Památník ticha - jaro a léto 2022

Publikováno: 13. května 2022 | autor Rudolf Stáhlich
Památník ticha

Milí přátelé a podporovatelé PAMÁTNÍKU TICHA,

naše kulturní aktivity probíhají stále ještě v největším brownfieldu našeho hlavního města. Čeká nás další letní a podzimní sezóna.

Prostředí, jež občas nazýváme smetištěm dějin, se však má v dohledné době začít měnit. Letos začne přestavba kolejového koridoru – náš úsek bude dobudován v roce 2024. Děláme vše pro to, aby i naše stavební práce na novém místě paměti srovnaly krok s proměnou města.

Boj o nový památník – BOHUŽEL… JE TO STÁLE SOUBOJ, je stále ještě otázkou investičního rozhodnutí, které se nestane bez velké politické podpory. Abychom ji posílili, děláme to, co považujeme za potřebné.

Připomínáme, organizujeme diskuse ve veřejném prostoru, hledáme závažné paralely.

Kontextualizace příběhů minulosti a událostí současných nám letos přišla naproti tím nejstrašnějším způsobem, válkou na Ukrajině. Pojmy o národech méněcenných a veřejné proklamace o tom, kdo má či nemá nárok na vlastní hranice či státnost, postavily na společný piedestal totalitní vůdce minulosti s autokraty dneška. Výstava NOVÝ SVĚTOVÝ POŘÁDEK, kterou právě instalujeme do Křížové chodby Karolina, pracuje s podobnými pojmy. Před osmdesáti lety o nové koncepci pro jihovýchodní Evropu hovořil Reinhard Heydrich, dnes podobná slova zaznívají z Moskvy. V obou případech je tato kolonizace dlážděna krví a masovou vraždou.

Zveme Vás proto na další seriál našich vzpomínání, veřejných diskusí i pietních koncertů.

Památník ticha v

Těšíme se na Vás a zdravíme jedním za základních hesel PAMÁTNÍKU TICHA:

BYLO BY OMYLEM SE DOMNÍVAT, ŽE TO NEJHORŠÍ UŽ SE STALO.

Pavel Štingl

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.