Martin Hašek
13. května 2022 • 15:45

Esa pro Tretru: Přijedou sprinterské legendy Felixová a Blake

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Program na atletické Zlaté tretře opepří v úterý 31. května dvě velká jména. Pořadatelé potvrdili na dvoustovce účast sprinterské legendy Allyson Felixové, která je se sedmi zlatými nejlepší atletkou olympijské historie. Na stovce poběží Jamajčan Yohan Blake, někdejší velký soupeř Usaina Bolta a světový šampion z roku 2011.



V mládí kvůli svým hubeným nohám získala přezdívku Chicken legs – kuřecí nožičky. Američanka Allyson Felixová se ale na nich stala jednou z nejúspěšnějších žen atletické historie. Před rokem na olympiádě v Tokiu vybojovala překvapivý bronz na čtvrtce a ve štafetě na 4x400 metrů získala zlato. Letos se v šestatřiceti letech bude loučit s kariérou a 31. května se ukáže fanouškům i v Ostravě, na své nejoblíbenější dvoustovce.

„V historii je nejlepší atletka všech dob. Jsme rádi, že v rámci rozlučkového turné po Evropě navštíví Ostravu,“ pochvaluje si majitel pořádající agentury TK Plus Miroslav Černošek.

Felixová se do Ostravy vrací po osmi letech, v roce 2014 tady vyhrála dvoustovku v čase 22,75 sekundy.

Další hvězdou pro Zlatou tretru je jamajský sprinter Yohan Blake, který v roce 2011 získal titul mistra světa na 100 metrů ve slavném závodě, v němž Usain Bolt ulil start. Osobním rekordem 9,69 sekundy z Lausanne 2012 je pak spolu s Tysonem Gayem druhým nejrychlejším mužem dějin.

„Má po Boltovi nejlepší časy na stovku i na dvoustovku. Tahle dvě jména by měla obohatit seznam,“ připomíná Černošek.

V Ostravě se Blake potká s nejrychlejším sprinterem letošní sezony, jímž je Keňan Ferdinand Omanyala. Ten zaběhl před týdnem v Nairobi čas 9,85, kterým porazil stříbrného olympijského medailistu Freda Kerleyho. Vloni v září už předvedl výkon 9,77, který ho řadí na sedmé místo historických tabulek. S nimi poběží taky Jihoafričan Akani Simbine, na olympiádě čtvrtý.

Už dříve byli ohlášeni italský výškař a olympijský šampion Gianmarco Tamberi, německý oštěpař Johannes Vetter, olympijský vítěz ve skoku do dálky Miltiadis Tentoglou, koulaři Joe Kovacs a Tom Walsh, čtvrtkařka Femke Bolová, namibijská sprinterka Christine Mbomová, či polský půlkař Patryk Dobek. Pořadatelé usilují i o katarského výškaře Mutaze Essu Baršima, jenž se na OH v Tokiu s Tamberim podělil o zlato.

„Zatím kromě Diamantové ligy a mistrovství světa nechce skákat, ale ještě na něm pracujeme. S Tamberim by byla skvělá dvojice,“ říká Černošek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud