Jak vybrat horské slunce

Když se řekne horské slunce, možná si vybavíte retro přístroj z osmdesátých let a historky na téma spálený obličej, nebo dekolt. Dnes se tyto staré spotřebiče považují za zdraví nebezpečné. To ale neznamená, že za umělým sluncem musíte už jen do veřejných solárií. Pro domácí použití je k dostání inovovaný přístroj podobný horskému slunci, pro který se vžil název obličejové solárium. Označení horské slunce tedy dnes představuje bezpečnější přístroj s optimalizovaným výkonem UVA a UVB záření, již bez škodlivého UVC záření. Pokusíme se vám přiblížit, jak to funguje a na co se zaměřit při výběru vhodného přístroje pro vaše potřeby. V článku také najdete informace o tom, jak jej bezpečně používat, k čemu je vhodný, a i na co se nehodí.

Recenze – horská slunce 2024

Efbe Schott 912
Efbe Schott GB-836
Hapro Summerglow HB 175
Efbe Schott GB-834
Zjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenu
Příkon (W)4001057575
Časovačanoanoanoano
Orientační cena (Kč)7500400045003000
Kapacita paměti4 osoby4 osoby2 osoby4 osoby
Brýle součástíano, 2xano, 2xano, 1xano, 2x
Hmotnost (kg)6,55,62,93
Hodnocení
celkem
97 %
91 %
87 %
86 %
 Zjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenu

Pro hodnocení jsme vybrali produkty nejznámějších výrobců, mezi které patří Efbe Schott, ale také Hapro. Zaměřili jsme se nejen na ovládání, ale také výkon, hmotnost a celkový dojem z používání přístrojů.

Efbe Schott GB-836

Příkon105 W
Časovačano
Orientační cena4000 Kč
Kapacita paměti4 osoby
Brýle součástíano, 2x
Hmotnost5,6 kg

Horské slunce Efbe Schott GB-836 patří co do oblíbenosti podobných produktů někde do střední třídy. Přístroj s dobrým výkonem za slušnou cenu má 6 trubic značky Philips, které svým zářením postačují na pohodlné opalování, ale podporují i regeneraci a uklidnění organismu. Výkon solária Efbe Schott GB-836 je 105 Wattů, disponuje časovým spínačem, který lze nastavit libovolně na škále 0–30 minut. Tato funkce je speciálně u obličejových solárií velkou předností, protože právě dodržování doporučeného času aplikace je rozhodující pro úspěšnou terapii.

Díky téhle funkci máte jistotu, že se stroj po uplynutí stanoveného času sám vypne, aniž byste museli odpočítávat minuty na stopkách nebo hodinách na zdi, což je celkem těžký úkol, máte-li na očích ochranné brýle. Sympatickou vychytávkou je i paměťový záznam až pro čtyři osoby. Výrobce nezapomněl do základního balíčku přidat i dvoje ochranné brýle, takže se nemusíte zdržovat sháněním tohoto příslušenství a můžete začít s aplikací hned po rozbalení solária. Konstrukce horského sluníčka modelu Efbe Schott 836 je bytelná a stabilní, na první pohled poznáte, že se jedná o kvalitní výrobek. Váží 5,6 kg a jeho rozměry jsou 36x23x18 cm. Tlačítka pro obsluhu a nastavení najdete po stranách přístroje.

  • 6 trubic Philips
  • časovač a paměťový záznam
  • bytelná konstrukce
  • dvoje brýle v základní výbavě
  • dobrý poměr cena/výkon
Zjistit cenu

Efbe Schott GB-834

Příkon75 W
Časovačano
Orientační cena3000 Kč
Kapacita paměti4 osoby
Brýle součástíano, 2x
Hmotnost3 kg

Pokud toužíte po horském slunci proto, abyste si v období chladných měsíců připomněli letní sluníčko, doplnili vitamin D a udrželi si trochu barvy ve tváři, postačí vám i model horského slunce Efbe Schott 834. Díky nízké ceně patří mezi oblíbené výrobky. Má nízký výkon a není tedy v jeho silách ozářit větší plochu, ale bohatě stačí pro nenáročného uživatele. Někteří recenzenti sdílejí zklamání z toho, že slunce neopaluje, jak očekávali a také by ocenili možnost odloženého startu, protože zapínání přístroje s ochrannými brýlemi na očích může být pro někoho oříškem.

