12. května 2022 • 22:15

Furch začínal v Plzni, teď má švédský titul. V klíčové bitvě vychytal nulu

Autor: bra
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Posledním českým mistrem evropské hokejové sezony se stal brankář Dominik Furch, který dovedl Färjestad k vítězství ve švédské lize. V sedmém finálovém utkání na ledě Lulea udržel čisté konto a jeho tým zvítězil 3:0. Pro Färjestad je to desátý titul v historii, první od roku 2011. Dres poraženého finalisty oblékali dva Češi: bek Filip Pyrochta a útočník Radek Mužík.



Dvaatřicetiletý Furch začínal sezonu v extraligové Plzni, jako záskok při zdravotních problémech jedničky Miroslava Svobody, ale po šesti zápasech zamířil právě do Färjestadu. V minulé sezoně chytal ještě KHL za Minsk, ve stejné soutěži dřív nastupoval i za Čerepovec a Omsk.

Ve Švédsku prokázal svoje kvality zvláště v play off. Ve finálové sérii vychytal dvě čistá konta a měl velkou zásluhu na tom, že titul slavilo mužstvo, které v základní části skončilo až šesté.

Svými výkony ovšem reprezentačním trenérům hlavu nezamotal. V posledních letech chytal v národním týmu jen sporadicky. V ročníku 2020/21 dostal šanci v jediném zápase, v aktuální sezoně nebyl povolán ani jednou.

Před ním se letos z českých hráčů radovali z titulu v elitní evropské soutěži ještě útočník Jan Kovář ve švýcarském Zugu a mladý obránce Tomáš Hamara, jenž odehrál celkem 26 utkání za finský mistrovský celek Tappara Tampere.

Vstoupit do diskuse
0