Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Mocný finiš Němců k úspěchu nestačil, úvodní vítězství berou Kanaďané

Favorizovaná Kanada vstoupila do mistrovství světa výhrou 5:3 nad Německem. Obhájci titulu si po dvou třetinách vypracovali "bezpečný" čtyřbrankový náskok, a přestože soupeři v závěrečné části zabrali a prostřednictvím přesilovek snížili, porážku odvrátit nedokázali. Dvěma brankami přispěl k triumfu zámořského celku ostrostřelec Pierre-Luc Dubois, Evropanům tři body talentovaného obránce Moritze Seidera nepomohly.

Kanaďané nechtěli připustit špatný vstup do turnaje jako loni v Rize, kde dokráčeli k triumfu i přesto, že úvodní tři střetnutí prohráli. Poslední neúspěšný zápas tenkrát sehráli právě s Němci (1:3). 

"Bylo to důležité vítězství. Odehráli jsme dobrý zápas," řekl webu IIHF obránce Thomas Chabot, který při své třetí účasti na šampionátu vede poprvé Kanadu jako kapitán. "Je velká čest nosit kanadský dres a role kapitána je bonus. Pro mě i moji rodinu je to výjimečné. Udělám pro tým všechno, co je v mých silách."

Hned po úvodním vhazování vyrazili do útoku, Cozens zpoza branky bekhendem našel volného Roye, který však ztroskotal na Grubauerovi.

Z vedení se radoval tým kouče Claudea Juliena v 9. minutě, kdy se z pozice mezi kruhy trefil přesně do levého horního rohu branky Sillinger. Odpovědět mohl Michaelis, ale v čase 17:22 zvýšili Kanaďané. Dubois střelou přes obránce Bittnera zamířil tentokrát do pravé šibenice.

V úvodu druhé třetiny se dostal do dobré střelecké pozice na pravém kruhu Schmölz, ale Thompson zasáhl. Ve 28. minutě už gólman Vegas přišel o čisté konto. Seiderovu střelu odvrátil jen k Michaelisovi, který puk pohotově dorazil.

V čase 31:37 při Soramiesově vyloučení nicméně Kanada opět odskočila. Royovu přihrávku poslal za Grubauera bruslí Dubois. Na uznání branky si musel počkat, než sudí Šír s Ansonsem situaci ověřili u videa.

Pykat šel hned po gólu Schmölz. Němci sice během jeho pobytu na trestné lavici odolali, ale šest sekund po skončení trestu zvýšil trefou z pravého kruhu Johnson. Ve 38. minutě navíc poslal Sanheim puk o mantinel Comtoisovi, který jej zadovkou vrátil za sebe Gregorovi a po jeho přesném zásahu už to bylo 5:1.

Utkání Německo - Kanada
zdroj: imago sportfotodienst

Po 73 sekundách třetí třetiny využil přesilovou hru pěti proti třem při trestech Roye a Lowryho Plachta, který z pravého kruhu trefil bližší horní roh branky. V pokračující klasické přesilovce mohl stáhnou ztrátu na rozdíl dvou branek Schmölz, ale šanci neproměnil.

Němci se ubránili při Wagnerově trestu a současné vyloučení Andersona a Geekieho jim nabídlo další výhodu pěti proti třem, kterou využil Seider. Kanada si ovšem výhru pohlídala i v závěrečné power-play soupeře.

"V zápasech proti týmům, jako je Kanada, se musí k úspěchu všechno sejít. Oni bohužel po našem snížení na 1:2 dali dva góly z přesilovek. Ukázali svou kvalitu. Dokázali jsme ve třetí třetině zareagovat a téměř jsme se vrátili do hry, ale přišlo to moc pozdě. Na výkonu ze třetí třetiny ale můžeme stavět," prohlásil německý gólman Philipp Grubauer.

Německo - Kanada 3:5 (0:2, 1:3, 2:0)

Branky a nahrávky: 28. Michaelis (Seider, Pföderl), 42. Plachta (Stützle, Seider), 53. Seider (Stützle, Pföderl) - 9. Sillinger (J. Anderson, Lowry), 18. Dubois, 32. Dubois (N. Roy, Batherson), 34. K. Johnson (Mercer, Chabot), 38. Gregor (Comtois, Sanheim). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Šír (ČR) - Davis (USA), Špůr (ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 2:2. Diváci: 4632.

Německo: Grubauer - Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Wissmann, Wagner, Bittner - Stützle, Plachta, Ehliz - Michaelis, Pföderl, Noebels - Loibl, Schmölz, Fischbuch - Kastner, Soramies, Ehl. Trenér: Toni Söderholm.

Kanada: Thompson - Whitecloud, Chabot, Sanheim, Severson, Holden, Mayo, Graves - N. Roy, Cozens, Dubois - Lowry, Sillinger, J. Anderson - Mercer, Batherson, K. Johnson - Geekie, Comtois, Gregor. Trenér: Claude Julien.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články