Vietnamka ze známé fotky, na níž utíká popálená napalmem, vyzvala ke konci války

Vietnamská žena, kterou zná celý svět z půlstoletí staré fotografie jako dívku utíkající z vesnice zasažené napalmovým útokem, vyzvala k ukončení válek. Nyní devětapadesátiletá Kim Phuc se v Římě zúčastnila tento týden generální audience, při níž fotograf agentury AP Nick Ut předal svůj slavný snímek z vietnamské války papeži Františkovi.

"Před padesáti lety mě celý svět kvůli této fotce poznal jako oběť války. Nyní, padesát let poté, nejsem už oběť války, jsem matka, babička a přeživší, která žádá mír," řekla Kim Phuc podle španělského deníku ABC. "Kvůli tomu, co jsem zažila a co jsem poznala, jsem přesvědčená, že naděje, láska, odpuštění a mír jsou vždy silnější než jakákoli zbraň," dodala žena v růžových šatech a s úsměvem na tváří.

Černobílá fotografie, na níž Kim Phuc jako devítiletá utíká nahá a popálená napalmem, vznikla 8. června 1972. U příležitosti blížícího se 50. výročí pořízení tohoto snímku přijela Kim Phuc a jedenasedmdesátiletý americký fotograf vietnamského původu do Itálie, aby v Miláně zahájili výstavu jeho fotografií.

"Pamatuji se, že jsme právě dojedli, když jeden voják začal křičet a volal na nás, abychom utíkali pryč," vzpomíná na hrůzy vietnamské války Kim, jež má nyní kanadské občanství. "Měla jsem štěstí, že mi útok nespálil nohy a mohla jsem utéct."

Ut odvezl dívku do nemocnice a díky americkému novinářskému průkazu pro ni vymohl lékařskou pomoc. "Musel jsem průkaz ukázat několikrát i vyhrožovat vojákům, ale nakonec jsem se s ní do nemocnice dostal," vzpomíná fotograf, který byl za snímek oceněn Pulitzerovou cenou. Jeho fotka významně ovlivnila pohled americké společnosti na válku ve Vietnamu a dodnes patří k nejdojemnějším protiválečným mementům.

Nick šel dívku po roce navštívit domů, ale byla velmi nemocná a nepoznala ho. "Já jsem ho potkala po sedmnácti letech na Kubě. A když vystoupil z auta, zvolala jsem: Jé, jak jsi maličký", vzpomněla Kim. "Já jsem jí odpověděl: A jak ty jsi vyrostla," řekl deníku ABC s úsměvem fotograf.

Teď v Římě Kim nečekala, že ji František pozná, ačkoli už se spolu setkali v roce 2009 v Buenos Aires, kde byl nynější papež tehdy arcibiskupem. "Samozřejmě, že si tě pamatuji," řekl jí ve středu na Svatopetrském náměstí v Římě nejvyšší představitel katolické církve.

Kim Phuc (Vietnamka popálená napalmem) válka na Ukrajině Papež František

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy