vždy doprovázen unikátním živým orchestrem, který kombinuje západní a východní nástroje.

Pan Barsby, který již dlouho neviděl žádné divadelní představení, si během první poloviny neustále říkal, jak „fenomenální je zvuk tohoto orchestru“, a po představení dodal. „Byl fantastický.“

Bývalá baletní tanečnice: „rozmanité, symbolické a duchovní“

Lou Taufenbachová, bývalá baletka. (Televize NTD)

První slova bývalé baletní tanečnice Lou Taufenbachové, kterými zhodnotila večerní představení Shen Yun v berlínském Theater am Potsdamer Platz, zněla: „Velmi krásné, působivé.“

Bývalá baletka, která se v Paříži věnovala klasickému baletu i herectví, přišla 1. května na odpolední představení s manželem a třemi ze čtyř dětí.

Pochvalovala si zážitky z „kombinace klasického baletu a těchto neuvěřitelných, pružných, akrobatických skoků“. Klasický čínský tanec je starý několik tisíc let, tančí se na plosce nohou, nikoliv na špičkách jako evropský balet, a obsahuje celou řadu akrobatických prvků. „Tato tradiční kombinace obojího mi přišla působivá. Nevěděla jsem, že je tato tradice tak stará.“

Cílem umělců ze souboru Shen Yun je oživit 5 000 let starou tradiční čínskou kulturu, která byla za vlády komunismu z velké části zničena. Čína byla kdysi známá jako „země Bohů“, kde tisícileté tradice vedly její obyvatele k životu v harmonii mezi nebem, zemí a lidstvem.

Taneční vystoupení jsou podle paní Taufenbachové „velmi krásné a opravdu tak rozmanité“ a nesou také „symbolické, duchovní“ poselství. „Návrat k tomu podstatnému, k základním hodnotám, to byla krásná symbolika,“ říká bývalá baletka a dodává, že pro dnešní lidi je důležité, „abychom se vrátili k lidskému a božskému bytí“.

„Jdi tam, dívej se, zažij to.“

Laila a Mario Brandenburgovi, provozovatelé inženýrské firmy. (Televize NTD)

Laila a Mario Brandenburgovi, provozovatelé inženýrské kanceláře v německém Stülpe, byli pozitivně překvapeni pestrými barvami kostýmů a obřími kulisami. „Barvy jsou neuvěřitelně krásné. Je to velmi čerstvé,“ říká paní Brandenburgová po představení.

Oblečení vychází z autentických stylů různých čínských dynastií, regionů a etnických skupin pobývajících v Číně. V jasných barvách se v každém tanci snaží designéři o propojení současnosti s nádherou zděděnou z minulosti.

„Kostýmy jsou opravdu skvělé, takže i na těchto látkách, hedvábí, je vidět, že jde o velmi kvalitní materiály,“ hodnotí paní Brandenburgová.

O kvalitě tance říká: „Velmi vysoká úroveň, neuvěřitelné.“ Její manžel, který vlastně očekával úplně jiné představení, dodává: „Akrobacie, samotný tanec, dynamika, která je v něm obsažena, skoky, když muži dělali salta, rychlost – je to velmi, velmi působivé.“

U tanečníků nezaznamenal pan Brandenburg žádnou únavu a taneční technika zůstala po celou dobu na „velmi vysoké úrovni“. Z celovečerního programu v něm zanechalo největší dojem taneční představení „Šílenství na konci dnů“, které se odehrává v současné Číně.

Souhra tanečníků s orchestrem byla podle Brandenburga „fenomenální“ a jeho žena přiznává, že orchestr vůbec nečekali, podobně jako obří animované kulisy, do kterých herci vstupují nebo z nich vycházejí, což Brandenburgovi ještě nikdy neviděli. „Na začátku mi chvíli trvalo, než jsem pochopil, jak to funguje.“

Laila Brandenburgová by rozhodně doporučila Shen Yun všem lidem se slovy: „Jděte, uvidíte, zažijete.“

Epoch Times je mediálním partnerem Shen Yun Performing Arts.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“