153 kilometry v Neapoli a okolí byly hodně náročné a vhodné pro dlouhý únik. Silnou motivaci uspět měl Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix), od prvních kilometrů útočil a vyprovokoval hlavní únik. Do toho se dostali i další silní cyklisté, Biniam Girmay (Intermarché - Wanty Gobert), Thomas De Gendt (Lotto Soudal) a Mauro Schmid (Quick-Step Alpha Vinyl) a také dalších 17 cyklistů: Andrea Vendrame, Lilian Calmejane (oba AG2R Citroen), Fabio Felline, Harold Tejada (oba Astana Qazaqstan), Wout Poels, Jasha Sutterlin (oba Bahrain Victorious), Davide Gabburo (Bardiani CSF Faizané), Guillaume Martin (Cofidis), Simone Ravanelli, Edoardo Zardini (oba Drone Hopper - Androni Giocattoli), Mirco Maestri, Samuele Rivi (oba EOLO Kometa), Sylvain Moniquet, Harm Vanhoucke (oba Lotto Soudal), Jorge Arcas (Movistar), Mattias Skjelmose (Trek - Segafredo) a Diego Ulissi (UAE Emirates). 

Většinu etapy tvořil okruh s přejezdem Monte di Procida. Závodníci museli dvoukilometrové strmé stoupání překonat čtyřikrát a v závěru byly připraveny další dva výjezdy. Francouz Martin ohrožoval růžový trikot Juana Pedra Lopeze (Trek - Segafredo), takže uprchlíci nezískali příliš mnoho času. Většinu závodu se rozdíl mezi skupinou a peloton držel pod tři minuty. Ale to jezdcům v úniku stačilo. Brzo bylo jasné, že o vítězství se rozhodne v čelní skupině 21 jezdců. Věděl to i Van der Poel a potřeboval skupinu zúžit. 46 kilometrů před cílem, v prudkém kopci, ostře nastoupil, ale soupeři byli pozorní. Girmay, Schmid a další byli okamžitě u něj.

Van der Poelovi první pokus nevyšel a další už nedostal, protože vzápětí ujela pětičlenná skupina s De Gendtem, jeho týmovým kolegou Vanhouckem, Italy Ravanellim a Gabburem a Španělem Arcasem. Van der Poel, Girmay ani Schmid do skupiny nenaskočili a udělali chybu, protože rychle získala náskok kolem půl minuty. Zejména díky práci Belgičana De Gendta. Nasazené tempo bylo tak vysoké, že 36 kilometrů před cílem, v posledním výjezdu na Monte di Procida, odpadl Ravanelli.

Ve Van der Poelově skupině se drželo deset jezdců a postupně se zmenšovala. Po útocích Girmaye, Van der Poela a Schmida stíhala vedoucí čtveřici jen pětice jezdců. Jenže až na čelo se dotáhnout nedokázali. V posledním sjezdu před cílem zaútočili Van der Poel s Girmayem a snížil odstup pod 10 sekund. Ale v posledním kilometru etapy stíhačku vzdali, protože vedoucí kvartet už dostihnout nešlo a Girmay si sice Van der Poela hlídal, ale střídat se mu moc nechtělo a spolupráce kvůli němu nefungovala. 

Vanhoucke tahal v posledních kilometrech a připravil spurt pro zkušeného týmového kolegu. A De Gendt opravdu Gabbura a Arcase ve spurtu suverénně porazil a připsal si druhé etapové vítězství na Giro d'Italia v životě. Deset let po prvním triumfu na Stelviu. Girmay si dojel pro páté místo, Schmid byl šestý a Van der Poel sedmý. 

"Mám zpět své dobré nohy," řekl v cíli vítěz etapy. "Van der Poel zaútočil v prudkém úseku v předposledním kole. Vzal za to hodně tvrdě, všichni tři z Lotta jsme odpadli, ale vrátili jsme se. Pak jsme zaútočili, abychom to vyzkoušeli. Věděli jsme, že všichni budou očekávat, že Van der Poel a Girmay to docvaknou."

Favorité to neudělali a De Gendtova skupina získala rychle rozhodující náskok: "Získali jsme nějaký čas a doufali jsme, že se nám podaří překonat prudké stoupání a oni nás pak třeba dostihnou, ale zasekli se na třiceti vteřinách. Pracoval jsem pro Harma, aby mohl ve stoupání zaútočit, ale říkal, že nemá nejlepší nohy. Tak jsem mu na posledních třech kilometrech řekl, ať jede vpředu, protože jsem si byl jistý, že sprint vyhraju. Zvládl to dokonale. Ještě 300 metrů před cílem byl vepředu, takže mu musím moc poděkovat. Jako tým jsme dnes odvedli dobrou práci."

De Gendt čekal na vítězství od loňského září, kdy v Barceloně vyhrál etapu Okolo Katalánska. A k této etapě přirovnal i dnešní triumf: "Dnes byl jeden z těch dnů, které mi vyhovují. Je to něco jako barcelonská etapa. Neustálé zrychlování a zpomalování etapu ztěžuje. Deset let po etapě na Stelviu jsem konečně vyhrál etapu na Giru."

Peloton dojel s odstupem 3:33 a Lopez udržel růžový trikot. 7 kilometrů před cílem si musel pohlídat útok Lennarda Kämny (BORA - hansgrohe). Němec se pokusil uniknout, Lopez však byl připraven. Před horskou 9. etapou s cílem na Blockhausu proto vede o 38 sekund před Kämnou a vede také v soutěži do 25 let. Arnaud Démare (Groupama - FDJ) udržel fialový dres lídra bodovací soutěže. Girmay však snížil odstup. Díky pátému místu a vítězství na prémii ztrácí jen 27 bodů. Koen Bouwman (Jumbo - Visma) je nejlepším vrchařem.