gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

13.05.2022 Lidová Redlová (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Novinky
Dnes, 13. května, vychází hudební nosič Lucie Redlové - Lidová Redlová. Měl jsem tu možnost poslechnout si její nové písničky v předstihu a mohu říci, že její propojení s lidovou tvorbou rozhodně stojí za poslech. Nakonec, až si poslechnete, posuďte sami. Následuje tisková zpráva Lucie, která provází vydání tohoto hudebního počinu.
Lucie Redlová na sólové desce Lidová Redlová dozrála k lidovkám
Valašská písničkářka posílená Jiřím Hradilem i horňáckými hudci vzdala hold svým kořenům, Jitce Šuranské i Davidu Stypkovi
Lucie Redlová
Lucie Redlová
foto: Kateřina Mátlová
Dvě desetiletí se písničkářka Lucie Redlová bránila naplno navázat na odkaz svého otce Vlasty Redla. Svou lásku k lidové a ohlasové hudbě a léta zkušeností z kapel Docuku a Garde naplno zúročila až nyní, na albu Lidová Redlová. Desku natočila ve spolupráci s hudebníkem a producentem Jiřím Hradilem (Tata Bojs, Lesní zvěř, Hrubá Hudba), s nímž připravovala už singl Vodo moja oslavující řeku Bečva. Hradil výrazně přispěl ke konečnému vyznění nahrávky a ve většině skladeb na nějaký hudební nástroj také hraje.
Album obsahuje jedenáct písniček, z toho půl tuctu valašských a slovenských lidovek. „Ve stejném poměru jsme namíchali písničky smutné i veselé, kde jsme se snažili o jednoduchost až punkovost. Oblíbenou Horehronku mě naučila babička z otcovy strany, která pocházela z dědiny Valkovňa nedaleko od pramene Hronu,“ říká Redlová.
Autorských skladeb má Redlová na desce celkem pět, sama nahrála prakticky všechny kytary a mandolíny. Ke třem z nich písničkářka, jež se dosud opírala zejména o texty cizích autorů, napsala hudbu i text. Silná je v osobní výpovědi a křehkých, intimních tématech, kde i „wolkrovská“ smrt je jen kus života těžkého. Dále se na desce textařsky podíleli Marek Vojtěch a Kuba Horák.
Součástí alba Lidová Redlová je i skladba Hudci věnovaná Davidu Stypkovi. „Špatně skončím, nenajdu-li života smysl aspoň v půli, na mém pohřbu hudci duli…, zpíval David ve své skladbě Osudová. Při poslechu této věty jsem se vždycky trochu ošívala. Já bych o svém pohřbu v minulém čísle nikdy nezpívala. A když David loni v lednu odešel, složila jsem mu písničku o tom, co mu ti hudci mají zahrát,“ upřesňuje Redlová s tím, že píseň tematicky navazuje na pilotní singl Kamarádko moje. Ten stál na počátku rozhodnutí autorky natočit v podobném duchu celé album a Redlová ho věnovala své předčasně zesnulé přítelkyni Jitce Šuranské.
Lucie Redlová - Lidová Redlová
Lucie Redlová: Lidová Redlová
Vydavatel: Indies Scope
Vydáno: 2022
Hodnocení desky: 7,36/10
Seznam písní: Vodo moja • Já su od Lidečka • Za co, Bože, za co • Kamarádko moje • Fialečka • Poďme spať • Prší déšť • Rozmilý • Vdávala bych sa • Hudci • Horehronka
Co o albu napsal Tomáš Doug Machalík: "Kombinace moderního i tradičního přístupu k folklóru a jeho vlivům." (8 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


Důležitou postavou desky Lidová Redlová je Jiří Hradil. „Většinu písní jsem přearanžoval, doplnil o nové nástroje, část upravil harmonicky, vymyslel sound design a způsob, jakým písně nahrát, aby vyzněly co nejlépe, až po konečné pořadí skladeb na albu,“ říká Hradil, který do světa lidové hudby vstoupil s Hrubou Hudbou a propagaci a službu lidové hudbě považuje za své poslání. Výzvou pro něj bylo i to, jak naložit s u nás pevně zakořeněnou folk-rockovou tradicí.
Na housle a ve zpěvu Redlovou podpořil horňácký primáš Petr Mička a jeho muzika. S rytmikou vypomohl baskytarista Petr Vavřík, jenž se ve zlínském Studiu V postaral také o mix a mastering, a bubeník Marcel Gabriel, který sehrál úlohu režiséra desky. K nahrávce dále přispěli kytarista Rudy Horvat, klávesista Pavel Sotoniak nebo houslistka Eva Ludvík Kudrnová. Jednu písničku nazpíval Ivo Viktorin a ve sborech si zahalekaly společné kamarádky Jitky Šuranské a Lucie Redlové – kromě Evy Štěrbové také Alžběta Jamborová, Jana Redlová a Romana Gajdošíková.
Album Lidová Redlová vychází 13. května 2022 u Indies Scope. Křest proběhne 4. června ve Valašském Meziříčí a 7. září v pražském Paláci Akropolis. „Cítím, že jsem opravdu po letech našla polohu, která mi sedí nejvíc. A jestliže dřív jsem se opravdu až úzkostlivě vyhýbala nějakému spojení s otcem, dnes, když mi někdo řekne, že ‚to zní jako Redl', tak se nejenže neurazím, ale ještě to pro mě bude poklona. Dozrála jsem po letech konečně k tomu, že se k jeho dílu chci hrdě hlásit. Nám Redlům jdou zkrátka vlastní lidovky nejlíp,“ uzavírá Redlová.
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Nový klip Ryby, raci z připravovaného stejnojmenného alba Mirka Kemela (Indies Scope)

» Soutěž o CD Indies Scope 2014 (FOLKtime.cz)

» Lucie Redlová: Až uzamkneme nebe (FOLKtime.cz)

» Listolet vydal třetí řadové album Pětiminutový tulák (Indies Scope)

» Otázky Lucie Redlové (Indies Scope)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib