Deprese není radno podceňovat a jen tak je přecházet. Cítíte se v poslední době divně, zvláštně a tak nějak jste nesví? Nikam se vám nechce chodit, nemáte náladu a jste podráždění? Možná je to jen špatné období, ale může v horším případě jít o deprese, což je psychické onemocnění. Jestli si nejste jistí, jaké má deprese příznaky a chcete se ujistit a přesvědčit, jak na tom jste vy, že vás třeba nic takového netrápí, podívejte se, jaké má deprese příznaky nebo jaké projevy jsou pro ni typické.

Přečtěte si také: 16 příznaků, že vám v blízké době hrozí syndrom vyhoření

Trápí vás deprese? Příznaky, které nepodceňte

deprese příznakyFoto: pixabay

Přečtěte si také: Lidé, kteří chodí na výlety do přírody, jsou psychicky silnější a chytřejší

1. Jste podráždění

Každý je někdy podrážděný a nemá náladu, ale pokud je to příliš často, okolí vás také upozorňuje a rozruší vás i maličkost, možná máte nějaký problém.

2. Máte problém s jídlem

Trpíte nechutenstvím, jíst vám nejde, nechutná vám jídlo nebo naopak jíte moc? To je ve stresu normální, ale pokud to trvá příliš druhou, může se jednat o velmi častý případ deprese. Často doprovází i anorexii.

3. Nic vás nebaví

Nebaví vás chodit na akce, do kina, číst si a jediné co děláte je, že ležíte v posteli a spíte? Nejradši byste zmizeli ze světa a už nikdy nevycházeli z domu? Tak to není úplně normální stav. Občas má každý špatnou náladu, ale to se do pár hodin změní, mne trvat maximálně třeba den.

4. Máte jen negativní myšlenky

Na všem je vždy něco pozitivního, takže pokud vidíte vše jen černě a máte negativní myšlení, nevěříte nikomu ani sobě a už si myslíte, že nic nemá smysl, možná se potýkáte s depresí.

5. Nechcete s nikým být

Chcete být jen sami, se svými myšlenkami, brečet do polštáře a myslet na to, co je ve vašem životě špatně? Tak to je bohužel také velmi častý příznak deprese.

Jak to řešit?

Pokud máte vážné podezření na to, že máte deprese nebo trpíte nějakou vážnou psychickou nemocí, možná byste měli navštívit odborníka, který vám pomůže. Možná si říkáte, že nikoho takového nepotřebujete, ale okolí si myslí opak, pak to pravděpodobně vidíte sto subjektivně a měli byste poslechnout lidi kolem vás. Jestli nevíte, za kým přesně jít, klidně navštivte praktického lékaře a své potíže mu řekněte, on už vás odkáže dál a dostanete i doporučení.

Můžete také vyzkoušet přírodní doplňky, které zlepšují náladu, příkladem je CBD olej nebo volně prodejné léky v lékárně.

Víte, jaké má deprese příznaky? Pokud u sebe pozorujete více než 3, možná trpíte depresí a měli byste to řešit.

Přečtěte si také: 8 důvodů, proč potřebujeme v životě stres