Jaké stromy a keře na jaře prořezat, aby vám i nadále zdobily zahradu?

Sponzorované odkazy:

Jaké stromy a keře na jaře prořezat, aby vám i nadále zdobily zahradu?

Na jaře máme všichni spoustu práce na zahradě. Je třeba zasadit zeleninu, okrasné květiny, postarat se o trávník, připravit zahradní nábytek, zkontrolovat gril, připravit terasu a v neposlední řadě je důležité některé keře a stromky prořezat, aby byly krásné a ovocné stromy nám dobře plodily.

To je jedna z nejméně oblíbených činností. Co si budeme povídat, ne každý má oko na to, aby vytvořil dokonalou korunu budoucího majestátního stromu, když to s prořezáváním stromu, či keře přeženete, můžete jej na dlouhou dobu poškodit, či vám dokonce seschne. Komu by se do tak důležité práce chtělo.

Pokud si nejste jistí jak na to, pozvěte si alespoň napoprvé k vám na zahradu odborníka. Může vám rovnou i některé stromky naroubovat. Odkoukáte od něj techniku, necháte si poradit a zkusíte to sami třeba příští rok.

Proč je prořezávání stromků důležité?

Prořezání má pro stromky a keře spoustu benefitů. Není to jen o tom, abychom měli pod kontrolou růst našich stromů, aby nám příliš nestínily, nebo nezasahovaly sousedům do zahrady. Kvalitně provedené prořezání udržuje stromy a keře zdravé, světlo, vláha a vzduch se dostane ke všem větvím, pomůže to předcházet hnití a některým škůdcům a plísním. Pozor na to, v jakém období růstu prořezávání provedete. Mělo by se prořezávat dříve, než se začnou tvořit poupata. Některé rostliny se prořezávají až na podzim. Záleží na tom, jaké keře a stromky máte na vaší zahrádce.

Uříznout byste měli okamžitě větve, u kterých máte podezření, že jsou zlomené, nějak poškozené, či nemocné. Nemusíte čekat na optimální období. V takovém případě platí, čím dříve, tím lépe. Nemocné větve neházejte do kompostu, ať si škůdce neroznesete po celé zahradě, ale raději je spalte.

Kvetoucí keře

Pokud máte na zahradě keře, které kvetou v létě, začněte je prořezávat brzy na jaře. Před tím, než začnou pučet a růst. Například všechny růžové keře takovou péči ocení. To platí i o všech popínavých a plazivých rostlinách jako je okrasná vinná réva, či břečťan. Těmto rostlinám prospěje, pokud je pokrátíte dříve, než se u nich objeví první listy.

Trvalky

Stálezelené keře a okrasné stromy se prořezávají zejména kvůli tvaru a zpomalení růstu. U jehličnanů je údržba jednodušší, než například u ovocných stromků. U nich musíte myslet i na stáří větví a pravděpodobnost, že starší větev unese úrodu ovoce. Chybu neuděláte, když po prořezání, některé nízko položené větve rovnou podložíte, ať to nemusíte řešit na poslední chvíli, až budou větve plné zrajících jablíček. U ovocných stromů je třeba prořezávání provést dříve než nasadí pupeny, abyste zbytečně nepřišli o úrodu.

Co naopak na jaře neřezat

Všechny keříky a rostliny, které kvetou brzy na jaře, ostříhejte raději až po odkvětu – tedy nechte to až na podzim. Jinak budete riskovat, že se letos okrasných květů nedočkáte. Navíc by vám mohla taková rostlina uvadnout úplně. A to při dnešních cenách okrasných dřevin vůbec nepotěší. Nejste-li si jistí, zda se u konkrétní rostliny do prořezávání pustit, či nikoliv, koukněte se do nějaké knihy pro zahrádkáře, či si o ní najděte informace na internetu. Existuje i spousta videí, například na Youtube, které vám poradí i nejrůznější triky, jak vlastně na to.

Článek Jaké stromy a keře na jaře prořezat, aby vám i nadále zdobily zahradu? byl publikován 14. května 2022 v 08.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...