Domů » Zajímavosti » Ani elektrokoloběžky či elektrokola nejsou bez nehod! Jak se jim vyhnout? Vzdusin.cz zná odpověď

Ani elektrokoloběžky či elektrokola nejsou bez nehod! Jak se jim vyhnout? Vzdusin.cz zná odpověď

Dopravní prostředky poháněné elektřinou zaplňují ulice českých měst. Nemusíte ani cestovat ve špičce a téměř na každé cestě potkáte alespoň jednoho člověka, který se ulicemi prohání na elektrickém kole či elektrokoloběžce. Není se čemu divit, přece jen snižují provoz a svým řidičům šetří velkou porci času.

Ani elektrokoloběžky či elektrokola nejsou bez nehod! Jak se jim vyhnout? Vzdusin.cz zná odpověď

Možná se mezi tyto účastníky provozu řadíte i vy. Pokud je tomu tak, měli byste stejně jako řidiči jiných dopravních prostředků dbát na několik zásad, které vám zajistí plynulou a hlavně bezpečnou jízdu. S jejich pomocí tak ochráníte nejen sebe, ale i další účastníky provozu a chodce.

A jaké zásady to jsou? Vzdušín.cz jakožto profesionální prodejce elektrokoloběžek přináší ty nejdůležitější z nich. Věříme, že vám vaše každodenní cestování velice zpříjemní.

Ujistěte se, že jste vidět

Ať už vás pohánějí kola elektrokoloběžky či jiného zařízení, nejdůležitější je, aby si vás všichni okolo všimli. Pěší se vám nebudou plést pod kola a ostatní účastníci provozu vás včas komfortně objedou. Jak toho ale docílit?

Základem jsou pochopitelně kvalitní a dostatečně jasná světla, a to jak vzadu, tak i vepředu. Ideální je svítit vždy, tak jako motorová vozidla, obzvlášť důležité jsou ale hlavně za snížené viditelnosti, tedy například v mlze nebo v noci.

Na Vzdušín.cz najdete elektrokoloběžky jeho vlastní značky Aerium, které mají světla již zabudovaná a poháněná centrální baterií, takže se vyhnete nákupu samostatných světel. LED žárovky, které se na elektrokoloběžky instalují, mají minimální spotřebu, takže stav vaší baterie příliš neohrozí.

Světla však nejsou to jediné, co vám pomůže být lépe vidět. Když vyrážíte se svým elektrokolem či koloběžkou, vyplatí se spoléhat i na výrazné oblečení. Černá, hnědá nebo šedá ve večerních hodinách či zamračeném počasí s okolím splyne. Raději tedy volte pestrobarevné kousky a pro jistotu je ještě doplňte reflexními prvky, jako jsou různé pásky nebo čepice.

Neznalost zákona neomlouvá

Ačkoliv to není tak běžné, i řidič jízdního kola nebo elektrokoloběžky může dostat pokutu za překročení rychlosti či jiný přestupek, kterého se dopustí. Než tedy vyrazíte do ulic, měli byste si dobře nastudovat pravidla silničního provozu a následně je dodržovat.

Základním předpokladem bezpečné jízdy je dodržování rychlosti. Pokud jedete po chodníku, musíte se spokojit s 6 km/h. Cyklostezky mají maximální limit o něco vyšší, konkrétně je stanovený na 25 km/h – tento, případně nižší limit má většina koloběžek na Vzdušín.cz softwarově přednastavený, takže se nemusíte překročení rychlosti obávat. 

Ať už s elektrokoloběžkou jedete kdekoliv na veřejném prostranství, stáváte se plnohodnotným účastníkem provozu a tím pádem je nepřípustné, abyste konzumovali alkohol před jízdou. Následky by pro vás mohly být stejně tak fatální, jako kdybyste seděli opilí za volantem.

A pokud neznáte dopravní značky, měli byste si je rozhodně nastudovat. Přednosti pro vás totiž platí stejně jako pro všechny ostatní a lidé okolo vás počítají s tím, že to víte. V případě, že nedáte přednost člověku, který na ni má právo, můžete na to hořce doplatit.

Problémům aktivně předcházejte

Jedním z hlavních předpokladů jízdy bez nehod je také ohleduplnost. Vždy byste měli mít na paměti, že se v provozu nepohybujete sami, a tomu byste také měli přizpůsobit styl jízdy. Ať už jste v jakkoli velkém spěchu, v nejistých situacích vždy zpomalte a dejte si dostatek času, abyste zhodnotili situaci.

Kromě ostatních byste měli pochopitelně myslet i na sebe, a to už před jízdou. Pokud vidíte, že venku mrzne, silně prší nebo dokonce sněží, raději zvolte jinou formu cestování. Ani ten nejzkušenější řidič nevyzraje na kluzké cesty a během pár vteřin může ležet na zemi s vážným zraněním – ujistěte se tedy, že se to nestane vám.

A i kdyby k tomu došlo, budete na tom mnohem lépe, když budete mít na hlavě nasazenou helmu. Povinná je pro cyklisty i koloběžkáře do 18 let, avšak zabránit vážnému zranění může v každém věku. Hoďte tedy strach o vaši image za hlavu a neváhejte si helmu pořídit. Pokud budete jezdit častěji, jistě vás potkají chvíle, kdy budete opravdu rádi, že ji máte.

Zvažujete, že byste si elektrokoloběžku také pořídili? A co kdybychom vám řekli, že až do konce června můžete na Vzdušín.cz zakoupit vysoce funkční modely se slevou 500 Kč? Stačí při objednávce zadat kód „SlePR12500“!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články