Jezte jako králové: Jaké pokrmy měl rád Karel IV. a co nejvíc milovala Marie Terezie?

14. května 2022 • 00:00

Bohatá šlechta se v historických dobách na jídle rozhodně nešidila a stoly se často prohýbaly pod tíhou nejrozličnějších pokrmů a nápojů. Už ve středověku bylo jídlo překvapivě pestré a podávalo se v několika chodech. Na čem si rád pochutnával Karel IV. nebo o čtyři století později Marie Terezie?

Karel IV. jedl hodně a rád

Jídelníček otce vlasti Karla IV. hodně ovlivnilo křesťanství. Ve 14. století se věřilo, že kvalitnější a zdravější ingredience jsou ty, které rostou blíže Bohu, tedy k nebi, a naopak to, co roste pod zemí, tedy kořeny nebo hlízy, je blíže peklu, a tudíž nehodnotné. V jídelníčku panovníka tedy chyběla kořenová zelenina, naopak si často dával ryby, zvěřinu nebo ovoce. A také miloval chleba, hlavně bílý, který si prý mazal na prst vysoko máslem. V jídle se rozhodně nešidil, ale na jeho postavě to nebylo znát, protože denně cvičil a byl také vášnivý lovec. V jídelníčku se tedy často objevovalo srnčí, kachny, koroptve, zajíci, kančí nebo hovězí maso a také slepice, husy a kachny.

Video se připravuje ...

Hostiny měly několik chodů i mezichodů

V době, kdy v českých zemích vládli Lucemburkové, se zpravidla jedlo jen dvakrát denně. O Karlu IV. je známo, že jedl kolem 10. a pak až kolem 18. hodiny. Na královském dvoře se často konaly zvěřinové hody, které zahrnovaly mnoho chodů, a dokonce i mezichodů, a v královské kuchyni byl velmi výrazně znát vliv Itálie a Francie, kde měl Karel IV. možnost ochutnat místní speciality. Podávaly se paštiky (například s kaštany, sušenými slívami a lístky levandule), husté polévky, zvěřinové pečínky, ryby s mandlovou nádivkou, luštěninové kaše nebo nadívaná drůbež. Panovník měl v oblibě zejména hustou polévku s masem (Brouet), masové krokety (Rissoles) nebo ragú z dušeného masa (Mortes).

Karel IV. Karel IV. • Autor: profimedia.cz

Dobré jídlo bylo třeba zapít dobrým vínem, které bylo na dvoře Karla IV. velmi oblíbené, zejména burgundské nebo z Porýní. Právě z Francie přivezl Karel IV. vinnou révu i do českých zemí, nechal ji zde vysadit a založil tak tradici českého vinařství. Byl také velkým znalcem piva, medoviny a moštu.

Užitečná doporučení ohledně jídelníčku Karla IV. vydal lékař mistr Havel ze Strahova ve svém spisu Životospráva pro císaře Karla IV.: „V zimě buď dáváno jídlo tučné a hodně (ale jednou) a to co se chýlí k teplotě. Na jaře však prospívá jídlo mírné, ale jež se chýlí k skrovnosti pro naplnění v zimě. V létě prospívá jídlo subtilní, chýlící se k studenosti a nebudiž dáváno mnoho najednou. Na podzim buď dáván pokrm v malém množství a má se chýliti k teplému a vlhkému.“ Je otázkou, nakolik panovník tato doporučení dodržoval. Opulentní obědy a večeře svědčí spíše o opaku.

Karel IV. byl vášnivým lovcem a na jeho stole bývala často zvěřina Karel IV. byl vášnivým lovcem a na jeho stole bývala často zvěřina • Autor: iStock

Abyste si udělali dokonalou představu o tom, co měl nejznámější český král a římský císař na talíři, přečtěte si, co podle dochovaného francouzského receptáře Le Viandier poobědval a povečeřel spolu se svým synem Václavem IV. při jejich zimní cestě do Francie v roce 1378:

Oběd

první chod – polévka na německý způsob s mandlemi, zajíc načerno, malé paštiky, hovězí maso

druhý chod – pečeně na více způsobů, žlutá omáčka, čerstvé mandlové mléko, norské pirožky (jakési placky plněné masem, sýry a ovocem) a lombardské koláče

mezichod – kančí ocásek

třetí chod – růžová polévka, housata a tuční kapouni se žampiony a drůbeží omáčkou, pšeničná kaše s vejci a zvěřina

mezichod – slepice dozlatova vypečené, zelené a žluté omáčky, masové knedlíčky

Večeře

první chod – slabý vývar z kančího masa, bílá polévka s vejci, ragú z králíka a říční house, omáčka v misce z chlebové kůrky

druhý chod – pečeně na více způsobů, pečivo s masovou náplní z králíků a tučných kapounů, tvarované drobné pečivo, mořský okoun s bílou a zelenou omáčkou

třetí chod – zelené a žluté palačinky, sladké koláče a drobné pečivo, jemná zelená omáčka, housátka v kořeněné omáčce, takzvané šalše

dezert – ořechy, slazené hrušky a zelená jablka, pamlsky a pokroutky

Marie Terezie Marie Terezie • Autor: profimedia.cz

Velká labužnice Marie Terezie

Marie Terezie byla rozhodně nepřehlédnutelnou dámou nejen díky svému charakteru, ale i postavě. Jediná žena na českém trůně musela vládnout půlce Evropy, navíc přivedla na svět 16 dětí, a tak není divu, že potřebovala někde čerpat energii, ideálně z dobrého jídla. V 18. století už bylo obvyklé jíst tři jídla denně a panovnice si je dokázala náležitě užít. Ona i její manžel František I. Štěpán Lotrinský byli vyhlášenými labužníky. Milovali hlavně grilované ryby doplněné zeleninou a sladké dezerty. K obědu bývala většinou polévka a masitý chod, večeře pak bývaly i bohatší. Malou ukázku toho, na čem si vrchnost v té době pochutnávala, nabízejí dobové záznamy. Během návštěvy Marie Terezie a jejího chotě v maďarském městě Vác v roce 1764 se například podávala polévka z kapouna (vykleštěný mladý kohout), grilované ryby se zeleninou a jako dezert pečená jablka se skořicí a medem. To vše se zapíjelo muškátovým vínem.

Čokoláda jako vášeň

Velkou zálibu měla Marie Terezie ve sladkostech. Milovala hlavně čokoládu, sušené a kandované ovoce a sladké tokajské víno. O čokoládě později dokonce prohlásila, že je její největší vášní. Horkou čokoládu, která byla v té době v módě, si dopřávala každé ráno. Chcete jíst jako císařovna? Uvařte si oblíbenou čokoládovou polévku Marie Terezie, kterou si dávala na zámku Schloss Hof, kde trávila spoustu času.

Marie Terezie milovala čokoládovou polévku Marie Terezie milovala čokoládovou polévku • Autor: iStock

Čokoládová polévka Marie Terezie

Co budete potřebovat:

  • kousek másla
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • mletou skořici
  • 100 g hořké čokolády
  • cukr

V hrnci rozpusťte kousek másla, zasypte ho hladkou moukou a restujte za stálého míchání, až začne mouka hnědnout. Zalijte ji trochou studeného mléka a rozmíchejte dohladka. Pak přilijte zbytek mléka a přiveďte k varu. Přidejte mletou skořici a čokoládu rozlámanou na kousky a zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nakonec polévku dochuťte podle potřeby cukrem.

Nutno dodat, že přemíra dobrého jídla a sladkostí nezůstala bez následků a panovnice notně nakynula, přestože ji její osobní lékař Gerhard van Swieten neustále nabádal ke střídmosti. Když ho neposlechla, vyřešil to velmi efektivně. Přinesl si na jednu hostinu kbelík a naházel do něj stejné porce, jaké Marie Terezie snědla. To vše pak zalil vínem, pivem, kávou a panákem likéru a ukázal panovnici se slovy: „Takto to vypadá ve vašem žaludku, Vaše Veličenstvo!“ Na císařovnu tato názorná demonstrace prý udělala velký dojem a traduje se, že se od té chvíle začala stravovat o poznání střídměji.

Video se připravuje ...

 

Autor: AK