Eurovize 2022: Věděli jste, že ne vše, co se odehrává na pódiu, je skutečné?

Eurovision Song Contest

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. května 2022 15:38

Populární pěvecká soutěž Eurovision Song Contest neboli Eurovize je jedním z nejdéle běžících pořadů v televizní historii. Vysílá se od roku 1956 a během let se pravidla různě měnila. Některá z nich se při vysílání nezmiňují, a pro mnoho diváků mohou být milým či nemilým překvapením.

Prakticky v každé Eurovizi se často zmiňuje takzvaná Velká pětka, málokdy ale zazní, O co vlastně jde. Jsou to země, které nejvíce přispívají do rozpočtu pořádající organizace, a sice Británie, Francie, Německo, Itálie a Španělsko. 

Tyto země postupují každý rok do finále automaticky, spolu s vítězem posledního ročníku. Nemusí tedy procházet semifinálovými koly. Navzdory tomu se jim tuto výhodu většinou nedaří proměnit ve finální vítězství. 

Pro někoho může být také překvapením, že ačkoliv se na pódiu často objevují hudební nástroje, ve skutečnosti na ně interpreti a hudebníci nehrají. Podle pravidel to není možné a zvukový záznam je pouštěn z playbacku, nově také s doprovodnými hlasy. Naopak zpěváci a zpěvačky musí vždy zpívat živě a playback je u nich neakceptovatelný.

Také vás možná někdy napadlo, proč některé země reprezentují prakticky neznámí interpreti, zatímco jiné posílají světově proslulé kapely. V tomto pravidla dávají státům zcela volnou ruku. Jasně totiž říkají, že se může soutěže zúčastnit kdokoliv, tedy začínající hvězda i světová megastar. 

Kouzlo soutěže totiž ani tak netkví v interpretech, jako v jejich písních. Do soutěže se totiž musí přihlásit pouze dosud nevydané skladby. I nejznámější kapely světa se tak mohou zúčastnit, píseň ale musí složit zcela novou, nemohou použít některý ze svých starých hitů.

Ostatně i letos jsme něčeho podobného svědkem. Finsko zastupuje slavná skupina The Rasmus, který vznikla už v roce 1994. O rok později vznikla skupina Hooverphonic, která loni zastupovala Belgii. Na vítězství to ale zdaleka nestačilo.

Často také někteří spekulují, jaká je vlastně odměna pro vítěze. Ve skutečnosti ale prakticky žádná. Výherce soutěže si odnese skleněnou trofej, která sama může mít na různých aukcích poměrně velkou cenu, a především slávu a popularitu, ostatně finálové přenosy sleduje až 200 milionů diváků po celém světě.

Jak s úspěchem následně naloží už je pouze na něm, a kupříkladu ABBA nebo Céline Dion, kteří v soutěži v minulosti zvítězili, ukazují, že se výhrou lze prosadit v celosvětovém měřítku. Finanční odměna ale za výhru v soutěži není.

Témata: Eurovize