Nervozita opadla, bylo to super, kvituje Valla. Zranění kapitánky Češky ranilo

Foto: Hédi Tumbász / Magyar Jégkorong

Středeční rozpaky vystřídala čtvrteční suverenita. Nejmladší české hokejistky na Evropském poháru ukázaly, že jejich výkony půjdou nahoru – a to je v polovině turnaje vynikající zpráva. V zádech mají skóre 11:2, ale teď to bude už jen těžší!

Proti Francii šlo opravdu o rozehřívací partii, která byla plná nepřesností, chyb i špatné disciplíny. Proti Norsku? To už byla jednoznačná jízda v podání českých mladic. Za prvních 26 minut daly šest gólů, parádní efektivitě šly výkonem naproti.

„Měli jsme hezké momenty, rozebrali jsme je pěknou kombinační hrou. Napadali jsme je, nenechali jsme je hrát. Norky hrály opravdu hodně tvrdě, někdy až za hranou, ale my jsme se s tím nějakým způsobem vyrovnali – rychle jsme dávali puk od hokejky. Bylo to super,“ chválí hlavní trenér Rudolf Valla.

„Dali jsme gól dřív než včera, to nám pomohlo, pak druhý. Tím jsme se uklidnili a od té doby byla hra jenom lepší a lepší.“

Norky přitom nastoupily ve vyšším tempu než předtím Francouzky. „Holky jsme na to připravovali a myslím, že jsme se s tím vyrovnali dobře. Dali jsme gól dřív než včera, to nám pomohlo, pak druhý. Tím jsme se uklidnili a od té doby byla hra jenom lepší a lepší. Některé branky od nás byly opravdu ukázkové,“ pokračuje kouč.

Pokud jde o úspěšné kombinace, prim v nich jednoznačně hrála elitní formace. Zejména dravci Barbora Juříčková a Adéla Šapovalivová.

První ukázala instinkt střelce a slavila hattrick. Druhá zase byla mozkem lajny a potažmo celého týmu, vymyslela čtyři góly.

„Zápas se povedl celé naší lajně,“ libuje si Šapovalivová nad spoluprací, do níž zapadá i Viktorie Jílková. „Padalo nám to tam a vycházely nám nacvičené kombinace, za to jsem moc ráda,“ kvituje.

Hlavně zásluhou jejích nahrávek dostaly Češky zápas rychle pod kontrolu. Od deváté minuty a stavu 2:0 ho v pohodě ovládaly. „Vždycky se hraje lépe, když se dostanete do vedení. Druhému týmu už to nejde, naopak nám to tam začne padat. Jak se daří, stoupne nám sebevědomí. Bylo to super,“ může česká desítka jen opakovat trenérova slova.

Zlepšený výkon lze jednoznačně přikládat rozehranosti. „Opadla taková ta nervozita, kterou jsme měli ve středu. Bylo to o sto procent lepší,“ souhlasí Valla, jehož mohly zaujmout i výkony mladších hráček. Třetí a čtvrtá formace rozhodně nejsou na turnaji jen do počtu! „Byl jsem s nimi spokojený. Celý tým se postupně sehrává víc a víc, aby to v sobotu gradovalo,“ hlásí kouč.

„Je vidět, že když se holkám něco dobrého podaří, s každým zápasem jim roste sebevědomí. To je pro nás určitě výhoda.“

Potěšila ho i druhá brankářka Daniela Nováková. Znovu jen jeden inkasovaný gól znamená pro týmovou defenzivu dobré vysvědčení. „Gólmanka nás zase na začátku podržela, když chytla samostatný nájezd. Chytala úplně v klidu,“ líčí Valla.

Po zápase s Francií trenéři hodně žehrali na špatnou disciplínu. Sedm faulů za 45 minut hry proti výrazně slabšímu soupeři, to bylo opravdu příliš. „Hráli jsme třetí třetinu deset minut v oslabení, to bylo špatně,“ vzpomíná. Teď ho může těšit výrazné zlepšení – Češky šly na trestnou jen dvakrát. „Říkali jsme si to, kladli jsme na to důraz. Měli jsme jeden zbytečný faul v útočném pásmu, ale jinak to bylo dobré.“

Dobré však nebylo, že Norky byly za svou tvrdou hru „oceněny“ jen dvakrát; třetí trest inkasovaly po hře v šesti. Každý věděl, že severský soupeř bude hrát někdy až bezhlavě, ale stejně české hokejistky zápas hodně bolel.

Nejvíc pak kapitánku Zikmundu Mazancovou. Z faulu v první třetině se ještě oklepala, z toho ve třetí ale nikoli. Po nečekaném a nepotrestaném zásahu na hlavu opustila plochu v nehokejové pozici a zamířila do nemocnice.

„Není vůbec příjemné to vidět. Hlavně pro holky, když vidíte, že vám kapitán leží na zemi a odvážejí ho na nosítkách. Snad to nebude nic vážného,“ doufá Rudolf Valla. „Určitě nás všechny ranilo, že se jí něco stalo. Je to členka týmu, ještě navíc kapitánka. Všichni doufáme, že bude v pořádku,“ doplňuje ho Šapovalivová. Do nemocnice navíc musela i obránkyně Šarlota Stýblová.

„Určitě nás všechny ranilo, že se jí něco stalo. Je to členka týmu, ještě navíc kapitánka. Všichni doufáme, že bude v pořádku.“

Trošku se tak opakuje scénář z Budapešti starý pět let. Když ve skupině na českou reprezentaci hokejově nestačily Slovenky, vynahrazovaly si to tvrdostí a někdy až zákeřností. Natálie Mlýnková dohrávala turnaj s naštípnutým zápěstím, pošramocené byly i další Češky. Možná právě to byl ten maličký kousek, který je potom v dramatickém finále s Ruskem oddělil od zlatých medailí. Škoda, že maďarští rozhodčí na to stále nejsou připravení.

Letošní tým má za sebou první polovinu své cesty. Tu jednodušší, musíme říct. Švýcarky budou zase o stupeň silnějším sokem, ale právě přes ně vede česká cesta do finále.

„Je vidět, že když se holkám něco dobrého podaří, s každým zápasem jim roste sebevědomí. To je pro nás určitě výhoda,“ tuší Valla. „Proti Švýcarkám to určitě bude těžký zápas. Ale nastoupíme v plné síle, abychom vyhrály,“ uzavírá Šapovalivová.

V podvečer nakonec dorazila příznivá zpráva, Mazancová bude na zápas se Švýcarskem připravená. Stýblová pravděpodobně nenastoupí, ani její šrám ale není vážnějšího charakteru.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz