Drobné zásilky z Číny podražily. Jak se projevilo loňské osvobození od DPH?

Drobné zásilky ze zemí mimo EU v posledních měsících výrazně zdražily, přestaly se kupujícím vyplácet a klesl o ně zájem. Důvodem je loňské zrušení osvobození od DPH u drobných zásilek ze třetích zemí.

Ke krachu čínského ´dovozu drobností´ přispívá letos na jaře i omezení importu Číny kvůli restrikcím spojeným s epidemií covid-19 a omezenému dopravnímu spojení se zemí draka.

Ilustrační fotografie

Významnou roli v nízké ceně zboží objednaného z Číny hrála do loňského roku výjimka, která znamenala osvobození zásilek ze zemí mimo Evropskou unii v hodnotě do 22 eur (asi 550 korun) od cla i DPH.

Vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která výjimku zrušila, definitivně schválil parlament loni v létě. V platnost vstoupila v říjnu 2022.

Zásilek je o dvě třetiny méně

Česko dlouhodobě patřilo v Evropské unii k premiantům v dovozu levného čínského zboží z internetových obchodů. Například v roce 2020 dorazilo z Číny 30 milionů malých zásilek osvobozených od DPH, o rok dříve 28 milionů. Opatření se samozřejmě nedotklo jen zásilek z Číny, ale ze všech třetích zemí. 

„Od loňského října zájem českých zákazníků výrazně poklesl. Počet zásilek je zhruba o dvě třetiny nižší než v období, kdy nebyly zatíženy DPH,“ potvrzuje poradce Michal Dvořáček. V současnosti putuje do Česka z čínských e-shopů zhruba dvacet tisíc zásilek denně.

Drobné zboží z čínských e-shopů zřejmě zdraží. Nebude osvobozeno od DPH

Další komplikace přinesla letos na jaře covidová situace v Číně. Dovoz zboží z Číny vázne, a to kvůli uzavření přístavu v nejlidnatějším městě Šanghaji a kvůli dalším restrikcím spojeným s pandemii covid-19.

Česká pošta v dubnu dokonce dočasně přestala doručovat zásilky do Číny, z největší asijské země ale balíky nadále dováží.  „Jde o pozastavení dočasné, dokud se přepravní podmínky nezlepší. Na přepážkách pošt zatím nebudou přijímány. Mezi důvody nedostupných přepravních kapacit patří i koronavirová situace v Číně,“ potvrdil mluvčí pošty Ivo Vysoudil.

Co zásilky zdražuje?

„Pokud si do loňského října člověk v Česku objednal například ochranný kryt na mobil z čínského e-shopu za 2,5 dolaru, vyšel jej, při kurzu zhruba 21,50 korun za dolar, na necelých 54 korun. Poštovné v takovém případě činilo 45 korun. Kupující tak zaplatil stovku,“ připomíná ekonom Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáš Kovanda.

Nyní zaplatíte za drobné zboží z čínských e-shopů podstatně více. „Zásilka totiž podléhá nejen DPH, ale nově se na ni vztahuje se na ni také povinnost celní deklarace,“ dodává Kovanda.

„Nechá-li se člověk v celním řízení zastupovat Českou poštou a součinně jí poskytne potřebná data a zmocnění, zaplatí za zásilku dvakrát necelou stokorunu, přičemž ze součtu těchto dvou čísel se počítá DPH, jež se k součtu přičte. Daň ze 200 korun činí 42 korun, takže zákazník ve finále při převzetí zaplatí 242 korun,“ doplňuje Kovanda.   

Celní deklarace, clo i DPH

Cenu tedy zvyšuje nejen daň z přidané hodnoty, a to o 21 procent, ale také zmíněná celní deklarace.

Clo samotné sice platíte až u zásilek, u kterých hodnota zboží převyšuje 150 eur (cca 3 750 korun), nicméně i levnější dodávky musejí projít celním řízením. Pokud se necháte v celním řízení zastupovat Českou poštou, musíte jí za tuto službu zaplatit.

Co vás pomoc stojí?

  • 97 korun – pokud dodáte všechny potřebné údaje online přes Formulář pro celní řízení
  • 150 korun – pokud údaje nedodáte

Adresát si sice může vše zařídit sám, a to například elektronicky prostřednictvím webu Celnička, kde najde i všechny potřebné informace a rady, jak v celním řízení postupovat. Teoreticky nic neplatí. Vzhledem k tomu, že musíte celním orgánům dodat velké množství dat a potřebujete elektronicky ověřitelnou identitu, je nicméně celý proces administrativně a časově náročný.

Dary do 45 eur jsou od DPH osvobozeny

DPH se v roce 2022 platí ze všech zásilek, kromě zboží v hodnotě do 45 eur, které je označeno jako dar. Dary do 45 eur jsou od DPH osvobozeny. 

Samotní prodejci se snaží s rozhodnutím Evropské unie bojovat tím, že zákazníkům placení DPH usnadňují. Činí tak například Aliexpress, což je největší čínské internetové tržiště.

DPH už je u většiny výrobků započteno v ceně (hledejte označení VAT included), takže jako zákazník ho zaplatíte přímo prodejci, a ten jej ho pak předá do Evropské unie, kde je zaregistrovaný jako plátce DPH.

Kdy má obchodník smůlu?

V případě, že obchodník, u kterého nakupujete, v EU zaregistrovaný jako plátce DPH není, daň k ceně připočítat nemůže. Vy jako zákazník tedy obstaráte celní řízení a po jeho ukončení zaplatíte daň a případné clo. Pokud vám balíček doručuje Česká pošta a necháte se ní zastupovat v celním řízení, celý doplatek (clo a DPH) zaplatíte najednou při převzetí balíčku.

Češi z Číny nadále objednávají například kabely, kryty, nabíječky, ochranná sklíčka, sluchátka či další příslušenství mobilních telefonů.

„Čínské e-shopy sice staví v Evropě sklady, aby přísnější daňové předpisy obešly, ale i tak platilo, že zboží zasílané přímo z této země bylo levnější než to z evropských skladů tamních internetových obchodů,“ dodává ještě Kovanda

Novela zákona o DPH obsahovala tyto změny:

  • zdaňování u zasílání zboží (nově prodej zboží na dálku) mezi členskými státy EU
  • zrušení limitů 35 000 nebo 100 000 eur u zasílání zboží z ČR do EU
  • zrušení limitu 1 140 000 korun u zasílání zboží z EU do ČR
  • zavedení limitu 10 000 eur
  • zrušení osvobození od daně u dovozu zboží s vlastní hodnotou nepřesahující 22 eur ze třetí země
  • dodání zboží, které usnadňuje provozovatel elektronického rozhraní
  • rozšíření zvláštního režimu jednoho správního místa (One Stop Shop).
Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika | Čína
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme