14.05.22 Život s kočkou

Kočky a ptáci pod jednou střechou

Kočky jsou od přírody lovci a ptáci jsou jejich přirozenou kořistí. Když tyto dva živočišné druhy žijí ve společné domácnosti, může to způsobit problémy. Pokud si přejete, aby kočka a ptáček sdíleli společně váš domov, musíte být obezřetní. 

Kočky pronásledují a vrhají se na ptáky, protože je to jejich instinktivní chování. Ptáka  mohou velmi snadno zranit nebo potenciálně zabít. Proto musíte vždy v první řadě dbát na bezpečí opeřence a chránit ho před šelmou. Kočka a pták mohou v domácnosti koexistovat, ale měli byste zajistit, že se kočka nemůže k ptákovi fyzicky dostat. I když jí budete poskytovat kvalitní výživu, mohou se v ní při pohledu na ptáka probudit přirozené predátorské pudy. Pro kočku je zkrátka zábavné skákat a chytat, proto se snažte přesměrovat pozornost kočky k hračkám. Kočka se při společných hrách rozptýlí, vybije přebytečnou energii a uspokojí lovecké choutky.

Záleží na povaze kočky
Některé kočky se sníženým loveckým pudem se mohou naučit tolerovat ptáka, zvlášť pokud s ním vyrůstají od kotěte. Zatímco jiné mají neustálou touhu dostat se k němu. Posuďte osobnost své kočky a vždy zůstaňte ve střehu, pokud může dojít k interakci. I pokud se kočka tváří povzneseně, kontrolujte, že je pták bezpečně ukrytý v kleci. Jestliže kočka na ptáka upřeně zírá, klopí uši dozadu a cuká ocasem, jsou to jasná znamení, že se chystá vrhnout na kořist. 

Zajistěte klec
Pokud máte zvědavou kočku, ujistěte se, že má váš opeřenec bezpečnou klec nebo voliéru, do které se kočka nemůže dostat. Dále zabezpečte klec před převrhnutím. Zkontrolujte klecové zámky nebo karabiny, abyste měli jistotu, že kočka nemůže tlapkou otevřít dvířka. Nejlepší je umístit klec ke zdi. Nejenže se tak pták cítí bezpečněji, ale také se snižuje pravděpodobnost převržení klece. Pokud je pták pro kočku stále ve středu zájmu, zvažte umístění klece do místnosti, do které kočka nemá přístup. Pták v kleci, který je pronásledován kočkou (i když je za mřížemi v bezpečí), je zbytečně stresovaný. Vyhraďte ptáčkovi bezpečný čas mimo klec, a v tu dobu mějte kočku zavřenou v jiné místnosti. 

Seznámení
Chcete-li, aby si zvířata na sebe vzájemně zvykla, je potřeba postupovat opatrně. Kočka by měla pochopit, že pták je „přítel, ne jídlo“. A pták by neměl být z kočky ve stresu. Začněte pomalu a nechte své domácí mazlíčky, aby na sebe koukali z dálky, zatímco je pták bezpečně zavřený v kleci. Pokud pták vypadá uvolněně, nechte kočku přiblížit se ke  kleci, aby si ho prohlédla. Jakmile je pták ve stresu, seznamování ukončete a pokračujte jindy. Jestliže se kočka pokusí skočit na klec nebo prostrčí tlapku mezi mříže, řekněte „ne“. Na některé kočky platí postříkání vodou z rozprašovače (nepoužívejte však u plachých, stresovaných koček). Postupně vzájemné sbližování prodlužujte, aby si na sebe zvířata zvykala. Některé kočky nevykazují žádné náznaky predátorských choutek a jejich majitelé pravidelně pouští ptáka z klece a umožňují tak zvířatům, aby se viděla bez překážek. Existuje spousta videí, kdy se kočka a pták kamarádí a kočka si nechá od andulky klovat do ucha apod. Můžete mít štěstí a vaše zvířata k sobě také najdou cestu, ale rozhodně to není pravidlo. Záleží především na povaze a temperamentu kočky. Vždy byste měli pozorně sledovat oba mazlíčky a být připraveni rychle reagovat, pokud to vypadá, že kočka na ptáka zaútočí. Instinkt může ovládnout i mírnou kočku, což může vést ke zranění nebo dokonce úmrtí opeřence. Proto zvířata nikdy nenechávejte spolu na volno bez dozoru. 

Foto: MaxPixel