Baskerville už není pochmurný, ve Zlíně změnili detektivku na komedii

  16:26
Nejslavnější případ detektiva Sherlocka Holmese, jenž v adaptaci Kena Ludwiga nyní ožívá na jevišti Městského divadla Zlín, je komedie a důležitou roli v něm hraje jeden ze symbolů Londýna, dvoupodlažní červený autobus. Z původního románu Arthura Conana Doyla Pes Baskervillský toho příliš nezbylo.

Snímek z divadelní komedie Baskerville: Záhada Sherlocka Holmese (květen 2022) | foto: Městské divadlo Zlín

Alespoň pokud jde o tajemno a pochmurné kulisy. Režie hry Baskerville: Záhada Sherlocka Holmese se ujal ruský herec a režisér Alexander Minajev.

„Doba je neklidná, ale proč se nezasmát,“ říká Minajev, který ve Zlíně navazuje na divácky dříve úspěšné ztvárnění inscenací Idiot a Panika. V novém projektu se představí pouze šest herců. Proč tak málo?

„Z několika autobusů s lidmi jedoucími na zájezd zůstane nakonec pouze jeden. A šest členů posádky se rozhodne odehrát představení za každou cenu,“ vysvětluje Minajev. V roli Sherlocka Holmese se představí Zdeněk Lambor, doktora Watsona ztvární Rostislav Marek. Do dalších rolí obsadil Marii Vojtěchovou, Martu Bačíkovou, Pavla Vacka a do alternace dvojici Jan Leflík, Josef Koller.

Snímek z divadelní komedie Baskerville: Záhada Sherlocka Holmese (květen 2022)

Pro Minajeva, jenž je českému publiku znám spíše jeho herec z filmů Nabarvené ptáče, Jan Palach nebo jako Hrihorij Lisečko ze seriálu Ulice, je režírování komedie novou zkušeností. „Žádnou komedii jsem na divadle dosud nenastudoval, a proto se těším, co všechno mi nová životní etapa přinese,“ říká.

Tato práce mu pomáhá zapomenout na osobní trauma. Minajev pochází ze Sibiře, jeho rodina žije v Rusku a partnerka je z Ukrajiny.

„Čtyřiadvacátého února, kdy začala válka na Ukrajině, se můj vnitřní svět obrátil naruby. Od té doby jsem si nesčetněkrát položil otázku jak mám žít dál,“ říká umělec, jenž ve Zlíně žije sám. „Můj život je momentálně divadlo a svět mi spoluvytváří herci, se kterými pracuji. Doufám, že se u Baskervilla odreagují a odpočinou si i diváci,“ poznamenal.

Minajev netuší, jestli se jeho dočasné angažmá změní ve stálou práci. Zlínská scéna zatím čeká na výsledek konkurzu na nového ředitele, o místo končícího šéfa Petra Michálka se podle informací MF DNES ucházejí čtyři kandidáti.

Program nové sezony je známý

Městské divadlo Zlín v předstihu oznámilo program nové sezony, jež začne v září. V české premiéře uvede celkem tři tituly. „Publiku nabídneme hru amerického dramatika Tracyho Lettse nazvanou Mary Page Marlowe, hru britského autora Mikea Bartletta Albion a ve Studiu Z uvedeme komedii Extrabuřt,“ prozradil umělecký šéf divadla Patrik Lančarič.

Kromě režisérů, kteří se do Zlína pravidelně vracejí, bude divadlo spolupracovat i s novými tvářemi. Poprvé se představí Janusz Klimsza, pod jehož vedením vznikne inscenace Mary Page Marlowe. Muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení bude režírovat Stano Slovák a pod vedením Romana Groszmanna vznikne komedie Hra, která se zvrtla.

Inscenaci Albion o ženě, jež vykročí ze zaběhnutých kolejí a vrátí se z města na venkov do domu svého dětství, kde začne obnovovat zpustlou zahradu, bude režírovat Lančarič.

Ten se ujme také režie komedie Muž pod postelí. Divadlo uvede rovněž hru Koně se střílejí, v níž představí celý herecký soubor. Režii bude mít Jakub Nvota.