Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  13.05.2022 14:08:40

Sázky na pokles na Wall Street dosáhly nového maxima. Shortaři již nyní mohou slavit

Vše směřuje k tomu, že také za tento týden akcie na Wall Street zaznamenají ztráty. Situace, která mnoha investorům přináší neklidné spaní. Dle všeho si však také nemalá část nad negativním vývojem mne ruce a mnohdy již realizuje solidní zisky. Měli totiž tzv. zashortováno. Jinými slovy vstoupili do prodejní (short/krátké) pozice, když prodali akcie právě za účelem spekulace na jejich kurzový pokles. A právě v případě pro ně příznivého vývoje pak v budoucnu akcie kupují zpět za nižší cenu, čímž realizují zisk. Pro danou operaci se dané akcie vypůjčují prostřednictvím obchodníka s cennými papíry. Jedná se vlastně o opačnou operaci, než když investor akcie kupuje s vidinou jejich kurzového nárůstu.

A zveřejněné pravidelné půlměsíční statistiky týkající se short pozic poodkryly přetrvávající pesimismus ve vývoj akcií, zejména těch na trhu Nasdaq. Zde dochází k dlouho nevídané šňůře nárůstu sázek na pokles. Již osmý report v řadě poodkryl jejich navyšování. Jejich objem zkrátka v tomto roce zatím ani jednou neklesl. Shodou okolností hned letošní první růst shortů v první polovině ledna byl z hlediska jejich objemu novým historickým maximem.

Ve středu po uzavření trhů burzou Nasdaq zveřejněné údaje k 30. dubnu tedy ukázaly na nový historický rekord. Evidováno bylo short více než 12,925 mld. akcií, což byl oproti stavu z poloviny dubna nárůst o více než 3 %. Jinými slovy investoři rozšířili sázky na pokles o dalších zhruba 384 mil. akcií.

Vývoj short pozic na Nasdaq


Poměrně výrazný 2% nárůst short pozic v druhé polovině dubna zaznamenala také burza NYSE. Zde bylo ke konci měsíce short na 15,186 mld. akcií. Stav, který však vlastně není v porovnání s Nasdaq až tak pesimistický. Více shortů zde letos bylo již v polovině února, resp. pak o měsíc později. Tehdy zashortovaných zhruba 15,355 mld. akcií bylo nejvyšším stavem od června 2020.

Každopádně z hlediska shortů se na Wall Street ne všech titulů týká celkový pesimismus.

Applu se věří

Přestože společnost Apple přišla v tomto týdnu o své označení „nejhodnotnější obchodovaná společnost na světě“ (více zde), na Wall Street svou vahou nadále patří k největším hybatelům trhu. Její zastoupení je ve všech třech hlavních indexech nejvýraznější. Přestože se titul ve čtvrtek svým poklesem dostal již do medvědího trhu, když od maxim ztrácí již přes 20 %, při pohledu na vývoj short pozic investoři jakoby pesimističtí nebyli.

Ke konci dubna bylo short necelých 104 mil. akcií Apple (AAPL), což byl oproti polovině měsíce nárůst o zhruba 685 tis. akcií. Letos však titul zaznamenal více short pozic, když k polovině února bylo na krátko prodáno takřka 109 mil. akcií Apple. A třeba v loňském roce bylo maximem 123 mil. akcií v druhé polovině května. O „short dnu“ na titulu lze v posledním období hovořit při stavu cca 90 mil. akcií.

Vzhledem k vlastně neustálému růstu byznysu společnosti, a dokonce naposledy i navýšení marží, se současný kurzový pokles akcií Apple může zdát do budoucna příhodným okamžikem k otevírání či doplnění pozic.

Shorty na Tesle nedaleko minim

Druhým výrazně sledovaným titulem na Wall Street je jistě Tesla. I přes expanzi společnosti je v porovnání s konkurencí však těžko ospravedlnitelný raketový nárůst kurzu firemních akcií v posledních letech. Aura Elona Muska však dopomohla k takovému nevídanému vývoji a v návaznosti také řadě investorů způsobila značné ztráty. Akcie Tesla (TSLA) totiž patřily historicky na Wall Street k těm nejzashortovanějším. Kdo nevyužil vlastně relativně krátké občasné kurzové propady k  uzavření krátké pozice, zaplakal. V tomto ohledu se hovořilo na trhu o mnohamiliardových ztrátách…

Zkrátka ohledně shortů na titulu začala být cítit na trhu větší opatrnost, která vlastně přetrvává. K poslednímu vývoji lze zmínit, že zatímco v březnu v celém měsíci rostly, duben přinesl přesně obrácený vývoj. Ke konci měsíce bylo short přes 23,7 mil. akcií Tesla (TSLA), tedy vůbec nejméně od poloviny ledna. Jak patrno i níže z našeho grafického přehledu, právě tehdy na přelomu roku titul dosáhl dlouhodobě nejnižšího objemu short pozic.

Vývoj short pozic na akciích Tesla (TSLA)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688