Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Konečná nekončí. A komunisté?

Konečná nekončí. A komunisté?
Soudružka Konečná. | zdroj: Profimedia

Předsedkyní KSČM zůstává europoslankyně Kateřina Konečná.

Konečná v sobotu na sjezdu strany na brněnském výstavišti získala 88,8 procenta hlasů (254 z 286 platných hlasů). Neměla protikandidáta, nominovaný kandidát komunistů na prezidenta Josef Skála i místopředseda Milan Krajča se nominace na předsedu strany vzdali. Prvním místopředsedou zůstal Petr Šimůnek, ani on neměl protikandidáta.

Vzkaz ze sjezdu Komunistické strany Čech a Moravy občanům České republiky je ten, že jsme tady. A jsme tady přesně pro ty, kteří dnes nemají zastoupení v Poslanecké sněmovně. Čtyřicet procent lidí se dnes dostává na hranici příjmové chudoby, desítky tisíc, stovky tisíc lidí dnes nemají z výplaty ani korunu, naopak řeší, jak zaplatit všechny povinné složenky, jak dopřát dětem alespoň něco málo navíc. A jsou to lidé, kteří poctivě v této republice pracují,“ pravila v plamenném projevu Konečná.

Řekla, že tito lidé dnes zastání v Poslanecké sněmovně nemají a že „KSČM se chce vrátit do sněmovny, kde chybí“.

Komunisté jsou od roku 1989 v opozici. V předchozím volebním období ale podporovali menšinovou vládu hnutí ANO a sociálních demokratů na základě dohody o toleranci. V podzimních volbách KSČM získala 3,6 procenta, a poslanci museli kanceláře na Malé Straně vyklidit.

Teď komunisté chystají kampaň pro podzimní komunální volby s heslem: „Teď a tady.“

Zdroje: