Bouřlivák Karel IV.: Měl nespočet milenek, tajně se bil s rytíři a na Pražském hradě prý potkal ducha

Bouřlivák Karel IV.: Měl nespočet milenek, tajně se bil s rytíři a na Pražském hradě prý potkal ducha
Zdroj: Wikimedia Commons/Circle of Theodoric of Prague, Public domain
Matkou Karla IV. byla Eliška Přemyslovna (20. ledna 1292 - 28. září 1330). Přemyslovská princezna a dcera Václava II. je pohřbena na Staré Zbraslavi.Otcem Karla IV. je Jan Lucemburský (10. srpna 1296 – 26. srpna 1346), jenž zemřel v bitvě u Kresčaku. Své padesátiny si užil pouhých 16 dní.První manželkou i dětskou společnicí Karla IV. byla něžná blondýnka Blanka, sestřenice Karla IV. Sličného, který byl zároveň Karlovým strýcem, neboť měl za manželku jeho tetu Marii.Sňatek Karla IV. s Annou Falckou vyřešil spor o korunu římského krále.+ 2 fotky+ 3 fotky

Od narození Karla IV., českého krále a císaře římského, uplyne 14. května přesně 706 let. Dobové záznamy o něm hovoří jako o udatném rytíři a pobožném králi. Měl však také slabost pro ženy. To ale není jediná zajímavost, která se s Karlem IV. pojí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 05. 2022 11:00

Karel IV. byl jedenáctý český král. Po otci pocházel z dynastie Lucemburků a po matce z rodu Přemyslovců. Jako první se také stal císařem Svaté říše římské a byl posledním korunovaným burgundským králem. Na dokument o Karlu IV. s názvem Z Boží milosti král se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT 2.

Manželky, děti a milenky Karla IV.

Měl čtyři manželky, jedenáct dětí a nespočet milenek, přiznal se kupříkladu k levobočku z Francie. Nikdo mu to ale neměl za zlé, neboť mezi šlechtou, či obecně vysoce postavenými lidmi, to bylo považováno za samozřejmost. Zejména když byla těhotná královna, to si pak Karel IV. hledal společnost jinde. Druhou manželku, Annu Falckou, podezíral z travičství. Možná to ale bylo pro něj nejjednodušší vysvětlení jeho zdravotních problémů.

Jeho čtvrtá a nejznámější choť Alžběta Pomořanská byla ženou kypící zdravím. Kolovaly o ní pověsti, že dokáže lámat meče i brnění. Zřejmě za to mohla její statná postava, kterou si udržovala běháním, jízdou na koni a střelbou z luku. Na rozdíl od svých předchůdkyň byla také výrazně plodnější. Porodila celkem šest dětí.

Karel IV. a osudný rytířský turnaj

Psal se podzim roku 1350 a po Karlu IV. se slehla zem. Usiloval snad někdo o jeho život? Vysvětlení bylo mnohem prozaičtější. Panovník miloval rytířské turnaje, při jednom však narazil na mnohem zdatnějšího protivníka. Zúčastnil se ho potají jako neznámý rytíř. Tvář měl zakrytou přilbou a byl představen pod jiným jménem i erbem.

Během klání však byl Karel IV. sražen z koně, soupeř jej složil úderem dřevce do helmy. Na pomoc mu okamžitě přispěchal osobní lékař. A s hrůzou zjistil, že vladař je ochrnutý. Měl poraněnou krční páteř a přeraženou dolní čelist. Mohla za to těžká přilba, která se mu zaryla do páteře. Okamžitě mu natekl jazyk a spodní čelist, kvůli tomu měl problémy s dýcháním a polykáním. Naštěstí byl ve velmi dobré fyzické kondici, a tak dokázal přežít a zotavit se.

Poltergeist na Pražském hradě

O setkání s poltergeistem, čili takzvaně hlučným duchem, se Karel IV. zmínil i ve svém životopise Vita Caroli. V sedmnácti letech pobýval na Pražském hradě. Jednou v noci uslyšel, jak po místnosti, ve které spal, přechází kdosi neviditelný. O něco později začaly ze stolu padat poháry a létat přes celou místnost. Nikoho však neviděl. Skutečně se setkal s nadpřirozenou entitou, nebo za vším bylo jen silné víno?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Karel IV.

Nášregion.cz: Co je pravdy na záhadném setkání Karla IV. s duchem? Když řádí poltergeist

Dvojka.rozhlas.cz: Milující manželka, nebo travička Karla IV.? Osudové ženy: Anna Falcká

Zoommagazín.iprima.cz: Nejznámější manželka Karla IV. Opravdu měla svaly ze železa. Proč Václav IV. odsunul Alžbětu Pomořanskou do ústraní?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články