Jak jsme zvyklí u výrobce Efbe Schott, je konstrukce horského slunce i v nižší cenové kategorii kvalitně provedená. Výrobek s číslem 834 je lehčí, váží asi 3 kg, a se svými rozměry 26 x 34 x 18 cm se vejde prakticky kamkoli. Nechybí zde ani praktické funkce jako je časovač s možností nastavení po minutách až do půl hodiny nebo paměťový záznam pro 4 uživatele, což uvítají domácnosti, kde slunko využívá více osob. Tlačítka najdete po stranách přístroje. Samozřejmostí jsou i dvoje ochranné brýle v základním balíčku. Horské slunce Efbe Schott GB-834 je kvalitní výrobek za příznivou cenu pro nenáročné uživatele.

  • nízká cena
  • kvalitní provedení
  • časovač paměťový záznam pro 4 osoby
  • dvoje brýle v základní výbavě
  • slabší výkon
Zjistit cenu

Efbe Schott 912

Příkon400 W
Časovačano
Orientační cena7500 Kč
Kapacita paměti4 osoby
Brýle součástíano, 2x
Hmotnost6,5 kg

Vítěz testu, nejlepší horské slunce. Přístroj Efbe Schott 912 získal ve spotřebitelském testu své prvenství zejména díky vysokému výkonu halogenové lampy, která dosahuje hodnoty 400 W. Toto horské slunce je vhodné pro opalování obličeje a dekoltu, ale díky vysokému výkonu se dobře postará i o jiné části těla. UVA záření umožňuje rychlé opálení, zatímco UVB záření může stimulovat dlouhodobé opálení epidermis a tvorbu vitamínu D. Kromě toho může opalovací přípravek na horní část těla od Efbe-Schott stimulovat metabolismus pokožky a aktivovat přísun kyslíku. S kovovou halogenovou žárovkou 400 W a filtračním kotoučem produkuje opalovací zařízení pečlivě filtrované UV-A světlo – pro bezpečný a příjemný zážitek z opalování. Časový spínač je vítanou funkcí přístroje zvláště proto, že zatímco vy se sluníte s brýlemi na očích, hlídá přístroj čas, který jste si nastavili. Poté se sám vypne a vy nemusíte hlídat čas jiným způsobem, ani hledat poslepu vypínač.

Příjemnou výbavou je také paměťový záznam, tedy funkce, díky níž si své opalování snadno navolí až čtyři osoby. Ocení ji zejména tam, kde přístroj používá více lidí. Jednotliví členové opalovací skupiny si tak nemusí pamatovat, kolik minut si nastavili při posledním sezení a mohou plynule pokračovat ve svém režimu. Design tohoto výrobku naznačuje návaznost na retro modely z 80. let. Konstrukce obličejového solária Efbe Schott 912 je robustní a podle ostatních konkurentů trochu těžší. Díky svým 6,5 kilogramům je však spotřebič stabilní a nehrozí tak snadno jeho převrhnutí. Navíc tělo přístroje umožňuje uschování kabelu uvnitř.

Výrobce standardně dodává k tomuto výrobku dvoje ochranné brýle, což se může zdát jako drobnost, avšak kupujícímu usnadní okamžité používání bez nutnosti dokupování čehokoli dalšího.

Tento model je jedním z nejvýkonnějších obličejových solárií na trhu a uspokojí tak nejnáročnější zákazníky. Tomu odpovídá i vyšší cena. + vysoký výkon/rychlá aplikace

  • vysoký výkon
  • časovač a paměťový záznam
  • dvoje brýle v základní výbavě
  • vyšší hmotnost
  • vysoká cena
Zjistit cenu

Hapro Summerglow HB 175

Příkon75 W
Časovačano
Orientační cena4500 Kč
Kapacita paměti2 osoby
Brýle součástíano, 1x
Hmotnost2,9 kg

Obličejové solárium Hapro Summerglow HB 175 je určeno pro domácí opalování pro nenáročné uživatele. Je lehké, váží pouhých 2,9 kilogramů, a díky menším rozměrům (26 x 18 x 38 cm) jej snadno přibalíte i do kufru na cesty. Výkon 75 W patří k nejnižším mezi podobnými produkty, ale díky reflexnímu odrazovému systému je síla paprsků ze čtyř 15 W trubic využita na maximum. Konstrukce horského slunka umožňuje polohování přístroje, což se hodí v případě, že chcete u opalování třeba stát, nebo si přizpůsobit úhel paprsků tak, abyste mohli pohodlně sedět.

Nechybí ani praktické funkce, jako je časovač, který lze nastavit až do 60 minut a paměťový záznam. Ten dokáže sledovat a zaznamenávat počet jednotlivých opalování u dvou osob, což je o polovinu méně než u předchozích modelů. V základní výbavě najdete i dvoje ochranné brýle.

  • lehký přístroj vhodný i na cesty
  • polohování
  • časovač a záznamový systém pro dvě osoby
  • nízký výkon zářiče
Zjistit cenu

Co je horské slunce a jak funguje?

Horské slunce, moderněji označované jako obličejové solárium funguje na trochu jiné bázi než infračervená lampa. Zdrojem záření jsou podlouhlé zářivky produkující ultrafialové světlo. Tento druh světla má kratší vlnovou délku než infračervené světlo, tedy do 400 nm. Paprsky takového světla se skládají z tzv. UVA a UVB záření, které působí na horní vrstvy kůže a vyvolávají v nich změny. Tyto účinky se na kůži projevují jako krátkodobé zarudnutí, změna pigmentace a tvorba vitaminu D.

Horská slunce jsou s oblibou používána jako nástroj pro celoroční opalování, ale dobře poslouží i jako energetická nabíječka pro ty, kterým chybí slunce pro duševní pohodu. Pomáhá proti smutkům a depresím v chladnějších měsících roku. Stačí 2-3 expozice týdně. Obličejové solárium není úplně neškodná hračka a důsledkem nesprávného používání může být například spálení pokožky vedoucí k nepříjemným změnám na kůži, nebo poškození zraku. Proto je velmi důležité dodržovat několik pravidel:


  1. Nakupovat u ověřeného výrobce.
  2. Dodržovat doporučení výrobce zejména v bodech týkajících se vzdálenosti od přístroje a doporučenou dobu expozice v závislosti na fototypu pokožky.
  3. Vždy si chránit oči pomocí ochranných brýlí.

Staré typy horských sluncí od výrobce Chirana produkovaly kromě zmíněných UVA a UVB paprsků i UVC, které jsou z velké části zodpovědné za patologické změny v kůži, tedy tvorbu melanomů a obecně bujení nádorových buněk v pokožce. Proto se používání těchto přístrojů ze 70. a 80. let pro účely zdravotní péče důrazně nedoporučuje. Jako jediné však dokáží dezinfikovat předměty a menší prostory v například případě virového onemocnění. Při tomto druhu dezinfekce se v prostoru nesmí zdržovat ani lidé, zvířata, nebo třeba rostliny.

Rozdíl mezi horským sluncem, infralampou a biolampou

Jak už bylo řečeno, horské slunce pracuje s ultrafialovým světlem, tedy světlem s kratšími vlnovými délkami, než je to infračervené. UV (ultra violet) světlo má vlnovou délku do 400 nm, neproniká do hloubky a působí tedy hlavně na povrchu pokožky, kde se projevuje jako působení slunečních paprsků. Mezi pozitivní účinky patří zhnědnutí pokožky, produkce vitaminu D a pozitivní působení na psychickou pohodu zvláště v období chladnějších a temnějších dnů v roce. UV záření není viditelné a jeho účinky se dostavují se zpožděním, proto je zvláště důležité dodržovat doporučenou dobu terapie, aby nedošlo ke spálení kůže. UV paprsky lehce vysušují pokožku, a pokud se správně dávkují, přispívají k léčbě nebo zmírnění příznaků některých kožních chorob, jako je například lupénka nebo ekzém.

Infralampa

Infračervené světlo s vlnovou délkou nad 760 nm proniká do hlubších vrstev pokožky, kde prohřívá tkáně a teplo je odváděno krví. V místě ozáření se rozšiřují cévy, místo se lépe prokrví, zrychlí se metabolismus, svaly se uvolňují. Díky zrychlenému metabolismu dochází ke stimulaci imunobiologických reakcí, urychlení hojivých procesů ve tkáních a k nastartování tělu vlastních ozdravných procesů, což je vhodné zejména u déletrvajících a chronických bolestivých stavů pohybového aparátu, nebo i při léčbě poúrazových stavů.

Při používání infračervených lamp není nutné chránit si oči speciálními brýlemi, protože IR světlo nepoškozuje zrak. Drobné zarudnutí kůže po terapii infračerveným světlem je způsobeno zahřátím a rychle vymizí. Kontraindikací je nedostatečně vyvinutá termoregulace u malých dětí a neadekvátní reakce na změnu teploty. Při ozařování infračerveným světlem není vhodné používání žádných kosmetických přípravků, jako jsou krémy nebo oleje. Ty by mohly na teplo reagovat a poté způsobit na kůži například popáleniny.

Biolampa

Biolampa pracuje s polarizovaným světlem, tedy světlem, které ze svého přirozeného (nepolarizovaného) stavu přešlo přes polarizátor (nebo lom světla) a jako elektromagnetické záření teď kmitá v jedné určité rovině. Polarizované světlo se využívá v řadě odvětví, od elektroniky, kinematografie a fyziky, až po zdravotní a kosmetickou péči. Pro biostimulaci, neboli zvyšování obranyschopnosti organismu, je polarizované světlo zvláště vhodné. Proniká hluboko do pokožky – uvádí se 4,5 – 6 cm, kde léčí samotné buňky nejen v místě působení.

Podporuje zdravý vývoj buněčných struktur a stimuluje buňky zevnitř. Terapie světlem aktivuje samoléčebnou schopnost lidského organismu a vyvolává velmi významné fotochemické změny ve tkáních. Velkou výhodou je, že nemá žádné vedlejší účinky. V medicíně se biolampy využívají k léčbě různých druhů onemocnění. Setkáme se s nimi například v oboru dermatologie, stomatologie, gynekologie a v oborech zabývajících se léčbou pohybového aparátu.

V minulosti se léčba prováděla výhradně v lékařských ordinacích a kosmetických salonech. Dnes si však můžeme dopřávat péči s polarizovaným světlem i v domácím prostředí. Biolampa navíc slouží i k barevné světelné terapii, kdy pomocí barevných filtrů mění biolampa barvu světla. Každá barva má svou konkrétní vlnovou délku a dodává tělu jiný druh energie. Polarizované světlo posiluje imunitu, podporuje regeneraci, pozitivně ovlivňuje tělesné, duševní i biologické funkce.

Zdravotní účinky horského slunce

Obličejové solárium neslouží pouze k celoročnímu opalování, jak by se mohlo zdát.

Psychika

Pobyt na slunci má také kromě tmavnutí kůže a jejího lehkého vysušování i mnoho dalších pozitivních účinků, zejména na lidskou psychiku a celkové povzbuzení imunitního systému. Mnoho lidí v podzimních a zimních měsících trpí zhoršením nálady a výkonnosti, nebo dokonce depresemi. Tyto stavy může zmírnit pobyt na slunci, byť umělém. Také při onemocnění SAD (sezónní depresí neboli seasonal affective disorder) projevující se únavovou až apatií, nedostatkem energie a neschopností zvládat běžné každodenní úkony může být horské slunce dobrým pomocníkem. Někteří jedinci čelí v období snížené aktivity slunečního záření sklonu k přejídání, nebo trpí neustálým hladem. Přibývají na váze, což má za následek řadu dalších nežádoucích účinků. Objevuje se zvýšená potřeba spánku, potíže s komunikací a deprese. Pravidelným používáním horského slunce je možné tyto příznaky plynoucí z nedostatku slunečního záření zmírnit, nebo zcela eliminovat.

Vitamíny

Vitamin D je jedním ze třinácti vitaminů, které si naše tělo neumí vytvořit samo. 90 % tohoto vitaminu pochází ze slunečního záření, tedy spíš se tvoří složitým procesem v naší kůži ozářené UVB zářením. Dostatečný příjem vitaminů skupiny D je přímo klíčový pro zdraví zubů a kostí. Přispívá totiž k tomu, aby se v našem těle správně vstřebával vápník. U dospělých poznáte nedostatek vitamínu D zvýšenou bolestí svalů a kostí, ale také větší kazivostí zubů. Ruku v ruce s absencí vitamínu D jdou také zvýšená únava, snížená obranyschopnost organismu a někdy i větší sklon k psychickým potížím. V našich zeměpisných šířkách je průměrně 62 slunečných dnů do roka. To je nejspíš důvod, proč máme obecně vitaminu D nedostatek. Horské slunce je jednou z možností, jak si s nedostatkem tohoto vitaminu poradit.

Kožní problémy

Účinky horského slunce mohou mít pozitivní vliv na kožní problémy jako je například lupénka nebo různé dermatitidy. Většina pacientů trpících lupénkou pozoruje v letních měsících zlepšení stavu pleti. Zarudlé šupinky po působení slunce mizí. Sluneční paprsky během letní dovolené však nedokážou pleť zcela zhojit. Navíc je velmi důležité slunce na pokožce postupně dávkovat. V takovém případě představuje horské slunce v domácím prostředí vítaného pomocníka. Neriskujete spálení pokožky a můžete si užívat hojivého UV záření i během méně slunečného období roku. Pokud o této formě fototerapie uvažujete, je vhodné se před koupí poradit s lékařem, je – li horské slunce vhodnou volbou právě pro vaši diagnózu.

Pokud vaše pokožka trpí nadměrnou tvorbou akné, může vám fototerapie horským sluncem také pomoci. Někteří odborníci však v případě použití horského slunce mluví spíše o optickém efektu, než o skutečné léčbě a ke zmírnění příznaků akné doporučují spíše infračervenou lampu. Jisté však je, že na opálené pleti je akné méně viditelné, a to v mnoha případech lehkého postižení tímto neduhem stačí.

Opalování a horské slunce

Horské slunce může poškodit vaše zdraví, proto je nutné dodržovat pravidla určená výrobcem.

Především je potřeba zjistit si a dodržovat bezpečnou vzdálenost od přístroje. Ta se u jednotlivých výrobků liší podle výkonu přístroje. Zpravidla je udávána v rozmezí 15–100 cm od zdroje. Přístroj by se měl používat maximálně 2x týdně, ne častěji. Vždy je potřeba počkat, až se pokožka po slunění uklidní a vymizí zarudnutí. Je nutné pokaždé použít kvalitní sluneční brýle určené pro použití v soláriích. Často bývají brýle součástí balení. Stejně jako na slunci je nutné chránit i pokožku opalovacím krémem. Pro opalování obličeje a dekoltu zvolte výšku sedu tak, aby se hlava nacházela v horní polovině ozařovací plochy. Rovnoměrného opálení celého obličeje dosáhnete pomalým otáčením hlavy během slunění na obě strany.

Opalování podle fototypu pokožky

Bezpečnou dobu expozice určuje kromě výkonu lamp horského slunce především fototyp pokožky. První slunění by však nemělo překročit 10 minut, bez ohledu na fototyp vaší pokožky. Obecně se uvádějí čtyři fototypy lidské pokožky. Toto rozlišení vychází z pozorování, jak jednotlivé typy reagují na jarní nebo časně letní slunce.

  • Fototyp I – Lidé s velmi citlivou pokožkou. Mají výrazně bledou pleť, často posetou pihami. Většinou mají světlé oči, světlé, nazrzlé nebo zrzavé vlasy. Velmi rychle se jim při pobytu na slunci spálí citlivé oblasti, jako jsou uši, nos, dekolt. Při opalování se jim kůže barví do červena a ani později nedochází k jejímu zhnědnutí, často se po slunění loupe. Pro tento fototyp se doporučuje pobyt na slunku max. 5–10 minut.
  • Fototyp II – Lidé s citlivou pokožkou, která nejdříve zrudne a jen málokdy se později pigmentace zbarví do hněda. Pleť je světlá, vlasy blond až hnědé, oči obvykle šedé, modré a zelené. Doba opalování se doporučuje 10–20 minut.
  • Fototyp III – V našich zeměpisných šířkách jde o nejrozšířenější typ pokožky. Lidé s fototypem III mají normální pokožku, bez slunečních pih, tmavě blond až kaštanově hnědé vlasy, oči hnědé, nebo šedé. Pokožka po opálení někdy zrudne, ale obvykle brzy přechází do bronzového odstínu. Doporučená doba expozice na slunku i na horském slunku je 20–30 minut.
  • Fototyp IV – Jsou to lidé s pokožkou odolnou proti slunečnímu záření. Mají tmavou pleť v odstínu hnědé až olivové barvy, při opalování hnědnou. Mají tmavé vlasy i oči. Doporučení pro tento typ pokožky je až 45 minut na slunci.

Na co se zaměřit při výběru horského slunce – obličejového solária?

Horské slunce není nijak zvlášť složité zařízení, a proto vám stačí se při výběru zaměřit jen na několik parametrů.

  1. Bezpečný přístroj – Protože je v sázce vaše zdraví, je na prvním místě důležité vybírat certifikovaný spotřebič od ověřeného výrobce.
  2. Výkon – Výkonem se v tomto případě rozumí informace o efektivitě výrobku. Na ní totiž záleží, jak velkou plochu těla horské slunce opálí. Můžete si vybrat, jestli vám stačí opálený obličej, krk, dekolt, což hravě zvládnou přístroje s výkonem 100–150 W. Ošetření větší plochy těla vyžaduje přístroje s výkonem 150–400 W.
  3. Ovládání – Na horském slunku potřebujete ovládat jen pár věcí, jako je časovač nebo paměť. Tato funkce se ovládají pomocí tlačítek, nebo otočných vypínačů.
  4. Časovač – Jak název sám napovídá, je tato funkce důležitá pro ty, kteří chtějí, aby jim přístroj sám ohlídal čas expozice. U horských sluncí byste měli mít po celou dobu slunění na očích ochranné brýle, a proto je tato funkce zvláště v tomto případě vítanou pomocí, abyste nemuseli hlídat čas pomocí jiného měřiče. Časovač po uplynutí nastaveného času vypne a vy se vyhnete šátrání a hledání hodin, mobilu, nebo vypínače.
  5. Paměť – Některé přístroje disponují takzvaným paměťovým záznamem až pro čtyři osoby. Tato funkce je vítaná ve vícečlenných domácnostech, kde horské slunko používá několik lidí. Aby si nemusel každý jednotlivec pamatovat, kolik minut se má slunit, nebo kolikrát se slunil, stačí, že si zapamatuje, které tlačítko nebo knoflík si nastavil.

Trubice horského slunce a příslušenství

Horské slunce má modré výbojky. Jejich modré světlo má uklidňující účinky, může snížit krevní tlak a puls a podpořit příjem kyslíku. Některá horská slunce kombinují 2 barvy, první je již zmíněná modrá a druhá je růžová. Růžová je uváděna jako barva vzkříšení a zrodu a může působit aktivačně. Může mít blahodárný vliv na imunitní a obranný systém. Levné modely koupíte zcela bez příslušenství. U těl dražších spotřebičů bývají přibaleny brýle na ochranu očí. Někdy je k horskému slunci dodávána i infralampa.

Rozměry

Pokud hledáte horské slunko, které vám opálí obličej a dekolt, vystačíte si s malým přístrojem s menším počtem trubic. Výhodou je i jeho lepší skladnost. Pro opalování větších ploch těla se doporučují nejen výkonnější ale také větší přístroje. Nákupem přístroje u ověřeného výrobce předejdete situaci, že neseženete náhradní trubice, které se musí podle frekvence používání čas od času vyměnit. Firmy Efbe-Schott, Hapro Summerglow nebo Beurer nabízejí kvalitní certifikované přístroje. Někteří prodejci nabízejí ekologickou likvidaci použitých trubic.

Hodí se horské slunce k dezinfikování?

Zvláště v době Covidové pandemie se mnoho spotřebitelů ptalo, jestli je horské slunce vhodné k desinfekci roušek a prostor domácností. Horská slunce se v minulosti opravdu používala také k desinfekci prostor a předmětů. Přístroje ze 70. a 80. let od výrobce Chirana produkovala i UVC záření, které dokáže efektivně zlikvidovat viry i bakterie. Bohužel je UVC velmi nebezpečné i pro jiné živé organismy, tedy i pro člověka. Proto jej v nových horských sluncích nenajdete. Díky tomu jsou současné přístroje bezpečnější pro lidi, ale mnoho toho s nimi nevydesinfikujete. Pokud však vlastníte ještě tu starou verzi horského slunce, desinfikovat můžete jak roušky, drobné předměty, tak například koupelnu nebo WC. Hodí se to zejména, pokud potřebujete z nějakého důvodu snížit výskyt bakterií či virů v domácnosti. Důležité však je si ohlídat, že při záření se v prostoru nenacházejí žádní živočichové ani rostliny a že má obsluha na očích ochranné brýle. Pro desinfekci se doporučuje zhruba 45 minut působení.

Výrobci

Mezi nejlépe hodnocené přístroje v kategorii horské slunce patří ty od značky Efbe Schott. Výrobcem je stejnojmenná německá firma s dlouholetou tradicí, která se zaměřuje na výrobu zdravotnických přístrojů. Tato společnost nezůstává pozadu a hbitě reaguje na nové kosmetické a medicínské trendy. Vyvíjí jak levné přístroje pro běžné uživatele, tak drahé vysoce sofistikované přístroje pro velmi náročné zákazníky. Všechny výrobky značky Efbe Schott se vyznačují spolehlivostí a dobře provedenou konstrukcí. Společnost Philips se specializuje na výrobu žárovek a výbojek jak do horských sluncí, tak do infračervených lamp. Její produkce představuje léty prověřenou kvalitu. Společnosti Chirana a Sirius vyráběly horská slunce našich babiček, tedy ty přístroje, které dnes sice možná koupíte v bazaru, ale pokud plánujete jiné použití, než je dezinfekce předmětů a prostor, raději si kupte novodobý přístroj bez UVC záření.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.9/5 16 hodnocení

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo