12. května 2022 • 15:25

Naděje pro United, slavil i Čech. Blýskl se kříženec Ronalda s Messim

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Napěchované tribuny, fantastická kulisa a radující se hráči Manchesteru United. Navíc s trofejí! Ne, nejde o žádný žert, či pohled do minulosti. Opravdu. Ale je nutno zmínit, že z vítězství se radovali „rudí ďáblové“ z kategorie do osmnácti let. Ovládli FA Youth Cup, tedy mladší verzi nejstarší klubové trofeje na světě. Navíc před zraky rekordní návštěvy. Na finálový souboj, který se hrál na Old Trafford, dorazilo přes 67 tisíc fanoušků. Výhru 3:1 nad Nottinghamem vychytal český gólman Radek Vítek a dvěma góly trefil kříženec Ronalda a Messiho – Alejandro Garnacho.



Dvanáct minut před koncem nařídil rozhodčí pro Manchester United pokutový kop za průběžného stavu 1:1. Dost možná rozhodující moment. Chvíle, kdy se tvoří charakter. K míči se postavil Alejandro Garnacho.

S jistou dávkou arogance a ledovým klidem poslal gólmana na druhou stranu. „Ten kluk by se mohl postavit na kterýkoli stadion na světě a stejně by skóroval,“ líčil kouč mladých „ďáblů“ Travis Binnion. „Má před sebou velkou budoucnost,“ předpověděl.

Tohle jméno si zapamatujte - Alejandro Garnacho Ferreyra. V nastaveném čase přidal rychlonohý křídelník druhou trefu po parádním sólu a pečetil výhru 3:1 nad Nottinghamem ve finále FA Youth Cup. Ačkoli se jedná o mládežnickou soutěž, v Anglii jde o velmi sledovanou a ceněnou trofej.

Už den před zápasem hlásily oficiální stránky Manchesteru United vyprodáno. Lístek na finálový souboj se kupoval za symbolickou jednu libru. Výtěžek putoval na charitativní účely. Celkově se jich udalo 67 492, což představuje rekordní návštěvu na mládežnický zápas v Anglii. Primát z roku 2007 padl. Na zápas United s Arsenalem, rovněž v rozhodujícím klání poháru, tehdy dorazilo 38 187. A téměř zaplněný Old Trafford do posledního místa okusil i český gólman Radek Vítek.

Pro srovnání. Zde jsou nejvyšší průměrné návštěvy na domácích zápasech:
1. Manchester United 73 022 (Anglie)
2. Arsenal 59 556 (Anglie)
3. West Ham United 58 830 (Anglie)
4. Tottenham Hotspur 54 677 (Anglie)
5. Liverpool 52 993 (Anglie)
6. Manchester City 52 664 (Anglie)
7. Barcelona 51 682 (Španělsko)
17. Chelsea 39 925 (Anglie)
22. Real Madrid 36 227 (Španělsko)
25. Paris Saint-Germain 36 110 (Francie)
*Německé kluby (jako třeba Bayern Mnichov a Borussia Dortmund) nejsou započítány, protože měly ještě v průběhu sezony omezenou kapacitu kvůli koronaviru a Real Madrid rekonstruuje stadion, tudíž nemůže využívat jeho plnou kapacitu.

Fanoušci „rudých ďáblů“ si chtěli spravit chuť po další zpackané sezoně áčka. „V tento moment pro mě mají výsledky mladíků větší hodnotu,“ napsal jeden příznivec na Twitter. „První tým neodehrál solidní zápas několik měsíců. Už jsem z toho deprimován. Potřebuji oživit víru ve vítězství. Ti kluci jsou fakt senzační,“ přidal se další.

Proto se rozhodli podpořit dorůstající líheň talentů, kteří se dost možná jednou prosadí do hlavního týmu. Jedním takovým je určitě Garnacho. Sedmnáctiletý pravonohý křídelník narozen v Madridu, ale reprezentující Argentinu, kde se narodila jeho matka.

V národním týmu se již objevil, když v březnu obdržel pozvánku do kategorie U20. Tu mimochodem trénuje Javier Mascherano. Bývalý hráč Liverpoolu či Barcelony. A na srazu se potkal i s Lionelem Messim. Nikoho nepřekvapí, že držitel sedmi Zlatých míčů je pro něj vzorem. Ne však největším. Když se ho ptali na jednu z nejdůležitějších otázek fotbalové historie, Ronaldo, nebo Messi?, měl jasno: „Cristiano.“ No, argentinské fanoušky příliš nepotěšil...

Ale zároveň ukázal jednu ze svých silných stránek. Ego. V dobrém slova smyslu. Nebojí se, věří si a ví, že před sebou má velkou budoucnost. Zároveň se nenechává ukolébat. Jen talent nestačí. Což mu připomíná i Ronaldo, se kterým se Garnacho potkává na společných trénincích a k němuž vzhlíží. Ačkoli mladík nastupuje za juniorku či dorost, připravuje se s prvním týmem. A za áčko si už navíc odbyl i debut, když 28. dubna naskočil do utkání s Chelsea.

Cristiano Ronaldo po zápase s Chelsea gratuloval Alejandrovi Garnachovi k debutu za Manchester United v Premier LeagueFoto Profimedia.cz

Garnacho dorazil do akademie United v roce 2020 z Atlétika Madrid. Když se trenérů mládeže Manchesteru ptají, ke komu by ho přirovnali, shodují se, že k Ronaldovi. Stejně jako portugalská hvězda ve většině kariéry, nastupuje Argentinec na křídle. Vyčnívá rychlostí a zbožňuje souboje jeden na jednoho. A navíc se tváří tak trochu arogantně jako Cristiano. V národním týmu si všimli, že stylem driblinku připomíná zase Messiho.

Jestli jste někdy chtěli vidět křížence Ronalda a Messiho, dost možná jeden takový roste v Manchesteru. Fanoušci United by se jistě nezlobili, kdyby jim do týmu dorostla nová superhvězda. Akutně potřebují spasitele, jenž vrátí na Old Trafford zašlou slávu. Garnacho má nakročeno, cesta je však dlouhá a trnitá. Od léta se o jeho vývoj bude starat Erik ten Hag, který pro světový fotbal vychoval několik velkých hráčů.

Manchester United Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud