Čerpací stanice opět výrazně zdražily. Za litr nafty Češi zaplatí o 16 korun víc než loni

Ceny pohonných hmot v Česku třetí týden v řadě výrazně vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil od minulé středy o 1,03 koruny na průměrných 44,25 Kč/l. Nafta se prodává v průměru za 46,44 Kč/l, což je o 87 haléřů více než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Analytik očekává další nárůst cen.

"K růstu cen na čerpacích stanicích přispívá i zvýšená poptávka motoristů. Čekám další mírný nárůst cen paliv, které by se měly dostat na nejvyšší úrovně od začátku dubna," uvedl analytik XTB Jiří Tyleček. Situace na trhu s palivy se podle něj v posledních týdnech uklidnila, nicméně řidičům nedělá radost slábnoucí česká měna.

"Koruna ve čtvrtek atakuje dvouletá minima na páru s americkým dolarem. Obchoduje se již za více než 24 korun za dolar a zdražuje tak nákup paliv v zahraničí," řekl Tyleček. V dolarech se pohonné hmoty obchodují na komoditní burze v Rotterdamu. Čím je koruna vůči americké měně silnější, tím mohou být benzin a nafta u čerpacích stanic v ČR levnější.

Na rekordní maxima vystoupaly ceny benzinu i nafty kolem 10. března v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu, benzin stál v průměru víc než 47 korun za litr, průměrná cena litru dieselu přesáhla 49,50 koruny.

V meziročním srovnání jsou nyní paliva výrazně dražší než před rokem. Za benzin platí řidiči v průměru o 12,45 koruny více, za naftu dokonce o 16,73 koruny více.

Nejlevnější benzin nabízejí čerpací stanice ve Zlínském kraji. Litr je tam v průměru za 43,90 Kč. Za naftu se platí nejméně v Jihočeském kraji, a to průměrně 46,06 Kč. Naopak nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě průměrně 44,83 Kč, litr dieselu 47,01 Kč.

 

Související

Více souvisejících

pohonné hmoty

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy