Kotul – mlsná opička v Zoo Praha: Ukradl kachně vejce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Kotul – mlsná opička v Zoo Praha: Ukradl kachně vejce

Většinu dne tráví v korunách stromů.
Většinu dne tráví v korunách stromů. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Jídelníček si zpestřil šikovný a zvídavý kotul na Opičích ostrovech v Zoo Praha. Našel kachní vajíčko, chvíli ho potěžkával, prohlížel si ho a nakonec si na něm pochutnal.

Kotulové jsou čilé opičky a většinu dne i v přírodě tráví hledáním potravy. Živí se zejména mízou, květy a plody. „Bílkovinná složka není v jejich potravě hlavní, ale loví i hmyz, a když najdou vajíčko, dají si ho,“ vysvětluje kurátor primátů Jan Menger. Tyto malé opičky, jejichž domovinou je tropická Jižní Amerika, jsou velmi šikovné. „Vajíčko si naklepnou a vypijí ho,“ dodává kurátor. Poté, co se malý kotul v pražské zoo posilnil, okusil jako dezert ještě pampelišku.

Hmyz lapí v letu

Kotulové žijí v poměrně početných skupinách, které tvoří až 50 jedinců. Hmyz dokážou lapit předními tlapkami v letu. Ve větvích se pohybují mimo jiné i skoky, při nichž kormidlují dlouhým ocasem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.