Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Vinné menu z různých koutů republiky

Tentokrát jsme pro trojici vín nezvolili žádné sjednocující téma, výběr je velmi pestrý. Takový, který se může uplatnit i na lecjaké degustaci či jako doprovod tří chodů pokrmů v restauraci nebo i doma. Jde přitom o vína z různých podoblastí a spíše menších, i když ne zcela neznámých vinařství.

Pét-nat Fauna Jaguár Vinařství Tomčala, Sylvánské zelené Vinařství Zimolka, Pinot noir Bettiny Lobkowicz

Tip čtenářů – Fauna – Jaguár 2021 pét-nat, Vinařství Tomčala

Čím jiným začít vinné menu než bublinami. Tyto jsou ve specifické kategorii pét-nat, která existuje zatím mimo oficiální zákony a vyhlášky. Technologie výroby totiž například vyžaduje, aby byl pét-nat kalný. Perlivé víno vyrobené prvotním kvašením v lahvi je tak vždy oficiálně zařazeno do kategorie vín zemských, ale i zde podobně jako všechna přírodní vína jen s přimhouřením všech očí dozorujících orgánů.

Menší kobylské vinařství Tomčala v ročníku 2020 plně převzal do rukou Patrik Eliáš. První ročník s produkcí 15 000 lahví se mu hodně povedl a ohlasy naznačují, že ročník 2021 bude u vínomilců minimálně stejně úspěšný. Kromě bílých a červených vín mají místo v sortimentu i „bubliny". Ať už je to v podobě perlivých vín frizzante nebo právě v pét-natu.

Etiketa série Fauna tentokrát zobrazuje Jaguára a skrývá se pod ní cuvée z Mülleru Thurgau, Neuburského a Irsaie Oliver. „Asi zatím nejlepší pét-nat, co jsem pila. Je to dáno tím, že se nejedná o primární kyseláč, ale o nádherně krémovou až smetanovou záležitost s příjemným ovocným podkresem. Je ho doslova plná huba," rozplývala se Wiki, která mu udělila 87 bodů.

Tip čtenářů – Sylvánské zelené 2021 zemské víno, Vinařství Zimolka

Charakterově v podobném duchu pokračujeme druhým chodem. Opět jde o mladé šťavnaté víno, v tomto případě klasické bílé a bez bublinek. I když disponuje výraznější porcí zbytkového cukru, takto za mlada s velmi svěží kyselinkou se jej daří celkem zakrýt. Proto může být i dobrým společníkem k jídlu. Osobně bych si představil zeleninové saláty, chřest nebo drůbeží maso v lehkých úpravách.

Vinařství Zimolka sídlí v Mutěnicích a je zde jedním z podstatných hybatelů turistického ruchu, majitelé totiž zároveň provozují síť penzionů. Proto také ví, za čím se do Mutěnic jezdí nejvíce a suchá vína to nejsou. Většinou ale cukry dokáží dobře skloubit s již zmiňovanou kyselinkou a nabídnout tak návštěvníkům žádaný projev.

U Sylvánského zeleného ročníku 2021 se to navíc spojilo s příjemnou a odrůdovou aromatikou. Víno tak nepůsobí navoněně. „Vůně ovocná, bílá broskev, angrešt, posečená louka, citrusy, kořenitost. Chuť nasládlá, ovocná, mladá, lehce nimerální s nádechem medu s lehce hořkou grepovou a kořenitou dochutí," napsal Altroj. Lea doplňovala: „Příjemné, krémové, pečené jablko, rozkvetlé broskvoně, sladké tóny, bílý pepř, šťavnatá kyselinka." Byla také ve svém hodnocení o dva body výše, sylvánu jich dopřála 85.

Tip čtenářů – Pinot noir Barrique Selection 2015 jakostní, Bettina Lobkowicz

Elegantní červené na závěr jako pomyslný vrchol menu. Pinot noir si určitě místo takto na závěr zaslouží a můžete si jej vychutnávat samotný, klidně po celý večer. Neztratí se nicméně ani s jídlem. Můžete k němu třeba jenom „zobat" sýry s bílou plísní nebo polotvrdé zrající nebo si dopřát plnohodnotný pokrm z kachny, pernaté zvěře, případně hub. Jako první ale vytane na mysli určitě klasický francouzský recept kohout na víně.

U mělnického vinařství Bettiny Lobkowicz by se asi nedalo s určitostí použít ani jednoho z přízvisek zmíněných v perexu. Malé rozhodně není, produkce už překročila 100 000 lahví, a tak se optikou ČR řadí mezi střední vinařství. A díky jménu své majitelky nebude ani neznámé. I když je určitě spousta běžných konzumentů, kteří na víno z tohoto vinařství ještě nikdy nenarazili, rozvětvený rod Lobkowiczů má jméno na vinětě hned u tří různých vinařství, takže „reklama" je zaručena.

Jakostní Pinot zrající v kombinaci nových a starších barikových sudů se stal špičkou produkce Bettiny Lobkowicz. K patnáctce v dobré kondici se dostal Werther78: „Velmi milé překvapení. Víno jsem pil i před cca 3 lety a to nebyl žádná zázrak, v mezidobí dozrálo do krásy! Aroma ostružin a švestek. V chuti navíc čokoláda. Hladké, vyvážené, moc příjemné," rozplýval se. To mu závidíme, bohužel jsme neměli v redakci na stejně dobrou kondici lahve před rokem při testu štěstí. Jeho 87 bodů je výbornou známkou.

Komentáře

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 80271

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře