Eurovize 2022: Ukrajina už je ve finále, dnes o postup bojuje Česko!

Eurovision Song Contest

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. května 2022 21:25

Zástupci Ukrajiny se po úterním semifinálovém vystoupení probojovali do sobotního finále písňové soutěže Eurovize. Dnes o postup bojuje česká skupina We Are Domi.

Hiphopová formace Kalush Orchestra postoupila díky hlasům diváků společně s reprezentanty Řecka, Islandu, Nizozemska či Portugalska, za branami finále naopak zůstali například hudebníci z Dánska, Chorvatska či Rakouska.

Za Česko se letos soutěže zúčastní česko-norská kapela We Are Domi, která bude o postup bojovat ve druhém semifinále dnes večer.

Ukrajinští hudebníci patří k největším favoritům celého klání, a to i vzhledem k ruské invazi. Předpokládá se, že diváci budou chtít svými hlasy Ukrajinu podpořit.

Zástupci Ruska se soutěže neúčastní, o jejich vyřazení rozhodli pořadatelé koncem února s odkazem na možné ohrožení dobrého jména akce.

Soutěž Eurovize se koná každoročně už od roku 1956. Sledovanost finálového večera se odhaduje až na 200 milionů diváků. Dodnes nejslavnějším vítězem zůstává švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila s hitem Waterloo. Píseň byla v roce 2005 vybrána jako vůbec nejlepší v celé historii soutěže.

Česká republika se Eurovize poprvé zúčastnila v roce 2007, a to jako jedna z posledních zemí v Evropě. Do finále se dosud probojovali tři čeští interpreti: v roce 2016 Gabriela Gunčíková, v roce 2018 obsadil Mikolas Josef celkově šesté místo a v roce 2019 do finále postoupila kapela Lake Malawi, která nakonec skončila jedenáctá. V minulosti se soutěže zúčastnil i Karel Gott.

Témata: Eurovize