Jak vybrat rýč

Rytí nepatří mezi zahrádkáři zrovna mezi ty nejoblíbenější činnosti. Možná je to ale proto, že jste ještě nenašli ten vhodný rýč pro vás a vaši zahradu. Není totiž rýč jako rýč. Představíme několik různých druhů rýčů, ukážeme vám, na co si dát při výběru rýče pozor a na závěr vám dáme několik užitečných tipů na správné rytí. Taky zjistíte, že rýč nemusíte nutně používat jenom na rytí záhonků na začátku nebo konci sezóny, ale že ho využijete dokonce i celoročně. Tohle a ještě mnohem více se dozvíte v našem detailním článku o rýčích.

Recenze – rýče

Fiskars Solid 131413
Gardena NatureLine 17000-20
Fiskars Ergonomic 131410
Fiskars XACT 131482
Festa Steel 61006
Zjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenu
Typšpičatýrovnýšpičatýšpičatýšpičatý
Tvar rukojetiDYYDD
Délka (cm)117117125108120
Hmotnost (g)1 8201 9801 8701 9001 750
Šířka čepele (cm)181719,51919
Hloubka čepele (cm)2925242928
Materiál čepeleocelocelocelocelocel
Materiál násadyoceldřevoocel, FiberCompocelocel, plast
Materiál držadlaplastdřevoplastFiberComp, SoftGripneuvedeno
Uchycení čepele s násadousváření2 nýtysvařenísvařenísvaření
Hodnocení
celkem
96 %
95 %
93 %
89 %
84 %
 Zjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenu

Fiskars Solid 131413 (1003455)

Typšpičatý
Tvar rukojetiD
Délka117 cm
Hmotnost1 820
Šířka čepele18 cm
Tvrdostneuvedeno
Hloubka čepele29 cm
Materiál čepeleocel
Materiál násadyocel
Materiál držadlaplast
Uchycení čepele s násadousváření

Fiskars Solid 131413 (1003455) je univerzální rýč, který má pracovní část vyrobenou z kalené bórové oceli, má špičaté ostří a plastové madlo ve tvaru písmene D. Aby byla u rýče zaručena dlouhá životnost, je ocelová násada s kruhovým průřezem svařena s čepelí. Barevné provedení v antracitové a oranžové kombinaci je zkrátka typické pro značku Fiskars. Využijete ho na:

  • kopání děr,
  • sázení rostlin,
  • zarovnání záhonů a další práce s půdou.

Poradí si i s tvrdší půdou nebo kořeny. Díky zvolenému materiálu, sklonu rýče, nízké hmotnosti, ale přitom dostatečné pevnosti a tvaru násady se vám bude s rýčem snadno pracovat. Jediným mínusem může být pro vyšší zahrádkáře jeho krátká násada.    

Zjistit cenu

2) Fiskars Ergonomic 131410

Typšpičatý
Tvar rukojetiY
Délka125 cm
Hmotnost1 870
Šířka čepele19,5 cm
Tvrdostneuvedeno
Hloubka čepele24 cm
Materiál čepeleocel
Materiál násadyocel, FiberComp
Materiál držadlaplast
Uchycení čepele s násadousvaření

Fiskars 131410 má čepel vyrobenou z bórové oceli, která je přivařena k násadě, takže se ani po neúnavném rytí nezačne časem viklat. Násada je taktéž z oceli, má oválný průřez a v místě úchopu je potažená materiálem FiberComp, díky kterému je rýč lehčí. Držadlo má kapkovitý tvar ve tvaru písmene Y. Čepel i držadlo jsou mírně nakloněné k násadě, aby se s rýčem pohodlněji pracovalo a vás po práci nebolela záda a ramena. Díky špičaté čepeli s ním můžete rýt i kamenité, jílovité nebo jiné druhy tvrdší půdy.

Zjistit cenu

3) Gardena NatureLine 17000-20

Typrovný
Tvar rukojetiY
Délka117 cm
Hmotnost1 980
Šířka čepele17 cm
Tvrdostneuvedeno
Hloubka čepele25 cm
Materiál čepeleocel
Materiál násadydřevo
Materiál držadladřevo
Uchycení čepele s násadou2 nýty

Zjistit cenu

Gardena 17000-20 je k dostání v antracitové a tyrkysové barevné kombinaci, která je typická právě pro značku Gardena. Rýč má pracovní plochu z oceli, která je zakončená výstupkem s chráničem pro došlap bez toho, aniž by během rytí sklouzla noha z rýče. Tyto velké nášlapy navíc umožňují zapíchnutí rýče do země větší silou. Tvarovaná násada je vyrobená z jasanového dřeva, rukojeť je ve tvaru písmene D. Rýč se tak lépe drží a dobře se s ním pracuje. Oproti ostatním recenzovaným rýčům má tento 2 nýty, které spojují čepel s násadou. Vzhledem k rovnému tvaru pracovní plochy se hodí spíše na rytí, kopání, kypření, přehazování půdy a jiné práce s lehkou zeminou. Co se ceny týče, za tento rýč si oproti výše zmíněným ale připlatíte jednou tolik.

4) Festa Steel 61006

Typšpičatý
Tvar rukojetiD
Délka120 cm
Hmotnost1 750
Šířka čepele19 cm
Tvrdost40 HRC
Hloubka čepele28 cm
Materiál čepeleocel
Materiál násadyocel, plast
Materiál držadlaneuvedeno
Uchycení čepele s násadousvaření

Festa Steel 61006 je ergonomicky tvarovaný špičatý rýč s ostrou hranou, který je ideální na práci s trávníkem i tvrdou půdou. I přes to, že se jedná o celokovový rýč, vyznačuje se svou lehkostí. Násada s kruhovým průřezem má na sobě pěnový návlek, pomocí kterého se rýč dobře drží a při práci tak nevyklouzává z ruky. Pracovní část má nášlapnou plošku. Držadlo je ve tvaru písmene D. Čepel je svařená k násadě, aby se zabránilo viklání i po tvrdší práci s rýčem. Seženete ho v šedé a antracitové barevné kombinaci. Rýč Festa Steel 61006 překvapí nízkou cenou a přesto kvalitním zpracováním.

Zjistit cenu

5) Fiskars XACT 131482

Typšpičatý
Tvar rukojetiD
Délka108 cm
Hmotnost1 900
Šířka čepele19 cm
Tvrdostneuvedeno
Hloubka čepele29 cm
Materiál čepeleocel
Materiál násadyocel
Materiál držadlaFiberComp, SoftGrip
Uchycení čepele s násadousvaření

Fiskars XACT 131482 je špičatý ergonomický rýč, který je ideální pro rytí v kamenité, jílovité nebo jinak tvrdé půdě. Poradí si také s přesekáváním kořenů. Čepel je vyrobena z oceli a je napevno přivařená k násadě. Nášlapná plocha je opatřena vrstvou proti smeknutí nohy při práci s rýčem. Držadlo je vůči násadě mírně nakloněno. Je do tvaru písmene D a navíc je měkčené, takže se vám s rýčem bude pohodlně pracovat. Rýč se prodává v stříbrné, černé a oranžové barevné kombinaci. Vzhledem ke svojí délce je rýč ideální pro lidi s výškou mezi 160 a 175 cm. Pokud jste ale vyšší, můžete si pořídit jeho většího bratra ve velikosti L. Oproti rýčům v recenzích výše je tento rýč více robustní a těžší. Je opravdu hodně kvalitní a skvěle se s ním pracuje, ale počítejte s mnohonásobně vyšší investicí.

Zjistit cenu

Vítěz testu

Určit vítěze testu je vždy poněkud obtížné. Určitě znáte rčení, že není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. A podobně bychom mohli toto rčení aplikovat i na produkty.

Na základě stovek pozitivních recenzí na internetu však můžeme s klidným srdcem poukázat na favorita, kterým je rýč Fiskars Solid 131413 (1003455). Většina lidí však požaduje výrobek za nižší cenu, ale ne na úkor kvality. Tyto požadavky rýč splňuje. Jedná se navíc o nejprodávanější rýč na českém trhu. Značka Fiskars je zkrátka špičkou v oblasti zahradničení.

Z čeho se skládá rýč?

Klasický rýč se skládá z čepele (tzv. list rýče), násady a rukojeti (madla). Součástí listu je nášlapná ploška, která usnadňuje práci při rytí, protože čepel zajede snadněji do půdy. Dříve byla čepel vyrobená z kovu a násada ze dřeva. V tomto klasickém provedení seženete rýč samozřejmě i dodnes, ale vyrábí se čím dál častěji i rýče celokovové, s plastovými držadly, teleskopické apod. Části spojující list s násadou se říká tulej. Jejím úkolem je celé nářadí zpevnit. Proto by tulej neměla být příliš krátká, jinak by se rýč mohl snadno zlomit.

Jak vybrat rýč?

Rýč patří mezi hojně využívané zahradnické nářadí. Rozmanitý výběr je mnohdy spíše ke škodě, protože značně tu správnou volbu nástroje znesnadňuje. Před samotnou koupí je důležité nad výběrem pouvažovat a nerozhodovat se podle ceny nebo značky. Na co byste se měli zaměřit při výběru vhodného rýče?

Zakončení pracovní části podle typu aktivity

Ze všeho nejdřív si musíte ujasnit, na jakou práci budete rýč potřebovat. Teprve potom můžete rýče filtrovat dle dalších níže popsaných parametrů. Zvolte pracovní část podle toho, nejen na jakou práci budete rýč potřebovat, ale i s jakou půdou budete pracovat.

a) zaoblený – Využijete je pro práci s lehkou půdou. Je vhodný na rytí a přerývání zahrady nebo trávníku.

b) rovný – Hodí se na vyrývání keřů a stromů, zarovnávání trávníků, práce s písčitou půdou nebo na úpravu záhonů. Využít je však můžete i ve stavebnictví. Vzhledem ke svému tvaru totiž naberou více materiálu.

c) špičatý – Je vhodný pro práci s tvrdou půdou jako je například kamenitá nebo jílovitá. Mají hlubší záběr, hodí se proto také pro hloubení děr.

d) úzký – tzv. sakovák/sachovák/štychar – Tento rýč má úzký protažený tvar a je určený pro výkop rýh, kanálů, potrubí nebo pro hloubení jiných užších jam. Využijete ho ale i při sadbě stromů, výkopu sloupků nebo vyrývání zeleniny. Název sakovák nebo také sachovák, který označuje rýč s úzkou čepelí, vznikl podle tradiční německé značky Sack. Můžete se setkat i s názvem štychar.

e) rycí vidle – Rycí vidle jsou jakousi kombinací rýče a vidlí. Navíc proto nabízí širokou škálu využití. Rycí vidle jsou určené k rytí, kopání, kypření půdy, provzdušňování trávníku, nabírání hromad rostlinného materiálu, přehazování kompostu, rozbíjení tvrdých hrud země apod. Jsou vhodné dokonce i tam, kde se již nachází rostliny, protože jsou vidle šetrné k jejich kořenům. Nepřeryjí oddenky plevele, a tudíž z nabrané zeminy vybereme větší části plevelů s podzemními oddenky. Navíc se snadno zapíchnou do země.

Materiál čepele

Čepel (tzv. list rýče) bývá nejčastěji vyrobený z oceli, která se vyznačuje kvalitou a dlouhou životností. Poradí si hravě s tvrdou půdou. Můžete se ale setkat také s odlehčenou čepelí z tvrzeného hliníku, který se hodí spíše do lehkých a písčitých půd. Vyhněte se čepelím z plechu. Tento materiál toho moc nevydrží a má tendenci se ohýbat při kontaktu s kamením.

