Jak se Kubiš, Gabčík a další cvičili ve Skotsku. Arisaig aneb Co doopravdy bylo před operací Anthropoid?

14. květen 2022

Oblast v okolí vesničky Arisaig na severozápadním pobřeží Skotska je vzdálená přes 2200 kilometrů. Přesto nás s ní pojí jedna důležitá historická vazba. Právě tady se během druhé světové války připravovali čeští a slovenští parašutisté, kteří pak byli vysazováni v okupované vlasti. Tady se cvičili budoucí hrdinové včetně Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka. Jak se Češi a Slováci na severu Skotska ocitli?

V odlehlé oblasti, kam bylo možné dostat se jen na speciální povolení, zřídilo svá výcviková střediska Oddělení pro zvláštní operace. Jeho cílem bylo organizovat sabotáže a diverzní akce v Němci okupované Evropě. Od samého počátku se počítalo i českými a slovenskými dobrovolníky, příslušníky exilové armády. 

Výcvikovými středisky ve skotském Arisaigu a dalších místech ve Velké Británii prošly během válečných let tři stovky Čechů a Slováků. Jedenasedmdesát mužů během své mise zahynulo.

Nepříliš vzdálená minulost je v Arisaigu dodnes živá. Usedlosti jako Arisaig, Garramour, Treiht House nebo Camusdarach lodge stále stojí. V nich žili českoslovenští výsadkáři a učili se tam zacházet s trhavinami, ubránit se nepříteli holýma rukama i šifrovat radiotelegrafické zprávy.

Památce parašutistů je dokonce věnováno malé muzeum a památník na břehu mořské zátoky. Bývalý honorární konzul v Edinburghu Paul Millar vzpomíná, jak se monument stavěl.

Rozhlasový dokument Jaromíra Marka s názvem Arisaig aneb Co doopravdy bylo před operací Anthropoid? se vydává po místech spojených s československými vojáky.

Průvodcem je místní nadšenec Henrik Chart, dobrovolný pracovník muzea v Arisaigu, který se místní historii věnuje. Vydáme se s ním na mořský břeh hledat munici a zbytky kovových předmětů, na kterých se muži učili zacházet s výbušninami.

Přímí aktéři a pamětníci už nežijí, paměť uchovávají jejich děti. Například Gilly Halcrow, dcera Ernesta van Maurika, muže, který cvičil první dvě skupiny Čechoslováků. Dozvíme se, jaký byl osud výtisk knížky Karla Čapka Anglické listy, jejíž anglický překlad věnovali účastníci prvního kurzu v Arisaigu instruktorovi Ernestu van Maurikovi, i to, proč bylo součástí výcviku i pití whisky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.