InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Goldies Párty s DJ Hobo

    pátek 29.3 22:00 - Hradní sklípek, Strakonice

  • Velikonoční farmářské trhy s ukázkami pletení z proutí

    pátek 29.3 9:00 - Drahkov

Zobrazit všechny události
 

Obraz filmové postavy Johna Wicka poskládali z 20 tisíc hracích kostek

Zdeněk Polák a Václav Profant u svého uměleckého díla. , Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

Zdeněk Polák a Václav Profant u svého uměleckého díla.     Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

PÍSEK - Mladí kluci v Písku postavili obraz filmového zabijáka Johna Wicka ze stejnojmenného amerického thrilleru. Fanoušci herce Keanu Reevese na to šli netradičně - portrét filmového zabijáka seskládali z 20 tisíc hracích kostek. Tvůrci obrazu jsou 27letý Václav Profant a 24letý Zdeněk Polák.

Obraz vyrostl na místě, které autoři nechtějí pro ochranu díla zveřejňovat. Nebylo prý ale lehké najít prostor, kam se na výšku jejich dílo vejde. Obraz se jmenuje John W. „Něco podobného jsem měl v plánu několik let. Nechali jsme se inspirovat jedním kanadským umělcem," zmínil Václav Profant.

Práce trvala několik týdnů. „Jen na kostky jsme čekali půl roku. Měly přijít během dvou týdnů, ale nakonec se na ně čekalo čtyři měsíce. V obraze jich je 20 040," připomíná Zdeněk Polák. Autoři popsali, že pro tako velké množství kostiček oslovili přímo výrobce.

„Nejdříve jsme chtěli kostky od evropského výrobce, ale po oslovení polské firmy jsme zjistili, že cena je pro nás bohužel nereálná. Nakonec jsme kostky objednávali z Číny," říká Václav Profant. Obraz stavěli od začátku února a paradoxní je, že s grafickou tvorbou se doposud nezabýval ani jeden z nich. V poslední letech pobývali, pracovali a cestovali v zahraničí.

Obraz má 280 centimetrů na výšku a 205 centimetrů na šířku. „Bylo těžké sehnat prostory, kde by se dal obraz stavět, hledali jsme celkem dlouho. Také jsme se snažili držet náklady co nejníž," shodují se oba mladíci. O motivu obrazu měli jasno. „Chystali jsme ho na premiéru čtvrtého filmu o Johnu Wickovi, která mělo být letos v květnu. Nakonec ji posunuli na březen příštího roku, takže je ještě čas obraz dostat tam, kam potřebujeme," říká trochu tajemně Václav Profant.

Cílem je premiéra filmu v USA, případně některé americké casino, kino či soukromý sběratel. Představení veřejnosti v Písku se neplánuje kvůli velikosti obrazu. „Kontaktovali jsme také Agentu Dobrý den, abychom obraz registrovali pro český rekord. Jenže za registraci a propagaci chtěli přes sedm tisíc. Když jsem je kontaktoval, jestli je možná registrace na dálku, už neodpověděli. Původně totiž chtěli obraz vystavit v jejich pelhřimovském muzeum," popisuje Václav Profant.

Desku, na které jsou kostky poskládané, vyráběla na zakázku pražská firma. Tvůrci staví také box na přepravu obrazu. „Více než tvorba designu nám dělalo problémy to, že každá kostka je z výroby malinko jiná, protože má odchylku. Když se jich do řady posadí tolik, udělá to neplechu. Podle toho se musel vyrábět rám," zmiňuje Zdeněk Polák. Tvorba linií a stínování se tvoří jen otáčením kostiček na potřebný počet bílých teček. Cena jedné kostky se podle autorů pohybuje od dvou do osmi korun.

Václav Profant říká, že postava Johna Wicka je oblíbená. „Máme rádi herce Keanu Reevese. Líbí se nám, jak se chová. Už rozdal 31 milionů dolarů na charitu," dodává Václav Profant. Slavného herce také kontaktovali e-mailem a čekají na reakci. Jak se jim bude při plnění snu dařit, to bude redakce sledovat.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Aha 

    Reagovat

     

    Obraz filmového padoucha Johna Wicka? On je v té sérii za padoucha? Aha, tak to potom ty filmy celou dobu vnímám špatně.

    Vloženo 14.5.2022 14:18:46

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace