Testujeme

Recenze ukulele VINTAGE VUK15 N

Ukulele. Roztomilá malá kytárka původem z havajských ostrovů, která mívá nejčastěji čtyři struny a dokáže se rozeznít hravými, ale i překvapivě melancholickými tóny. V našich končinách nejde o zrovna nejběžnější nástroj. O to víc může zaujmout ty, kteří chtějí trochu vystoupit z davu anebo touží po hudebním nástroji, který vnese do jejich života trochu exotiky. Pokud uvažujete o tom, že zkusíte hru na ukulele – v první řadě si musíte vybrat vhodný nástroj, který vás provede nemotornými začátky. Který by to mohl být? Co takhle ukulele britského výrobce Vintage. Jak si vedlo při testování a bude tento model dobrou volbou pro začátečníky nebo i pokročilé hudebníky?

O značce Vintage

Vintage je původem britský výrobce hudebnin a tuto značku můžeme ve zkratce zhodnotit jako férovou. Nejde o výrobce, který by patřil k nejznámějším nebo se s nim pojilo exkluzivní renomé. Zaměřuje se především na kytary – s oblibou v elektrických kytarách typu Les Paul (tzv. Lespaulky). Nabízí však i jiné typy kytary anebo úplně jiné nástroje. Třeba právě ukulele.

Vintage je dobrá značka, která osloví začínající hudebníky zejména díky příznivému poměru ceny a kvality zpracování. Ani pokročilejší muzikanti nad ní však nemusejí ohrnovat nos.

Sopránové ukulele nejen do malých rukou

Vintage VUK15 N je čtyř strunné sopránové ukulele. Jde o nejmenší typ ukulele s opravdu „dětskými“ rozměry. Ale přestože má tento model menzuru jen 34,6 cm, nejde o žádnou hračku, ale plně funkční nástroj. Samozřejmě, že i pro děti může být skvělou volbou – třeba i jako první nástroj, jehož prostřednictvím se seznámí se světem hudby. Ale stejně tak po něm mohou sáhnout i dospělí.

Není přitom nezbytně nutné být od přírody vybaven drobnými prstíky. Na druhou stranu to bude jistě výhoda. Pokud máte prsty a ruce spíše robustní, můžete si vzít příklad z jednoho z nejslavnějších havajských zpěváků a hráčů na ukulele Israela Kamakawiwo’ole, který používal tenorové ukulele, a taky sáhnout po některém z větších typů.

Havajský nástroj s vůní lípy a mahagonu

U nástroje, který stojí cca tisíc Kč, bychom asi nečekali, že bude vyroben třeba z havajského dřeva koa, které se používá pro lepší a koncertní ukulele. Přesto Vintage VUK15 materiálovým zpracováním rozhodně nezklame.

Výrobce nás neodbyl překližkou. Ozvučná deska je z lipového dřeva, stejně tak i krk. Luby a zadní deska jsou ze dřeva sapele, kterému se někdy přezdívá africký mahagon. A hmatník je pak z mahagonu. Pěkné, poctivé dřevěné zpracování, které je příjemné na pohled, potěší na dotek a jak je to se zvukem?

 

Pro začátek dobré…

Vintage VUK15 N - 003
Obal ukulele Vintage VUK15 N – 003

Zvuk ukulele Vintage VUK15 jistě nebude trnem v oku žádnému začátečníkovi, notabene dětem, pro které je tento nástroj mimořádně vhodný. Na druhou stranu zvukový projev nelze dost dobře srovnávat s většími, dražšími a koncertními typy ukulele. Nemůže za to jen zpracování – tak malý nástroj má zkrátka svá akustická omezení. VUK15 se neubrání poněkud překližkovému vyznění.

Malinko pomoci mu můžou kvalitnější struny, které budou i lépe držet ladění, ale nemá zase cenu investovat do extra drahých strun a očekávat, že se tím sopránový nástroj za tisíc korun promění v koncertní ukulele. Ukulele má navíc prostě svůj charakter, ke kterému určité drnčení, drhnutí a „stísněný“ zvuk zkrátka trochu patří.

Ukulele se prodává v několika barevných variantách – od bílé, červené, modré až po naturální barvu.

V každém případě lze očekávat spokojenost u začátečníků, ale pokročilý ukulelista už může mít určité výhrady.

Shrnutí recenze

Sopránové ukulele VUK15 N s pololesklou úpravou v přírodní barvě světlého dřeva vyrobené z lípy, sapele a mahagonu s 12 pražci a chromovanou mechanikou lze celkově vzato hodnotit kladně. Zvuk má charakter, který se od ukulele očekává, přestože se nedá říct, že by měl přímo koncertní potenciál.

Určitou slabinou je příslušenství. V ceně není například pouzdro a dodané struny jsou opravdu spíš úplný základ. Pro rozjezd to však stačí a vyměnit se dají kdykoli. Počítejte spíše s menší stabilitou ladění. Pokud nemáte ladění v uchu, vyplatí se pořídit si ladičku nebo si stáhnout do mobilu ladicí aplikaci – některé jsou překvapivě velmi kvalitní, zdarma (existují i speciální přímo pro ukulele).

Vintage VUK15 N se nicméně těší příznivému hodnocení. Pro naprosté začátečníky a děti může být dobrou volbou, pokud to myslíte s hraním vážně, nebo chcete lepší zvuk, pak doporučujeme volit dražší nástroj.

Kde koupit ukulele Vintage VUK15 N?

Kytary.cz od 1030 Kč Přejít do obchodu

Závěrečné hodnocení

Recenze ukulele VINTAGE VUK15 N
84%
84%
  • Design a kvalita zpracování: - 88%
    88%
  • Funkčnost a použití: - 80%
    80%
  • Cena / výkon: - 84%
    84%
Sending
Hodnocení návštěvníků
4 (1 vote)
0 Sdílení