Materiál násady

Násady by měly být pružné a hladké. V dnešní době bývají vyrobené z různých kovů a kvůli pohodlnější manipulaci ještě bývají potažené plastem nebo jsou celé rovnou z odolného plastu. Stále jsou oblíbené i násady dřevěné; nejčastěji z jasanového nebo bukového dřeva. Ty jsou ovšem náročnější na údržbu.

Délka násady

Vždy byste měli zvolit rýč podle výšky člověka, který s ním bude pracovat. Nejkratší rýče mají násadu cca 60 cm dlouhou, ty nejdelší se pohybují v délce okolo 150 cm. Výška nářadí by v případě rýče měla sahat lehce pod prsa člověka, který s rýčem bude pracovat. S krátkou násadou rýče se budete při rytí hrbit, což jednak způsobuje větší namáhavost při práci, ale také může způsobovat i bolesti zad. Pokud si nevíte rady s výběrem, můžete si vyzkoušet online test, který vám doporučí délku násady s ohledem na vaši výšku.

Jestliže hodlá rýč používat více osob s velkými rozdíly ve výšce a zároveň nechcete kupovat několik různě dlouhých rýčů, můžete zvolit rýče s teleskopickou násadou. Nastavíte s ní vždy velikost podle aktuální potřeby člověka. Za rýč s teleskopickou násadou si však budete muset připlatit.

Tvar madla

Výběr rýče podle tvaru horní násady je otázkou vkusu. Nejčastěji bývá madlo zakončené do tvaru písmene T, D a Y. Násada ve tvaru písmene T se vyznačuje nižší cenou i nižší hmotností. Násady ve tvarech písmen D a Y bývají odolnější, pevnější, dobře se s rýči manipuluje, ale naopak mají vyšší hmotnost.

Hmotnost rýče

Váhu rýče vybírejte podle toho, kdo s rýčem hodlá pracovat. Lehké rýče ocení především dámy, děti, teenageři, senioři apod. Právě proto bývají lehké rýče označovány jako dámské, junior nebo senior. Ty nejlehčí rýče se ale vyznačují menší pracovní plochou. Myslete také na to, že čím lehčí rýč, tím náchylnější může být ke zlomení.

Ergonomie

Spousta výrobců se zaměřuje na vylepšení nářadí tak, aby se vám s ním lépe pracovalo, a vy jste se s ním moc nenadřeli a nebolel vás z nich celý člověk. U rýčů se o ergonomii bavíme v souvislosti se zahnutou násadou, sklonem čepele nebo rukojeti k násadě apod.

Kvalita zpracování a záruka

Rýč musí mít kvalitní pevné spoje. Naopak nesmí mít nikde žádné viditelné vady. Můžete si pořídit rýče s prodlouženou zárukou na 5 let. Někteří výrobci dokonce poskytují záruku na 10, 25 let nebo dokonce záruku celoživotní.

Informace o výrobku

Před koupí si zjistěte o výrobku co nejvíce informací. Dejte na doporučení zkušeného zahrádkáře, projděte si internetové diskuze nebo na nezávislé recenze na internetu. Třeba jako jsou ty naše.

Cena

Samozřejmě si musíte ujasnit, kolik chcete do rýče investovat. Vyhnout byste se měli extrémně levným rýčům, které mohou v sobě skrývat různé nedostatky, jako jsou například nekvalitní spoje nebo nekvalitní výrobní materiál. Naopak můžete ale zjistit, že někdy zaplatíte vyšší cenu jen za značku, ale ve finále toho dražší rýč umí stejně jako nějaký levnější. Cenově se rýče pohybují od cca 200,- (přičemž jen samotnou čepel bez násady seženete dokonce ještě levněji) až po cca 5 000,-.

Značka

Můžete si samozřejmě koupit no name rýč. Pokud ale nechcete riskovat jeho zlomení po prvním kopnutí do země, rozhodně se vyplatí zainvestovat do nějakého od kvalitního výrobce zahradnického nářadí. O jednotlivých výrobcích si můžete přečíst dále v článku.

Ostatní

V tomto bodě stručně shrneme, nad čím dalším můžete při výběru rýče uvažovat. Možná to bude znít vtipně, ale i spousta zahrádkářů se rozhoduje podle designu. I obyčejný rýč jejich oku prostě musí lahodit. V tomto případě se však nebavíme jen o kombinaci barev, ale také o celé konstrukci a použitém materiálu. Neméně důležitou roli také hraje ovládání rýče. Nemusí být jen manuální, ale také elektrický nebo benzínový.

Typy rýčů

Typy rýčů se odvíjí podle vzhledu, způsobu použití, materiálu apod. Při jejich výběru se můžete proto setkat s různými názvy rýčů.

  1. Dámský – Jediným rozdílem mezi klasickým a dámským rýčem je nižší hmotnost dámského rýče, a jeho kratší násada, díky čemuž je rýč určený spíše pro práci s lehkou půdou.
  2. Dlouhý – Tento typ rýče se vyznačuje prodlouženou délkou násady. Standardní rýče jsou v průměru cca 120 cm dlouhé. Délka dlouhého rýče však dosahuje v průměru 150 cm. Rýč s dlouhou násadou je proto určený pro vyšší lidi.
  3. Drenážní – Drenážní rýč je charakteristický svým dlouhým úzkým listem. Díky svému tvaru snadněji pronikne do půdy. Je proto vhodný na výkopy, drážky v půdě, výsadbě v kamenité nebo tvrdé půdě.
  4. Kovaný – Čepel tohoto typu rýče je vyrobená z kovaného materiálu, který se vyznačuje svou pevností a dlouhou životností. Můžete sehnat i čepele, které jsou i v dnešní době stále kované ručně. Za takové rýče si ovšem musíte připlatit.
  5. Sazák/sazeč – Jedná se o nářadí, které je nezbytné pro obnovu lesních porostů. Sazák neboli sazeč využijete převážně v lesnictví při sázení stromků pro štěrbinovou sadbu. Na své zahrádce zase pro různé typy sazenic. 6) Malý – Jedná se o multifunkční rýč. Díky své nízké hmotnosti a menší velikosti ho můžete dát kdekoliv. Třeba i do kufru auta jako součást jeho výbavy. Budete ho tak moci mít neustále u sebe. Využijete ho na drobnější práce s půdou jako je zarovnání menších záhonů, sázení rostlin apod. 7) Multifunkční – Tento rýč v sobě obsahuje několik jiných nářadí jako je motyka, šroubovák, šestihranný klíč, otvírák, pilka apod. Můžete použít také na zatlučení a vytažení hřebíků, nasekání dřeva, rozbití skla, odstranění šupin z ryby a spoustu dalších jiných prací. Můžete ho dokonce využít i k sebeobraně. Pro přenášení nebo po použití ho můžete jednoduše složit. Vzhledem ke svému všestrannému použití nesmí chybět ve výbavě žádného dobrodruha.
  6. Elektrický nebo benzínový kultivátor – Máte větší zahradu? Nebo chcete rýt bez zbytečné námahy? V tom případě je pro vás ideální elektrický nebo benzínový kultivátor, který rýč skvěle nahradí. Jeho rotující radličky totiž zryjí záhony během chviličky (to by se mohlo hodit jako jejich slogan). Kultivátory využijete i na kultivaci menších políček. Ačkoliv je tento způsob rytí daleko pohodlnější a méně pracný, musíte počítat s mnohonásobně vyšší pořizovací cenou. Jednorázovou investicí to však nekončí. Provoz vás samozřejmě bude také něco stát.
  7. Půlměsíc/půlkulatý – Půlkulatá čepel rýče má vzhled půlměsíce. Její tvar je vhodný na údržbu trávníku. Hodí se na jeho tvarování, začištění okrajů, oddělování záhonů apod.
  8. Rovný – Rovná čepel rýče umožňuje hloubení jam pro sázení, zarovnávání okraje záhonů nebo trávníku, přenos menšího objemu zeminy apod. Hodí se spíše na lehkou půdu.
  9. Skládací/vojenský/army – Všechna tato tři slova označují menší rýč, který se snadno se rozkládá a přenáší. Díky tomu je ideálním pomocníkem při výletech do přírody nebo kempování, můžete ho mít také jako součástí výbavy v autě.
  10. Tornádo/rotační – Pro tento rýč jsou charakteristické jeho spirálovité hroty s ostrými konci. Místo rukojeti jsou jakási řídítka. Jak tento rýč funguje? Položíte ho kolmo na zem a začnete otáčet řídítky, zatímco spirály pronikají do země. Rýč se používá ke kultivaci půdy. Jeho velkou výhodou je fakt, že nenarušuje kořenový systém již vyrostlých rostlin nebo zeleniny.
  11. Úzký – tzv. sakovák/sachovák/štychar – Jak jsme již psali výše, tento typ rýče se vyznačuje dlouhým úzkým protáhlým tvarem čepele. Díky němu je vhodný na hloubení užších jam, výkopů, drenážních kanálů, kabelových rýh apod. Využijete ho ale také při sadbě stromů, výkopů sloupků, vyrývání kořenové zeleniny apod. Tento typ rýče se prodává i pod dalšími názvy jako je sakovák, sachovák nebo štychar.

Výrobci

Výrobců zahradního nářadí a techniky je na trhu nepřeberné množství. Pojďme si představit pět výrobců, které jsou pravděpodobně ti nejznámější. Čím se zabývají a v čem jsou jejich výrobky výjimečné?

Catterpillar

Značku Catterpillar můžete znát také pod zkratkou CAT. Jedná se o americkou firmu, která byla založena v roce 1925. Firma se zabývá primárně těžkým strojírenstvím. Vyrábí zemní stroje, jako jsou například bagry a buldozery a stroje pro těžební průmysl. Dále také dieselové a plynové motory a plynové turbíny. Postupem času se výroba rozšířila i do jiných oblastí. Kromě potřeb do dílny nebo na zahradu se můžete setkat také s jejich outdoorovými mobilními telefony, oblečením, botami, hodinkami apod. Vše seženete v jejich typické černo-žluté barevné kombinaci. Ať už se CAT pustí do výroby čehokoliv, můžete vždy očekávat prvotřídní kvalitu. Ale na druhou stranu si budete muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Gardena

Značka Gardena byla založena v roce 1961 v Německu. Postupem času se společnost rozšířila do celého světa. Gardena nabízí zavlažovací systémy, čerpadla, nářadí a výrobky pro komplexní péči o zahradu apod. Jejich výrobky v tyrkysové a oranžové barevné kombinaci určitě nemáte šanci přehlédnout. Mezi zahrádkáři jsou oblíbené také pro svou kvalitu a přitom nízkou cenu.

Hecht

Značka Hecht byla založena v roce 1994 v České republice. Jako první se firma zaměřila na výrobu elektrických plotostřihů a pil. Později začala svůj sortiment rozšiřovat o další výrobky jako zahradní, dílenské, bazénové příslušenství apod. V poslední době se firma začíná věnovat vývoji elektrokol, elektroskútrů, čtyřkolek a dalších prostředků v oblasti elektromobility. V současné době je firma největším distributorem zahradní techniky u nás a na Slovensku.

Mountfield

Značka Mountfield vznikla v roce 1991 v České republice. Jako první se firma zaměřila na prodej sekaček. Kromě toho, že firma vyrábí zahradní techniku, bazény a příslušenství k nim, začala se zabývat i prodejem elektrokol a dokonce i krmiva pro psy a kočky.

Fiskars

Značka Fiskars patří mezi nejstarší podniky v západním světě. Vznikla totiž ve Finsku už v roce 1649. Společnost nejdříve začala vyrábět nářadí ze železa, později dokonce i příbory. Během 19. století probíhal v Evropě průmyslový rozmach. Z toho důvodu se Fiskars proměnil z malé manufaktury na velký průmyslový závod. Firma začala rozšiřovat sortiment výrobků o parní stroje, lokomotivy, motory apod. Zajímavé je, že Fiskars byl jedním z prvních výrobců mikrovlnek v Evropě. Na českém trhu je Fiskars populární díky výrobkům pro zahradu a dílnu ve vysoké kvalitě.

NázevErgoPlusXactTelescopicSolid
Hmotnost2 000 g1 900 g1 900 g1 950 g
Délka125 cm120 cm105 – 125 cm117 cm
Typrovnýšpičatýšpičatýrovný

Materiál násady

ocel, plastocel, plastocelocel

Materiál čepele

ocelocelocelocel
Tvar rukojetiDDDD

Uchycení čepele s násadou

svařenísvařenísvařenísvaření

NázevErgoComfortLehké zahradní nářadíErgonomic
Hmotnost1 900 g1 260 g2 000 g
Délka117 cm113 cm125 cm
Typzakulacenýkulatýrovný

Materiál násady

ocelhliník, plasthliník, plast
Materiál čepeleocelocelocel
Tvar rukojetiDDY

Uchycení čepele na násadu

svařenínýtysvaření

Rýče Fiskars

Vzhledem k oblíbenosti této značky na českém trhu se zaměříme na detaily výhradně zahradních rýčů, které jsme v úvodních recenzích nezmiňovali. Vybrali jsme zahradní rýče z různých řad značky Fiskars. Kromě rýčů uvedených v tabulce, má značka Fiskars ve své nabídce samozřejmě i další zahradní rýče stejně tak jako rýče stavební, army, do auta, pro děti apod.

Rady

Možná si myslíte, že rytí máte v malíku. Opakování ale matkou moudrosti. Možná se při pročítání rad dozvíte, že neděláte úplně vše správně nebo se dozvíte dokonce i něco nového.

Proč je rytí důležité?

Pomocí rytí se půda rozruší, což zabrání většímu šíření plevele. Rytím provzdušníte půdu, podpoříte tak mikroorganismy, které pomáhají rozkládat biologickou hmotu

Jak pracovat s rýčem?

Rytí je dost na namáhavá činnost, při které spálíte až 500 kcal za hodinu! To zhruba odpovídá hamburgeru se slaninou a menší porci hranolek. Abyste se u této aktivity nadřeli co možná nejméně, je potřeba nepracovat jen rukama, ale zpevnit břišní svaly.

  • přistupujte k rytí jako ke sportovní aktivitě a proto se před ním rozcvičte a lehce zahřejte
  • při rytí narovnejte záda a nohy dejte do podřepu
  • při překlápění zeminy dejte ruce dál od sebe, aby se její váha zeminy rovnoměrněji rozprostřela po celém těle

Kdy (ne)rýt půdu?

Půdu neryjte, pokud:

  • Je zmrzlá, pokrytá ledem, sněhem nebo je příliš mokrá.
  • Máte těžkou nebo jílovitou půdu, zryjte ji na podzim a přes zimu ji nechte uležet, aby si sedla.
  • Pro rytí jílovité půdy je důležité, aby nebyla příliš suchá, ale ani příliš mokrá.
  • U těžké půdy je obzvlášť důležité ji kultivovat a přidávat do ní kompost, aby nebyla tak tvrdá a prostoupila do ní dostatečně voda, vzduch a živiny.
  • Pokud je půda lehká a dobře odvodněná, zryjte ji na jaře, abyste se vyvarovali vyplavení živin během podzimních dešťů.

Jakým způsobem rýt půdu?

Rytí vyžaduje určité postupy:

  • sejměte vrchní vrstvu půdy a dejte ji stranou
  • spodní vrstvu prokypřete rycími vidlemi
  • chcete-li dát půdě dostatečné množství živin, zapravte do ní dostatek hnoje nebo kompostu
  • pak na spodní vrstvu dejte vrchní vrstvu z následujícího řádku, kterou přemístíte na předchozí
  • na zakrytí poslední řady pak použijte hlínu z prvního řádku

Co je zelené hnojení?

V poslední době je populární tzv. zelené hnojení. Tato technika má spoustu výhod. Díky ní omezíte růst plevele, ozdravíte půdu, dodáte jí patřičné živiny, zabráníte jejímu vysychání a zlepšíte její strukturu. Zelené hnojení spočívá v tom, že po sklizni zasejete na záhony rychle rostoucí zelené rostliny. Směs koupíte klasicky v obchodech se zahradnickými potřebami. Zeptejte, jaké rostliny jsou na konkrétní záhon vhodné. Musí totiž dojít k přerušení pěstebního cyklu. Po zasetí tyto rostliny rychle vyklíčí. Takovýto hustý porost po prvním mrazu rozdrtíte sekačkou a zaryjete do půdy. Během zimy mikroorganismy zpracují organickou hmotu a přetvoří ji na důležité živiny.

Jak nabrousit rýč?

Péči byste měli věnovat hlavně jeho ostří. Pokud ho budete mít ztupené, daleko více se s rýčem nadřete. Pravidelně ho proto kontrolujte a v případě potřeby ho ihned nabruste.

  • před samotným broušením pořádně upevněte rýč do svěráku
  • z vnější (lícové) strany ho obruste pod úhlem 45° pomocí elektrické kotoučové bruskyzačněte nejprve s hrubým brusným kotoučem a později použijte jemnější
  • vnitřní stranu bruste jen do roviny, aby nedošlo ke zhoršení vedení rýče
  • pokud elektrickou brusku nemáte, nabrousíte ostří pomocí pilníku
  • začněte opět nejprve hrubším pilníkem a poté ho vyhlaďte pilníkem jemnějším

Jak se starat o rýč?

Aby vám nářadí vydrželo co možná nejdéle, je třeba se o něj pořádně starat. A o rýč nevyjímaje. Pečovat byste o rýč měli po každém jeho použití, ale ruku na srdce – komu se tenhle proces chce vždy absolvovat, že? Proto se péči o něj pověnujte alespoň několikrát za sezónu. Opravdu důkladně se o něj postarejte na konci každé sezóny.

Odstraňte z čepele hlínu a rostlinné zbytky pomocí novin nebo hadru. Hadr může být buď suchý, nebo navlhčený v teplé vodě s jemným přípravkem na mytí nádobí. Na důkladné čištění můžete dokonce použít i alkohol. Nebojte se, neublíží plastu ani nátěru. Aby se kovové části leskly novotou, smíchejte ve vodě kyselinu citronovou a kov následně v tekutině nechte po dobu několika hodin vymáchat. Po jakémkoliv umytí nechte nářadí vždy volně uschnout a neurychlujte proces schnutí pomocí fénů, radiátorů, otevřeného ohně apod.

Pokud se na rýči objevuje přece jen rez, je třeba se jí zbavit, aby nedošlo k jejímu šíření a nezasáhla nářadí moc do hloubky. To by ovlivnilo jeho kvalitu v negativním slova smyslu. Povrchovou rez proto přebruste ocelovým kartáčem nebo brusnou hubkou. Můžete použít taky speciální přípravky na rez.

Všechny kovové část otřete hadříkem namočeným v oleji. Rýči můžete dopřát luxusu v podobě speciálního čisticího olejového spreje.

Před uložením rýče k zimnímu spánku odstraňte nečistoty a zarovnejte drsný povrch u dřevěných násad rýče. Následně je namažte vrstvou lněného oleje, který nechte do násady přirozeně vsáknout.

Rýče ukládejte po skončení sezóny na stinné a chladnější místo. Dejte ho do svislé polohy. Pokud ale nemáte místo a musíte ho dát do polohy vodorovné, dávejte pozor na to, aby na rýči neležely ostatní druhy nářadí a nedošlo k poškození pracovní části rýče.

Závěr

Rýč je jeden z nejdůležitějších druhů nářadí každého zahrádkáře, který využijete po celý rok. Věnujte proto jeho výběru a péči o něj patřičnou pozornost. Pokud budete dodržovat naše tipy a rady, můžeme s trochou nadsázky říct, že vám vydrží věčně.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.3/5 7 hodnocení

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo