Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Se životem v Praze nejsem spokojený. Za 83 tisíc měsíčně tu rodina nemůže vyžít, říká Mirek Topolánek

Expremiér Mirek Topolánek a exministr zahraničí Tomáš Petříček se v pořadu eXtra host bavili mimo jiné i o Praze a jejích problémech. "Pro mě Praha není komfortní, nejsem spokojený se životem v Praze," uvedl Topolánek a vyjádřil se také k tomu, co si myslí o současném vedení metropole nebo co mu v hlavním městě chybí.

"Ono se to nezdá, ale největším pražským problémem jsou ceny bydlení a energií. Všichni mají pocit, že všichni v Praze jsou bohatí, ale tak to není. Lidé v Praze také řeší výdaje a na to se bude muset nová pražská vláda zaměřit. Třeba nyní zdražovat ještě MHD je nesociální," uvedl v pořadu eXtra host bývalý ministr zahraničí a současný místopředseda ČSSD Tomáš Petříček, který diskutoval s expremiérem a bývalým předsedou ODS Mirkem Topolánkem.

Jsem rád, že jsem si stihl pořídit byt

"Největším problémem Prahy je ale bydlení. Pro mladé rodiny je naprosto nedostupné. Já jsem rád, že jsem si stihl pořídit byt. Kdyby mi dnes bylo o 15 let míň, tak se děsím, že nikdy nebudu mít na byt," dodal Petříček.

Topolánek zmínil další nedostatky hlavního města: "Problémem je doprava, neposunutí těch projektů...10 nebo víc let se řeší blbosti, místo aby se řešilo to zásadní, tedy odbřemenění centra od dopravy, dokončení okruhu a hlavních komunikací."


Za 83 tisíc se nedá žít

Následně se vrátil k finanční situaci, kterou řešil v předchozí části pořadu. "Druhý problém je finanční situace. 83 tisíc měsíčně (zprůměrovaný rodinný příjem při částce 1 000 000 hrubého ročně, která má být limitem pro získání státní podpory, pozn. red.), za to v Praze nejste schopen žít. Na venkově ano, ale v Praze ne. Nepochybně se rozevírají nůžky mezi Prahou bohatou a chudou," dodal expremiér s tím, že to je ale spíše celostátní problém.

"Nic se nestaví, nic se nebuduje, tady není proč přijet. Sem přijedeš jednou - Karlův most, chrám svatého Víta, čtvero ročních období v prvním kostele a pak už sem nepřijedeš," přidal pak Topolánek svůj názor na obraz Prahy, která je podle něj nudným městem.

"Ještě na maraton můžeš přijet," doplnil ho následně Petříček. "Myslel jsem si, že po Krnáčové to nemůže být horší. Vždycky to může být horší," ​uvedl Topolánek s tím, že si přeje, aby se vrátila politika prvního funkčního období Pavla Béma. "Vyčistil rozpočet Prahy po povodních, nechci komentovat, co všechno se kolem toho dělo... Pro mě Praha není komfortní, nejsem spokojený se životem v Praze, nemám pocit, že Praha je město pro život," uvedl upřímné hodnocení života v metropoli expremiér.

Kdyby bylo v Praze tak špatně, tak se odstěhuješ

S tím však Petříček nesouhlasil. "V Praze se nežije zas tak špatně, kdyby se tu žilo špatně, to by ses odstěhoval," řekl směrem k Topolánkovi, načež ten ještě doplnil jednu věc, co mu v Praze vadí: "Nejsou vysoké hory."

"Máš to kousek," řekl mu na to Petříček s odkazem na blízké Krkonoše a další česká pohoří a zmínil, že Praha potřebuje novou vizi, aby se stala evropskou metropolí. Na závěr uvedl Topolánek krátký vtip, který začíná dotazem: "Jaký je rozdíl mezi Severní a Jižní Koreou?". Pointu zjistíte ve videu z rozhovoru.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy