Skvělý gólman a defenzivní zeď. 4 stopeři, díky kterým má Plzeň nejlepší obranu v lize

Plzeň předčila Slavii a Spartu a slaví šestý ligový titul v historii. K tomu Viktorce pomohla parádní defenziva.

Největší hvězdou Plzně je francouzský kanonýr Jean-David Beauguel, který je s 18 góly nejlepším ligovým střelcem. Viktorka má však zároveň i nejlepší ligovou obranu v čele s gólmanem Jindřichem Staňkem, která letos inkasovala pouze 21 branek. Její čtyři pilíře najdete v následujících kapitolách. 

Pokračování 2 / 5

Lukáš Hejda 

Lukáš Hejda Plzeň 22 Vlastimil Vacek  Právo  Profimedia.jpg

Jasný lídr týmu, kapitán a klíčový muž zadních řad. Lukáš Hejda vydržel celou sezonu zdravý a podával nadstandardní výkony. Bývalý stoper Sparty je v Plzni už od roku 2012 a letos odehrál svou nejlepší sezonu v kariéře. Dvaatřicetiletý bek navíc vstřelil pět branek a do sbírky přidal už šestý titul. 

Foto: Vlastimil Vacek / Právo / Profimedia

Pokračování 3 / 5

Eduardo Santos 

Eduardo Plzeň 22 Michal Beránek  CNC  Profimedia.jpg

Brazilský bek přišel do Plzně v zimě z Karviné, se kterou bojoval od začátku ročníku o záchranu. Slezané se nakonec bez Eduarda Santose v lize neudrželi, zato v Plzni bral titul. Čtyřiadvacetiletý stoper k němu navíc pomohl parádními výkony, vybojoval si místo v základní sestavě, a pokud ve Viktorce nezůstane, bude to veliké překvapení. Jeho výhodou navíc je, že může hrát i na kraji obrany. 

Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia

Pokračování 4 / 5

Luděk Pernica 

Luděk Pernica Plzeň 22.jpg

V minulé sezoně na podzim odehrál jen čtyři zápasy a v zimě odešel zachraňovat brněnskou Zbrojovku. Brno však z ligy spadlo a Luděk Pernica se vrátil z hostování zpátky na západ Čech. Ani on ale možná nečekal, kolik prostoru letos dostane. Když bylo třeba, bez problémů zaskočil v základní sestavě, do hry chodil i z lavičky náhradníků a v Plzni se na něj mohli pokaždé stoprocentně spolehnout. Jednatřicetiletý Luděk Pernica si letos připsal v lize 23 startů, jeden gól a dvě nahrávky. 

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 5

Filip Kaša 

Filip Kaša Plzeň 22.jpg

Bývalý bek Baníku vstoupil do sezony velmi dobře. Zabydlel se v základní sestavě Viktorky a dokonce se dostal i do reprezentace, za kterou v září odehrál celý zápas na půdě Belgie. V závěru podzimu ze sestavy vypadl, pak se do ní ale zase vrátil a nastupoval i společně s Hejdou a Eduardem. Na začátku dubna se ale v duelu se Slavií zranil a od té doby už nehrál, musel na operaci a sezona pro něj skončila předčasně.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud